Вечерни новини: Изборът на нов шеф на КЕВР се отлага, местни РЗИ ще могат да спират масови събития

И още: Втората инстанция значително намали присъдата на Десислава Иванчева, скок на поръчките в промишлеността дава надежди за икономиката на Германия

Леки размърдвания по стари сюжети бяха основните новини в първия ден на втората юлска седмица. Премиерът Бойко Борисов е призован утре на разпит по случая с разговорите на обвиняемия съсобственик в холдинга "Монбат" Пламен Бобоков, стана ясно от съобщение на специализираната наказателна прокуратура. Никой не очаква от разпита да произтече нещо повече от възможност репортерите да снимат премиера на влизане и излизане, а той да използва журналистическото струпване да си каже каквото има по които теми си пожелае.

Друга история с продължение - тази с обвиняемия и намиращ се в Дубай бизнесмен Васил Божков - също имаше минимално развитие. Днес Специализираният наказателен съд остави в ареста адвокат Славчо Марков и шефът на охраната на Божков - Веселин Балтов. Те бяха задържани при показна акция на обвинението в петък в София и Сандански.

Положителната новина от деняе, че колоните от коли на граничния пункт "Кулата-Промахон" са се стопили, след като Гърция спря да пропуска сръбски граждани, тъй като страната им вече се смята за рискова по отношение на разпространението на коронавируса. Забраната за влизане от Сърбия е до 15 юли.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Изборът на нов шеф на КЕВР се отлага, вероятно заради натиск от ДПС

Единственият кандидат за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране - Пламен Младеновски, се оттегли, с което на практика промяната на състава на регулатора не може да се случи сега и трябва да бъде обявена нова процедура за събиране на кандидатури, като най-вероятно това ще стане през септември. Младеновски бе фаворитът на ГЕРБ, който се подкрепя и от енергийния бранш, и от работодателските организации, и точно затова оттеглянето му е изненадващо. По информация на "Капитал" обаче това решение е дошло директно по искане на премиера Бойко Борисов след среща с представители на ДПС, за което свидетелстват и спряганите нови имена за шеф на регулатора - Дафинка Янкова, която бе директор на "Булгаргаз" по време на кабинета "Орешарски" и се смята за близка до шефа на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", както и Красимир Първанов, който е бивш зам.-министър на енергетиката, подал оставка след скандала "Апартаментгейт" през миналата година.

Областните здравни власти ще решават за забраните на масови мероприятия, мачовете може да останат без публика

На централно ниво няма да се засилват противоепидемичните мерки, но пък на областните щабове ще бъдат издадени препоръки да засилят контрола за носене на маски и спазване на дистанция, както и да забраняват провеждането на масови мероприятия, тъй като се установило, че след тях броят заразени расте. Това стана ясно на пресконференция днес на здравния министър и щаб, на която бе оповестено още, че извънредната епидемична обстановка се удължава до края на юли. Българското футболно първенство може да остане без публика, след като през уикенда са регистрирани общо 19 заразени футболисти и треньори от два футболни отбора, заяви министър Ананиев. Той ще издаде допълнителна заповед, в която разрешава по време на публични професионални изяви - пресконференции, презентации, в телевизията, да не се носят маски. Ще има и заповед от кои страни по света българските граждани могат да влизат, без да бъдат поставяни под карантина и при кои тя е задължителна.

Втората инстанция значително намали присъдите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров

Втората съдебна инстанция съществено намали присъдата на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева. Присъдата на Апелативния специализиран наказателен съд, произнесена в понеделник, е 8 години затвор за поискан и получен подкуп, глоба от 15 000 лева и лишаване от право да заема ръководна и държавна длъжност за 10 години. На първата инстанция Иванчева получи 20 години затвор. Намалени бяха присъдите и на подсъдимите с нея като съучастници Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. Петрова, на която първоинстанционният съд отреди 15 години затвор, сега получи 7 години и 12 000 лева глоба, а присъдата на Дюлгеров падна от 12 на 6 години и глоба от 10 000 лева. Присъдата не е окончателна, тя подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд. Иванчева вече обяви, че двете с Петрова ще обжалват, защото са невинни.

Скок на поръчките в промишлеността дава надежди за икономиката на Германия

Германската промишленост е отчела скок на новите поръчки през май, което дава надежда, че най-лошото от коронакризата е отминало. Данните на Федералната статистическа служба показват, че те са нараснали с 10.4% спрямо април. Най-голямо е било повишението от останалите страни от еврозоната - 20.9%. Въпреки това спадът от 29.3% на годишна база показва удара, който кризата е нанесла на най-голямата европейска икономика. Очаква се германската икономика да отбележи срив от 11.9% през второто тримесечие в сравнение с първото, сочат последните прогнози на Института за икономическо развитие Ifo.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Лувърът отвори врати

Най-известният парижки музей отвори за посетители, след като беше затворен за почти четири месеца заради пандемията от коронавирус. Достъпът ще е възможен при строги санитарни мерки, като броят на посетителите ще се ограничава. Билети се купуват онлайн за точно указан час, маските са задължителни.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

"Само" 63 нови случая от малко над 900 проби - три пъти по-малко, отколкото в предходните два дни, бяха отчетени в понеделник, след като през отминалата седмица бяха регистирирани рекордните 182 случая в петък и 180 - в събота, а общият брой за седмицата надхвърли психологическата граница от хиляда заразени. Спадът е характерен за понеделниците, тъй като това на практика са пробите от неделя, в която лабораториите работят с намален капацитет. Починали в неделя са още петима души. Общият брой на потвърдените случаи вече е 5 740, от които активни са 2 579, а жертвите са 246.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е под карантина, тъй като е присъствал на бала на учениците от частна професионална гимназия "Аркус", след който бе обявено огнище на COVID-19, съобщи за БНТ зам.-кметът Георги Камарашев. След бала на 27 юни заразени се оказаха 25 от 42-ма присъствали, сред които са зрелостници, учители и придружители, както и персонал и посетители в дискотека, в която младежите са празнували.

От днес Словакия въвежда по-строги изисквания за влизане на български граждани, като извади страната от списъка на безопасните държави. За преминаване на границите от българите се изисква PCR тест с отрицателен резултат за COVID-19, направен най-рано 96 часа преди пристигането. Дори и при отрицателен резултат, се налага 5-дневна карантина, след което следва втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.

Индия задмина Русия като третата държава в света с най-много заразени с коронавирус. За 24 часа в страната са регистрирани близо 25 000 нови инфектирани и 613 починали - най-големият брой от първия случай в страната в края на януари. Общо в Индия има близо 700 000 заразени и почти 20 000 починали. Правителството се тревожи, че в Делхи, където живеят близо 25 млн. души, има вероятност да бъдат регистрирани повече от половин милион души до края на месеца.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия през 2020 г. ще се свие с 6%, а през 2021-2022 г. може да се възстанови с умерени темпове. Това прогнозира нов доклад на Световната банка. Допълнителен натиск върху коронакризата оказва и рязкото поевтиняване на петрола в резултат на намалялото търсене. Според финансовата институция вътрешното потребление ще се свие с 4.9%, а брутните капиталови инвестиции - с 8%.

IN MEMORIAM

Почина прочутия кино композитор Енио Мориконе

Енио Мориконе - един от най-популярните композитори в киното през последните десетилетия, почина на 91 години, съобщиха италианските медии. Той си е отишъл днес сутринта в клиника в Рим заради усложнения след като преди няколко дни е паднал и е счупил бедрена кост.

С него си отива и част от историята на кино музиката. Славата му експлодира благодарение творческото партньорство със Серджо Леоне, създателят на поредица популярни заглавия от жанра на т.нар. спагети уестърни. Мориконе композира след това за имена като Бернардо Бертолучи и Джон Карпентър. Той два пъти беше отличен и с оскари - през 2007 г. и през 2016 г. Негова е музиката към "За няколко долара повече", "Имало едно време в Америка", "Ново кино "Парадизо" и "Малена".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар