🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП се гърчи за оставката на Гешев

Нинова и знакови представители на вътрешната опозиция продължават да се затрудняват в говоренето за прокуратурата

Петият вот на недоверие от БСП срещу Борисов 3 беше предвиден за юли още в началото на юни, но внасянето му беше ускорено от протестите.
Петият вот на недоверие от БСП срещу Борисов 3 беше предвиден за юли още в началото на юни, но внасянето му беше ускорено от протестите.
Петият вот на недоверие от БСП срещу Борисов 3 беше предвиден за юли още в началото на юни, но внасянето му беше ускорено от протестите.    ©  Юлия Лазарова
Петият вот на недоверие от БСП срещу Борисов 3 беше предвиден за юли още в началото на юни, но внасянето му беше ускорено от протестите.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес БСП внесе в Народното събрание пети пореден вот на недоверие срещу правителството за този мандат на Борисов, този път за корупция. "С този вот искаме не просто една партия да си отиде от властта и друга да започне да управлява, продължавайки по досегашния модел. Искаме да разградим модела на олигархично-мафиотско управление", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. Нинова отказа поканата на Борисов за включване в план за стабилизация на страната и призова за незабавна оставка на правителството, за да може на власт да дойдат "умни, компетентни и честни хора".

Така Нинова засяга едното от двете искания на протестите на улицата - оставка на правителството, но продължава да се движи по допирателната за другото - оставката на главния прокурор Иван Гешев. Въпросът с прокуратурата за БСП днес беше допълнително усложнен и от евродепутата, лидер на ПЕС и знаков опозиционер на Нинова Сергей Станишев, който с много увъртане обясни пред "Нова" в сряда сутринта, че прокуратурата, оставката на главния прокурор и съдебната система като цяло не трябва да бъдат приоритетни в дневния ред на левицата.

С няколко дни закъснение

Проблемът със споменаването (или не) на прокуратурата се оказва мъчителен за БСП и за Нинова. На пресконференция на "Позитано" 20 във вторник за изключването на Александър Паунов от парламентарната група на "БСП за България", след като прокуратурата пусна негов разговор с Васил Божков, Нинова обяви, че партията всъщност има позиция за прокуратурата и оставката на главния прокурор. "На градската конференция на БСП в София приехме декларация за оставката и на г-н Гешев, така че ние сме дали отговор и на тези въпроси. Тя е част от БСП", отговори Нинова на журналистически въпрос, визирайки инициираната от Велислава Дърева декларация за оставка на главния прокурор, която сравнява действията на Гешев в президентството с опит за преврат.

Това е първият път, в който Нинова споменава съботната позиция на софийската организация. На последващ въпрос защо БСП призовава за оставката на Гешев Нинова първоначално видимо се затрудни в отговора, като отговори: "Грубото, с въоръжени представители на органите на реда, нахлуване в президентската институция. Това е записано и в декларацията, която мисля, че ви дадохме още в събота."

Прокуратурата сама се дискредитира

Много по-директна критика срещу действията на прокуратурата дойде във вторник вечерта от зам.-председателя на ПГ на БСП и член на Изпълнителното бюро на партията Крум Зарков. "Аз не разбирам защо прокуратурата сама непрекъснато се дискредитира по този начин", заяви Зарков в предаването "Още от деня" на БНТ, коментирайки най-новите изнесени от държавното обвинение записи. "Каква е разликата между действията на Васил Божков, който публикува чатове, и действията на прокуратурата, която публикува чатове", запита Зарков.

С водещата Зарков обсъди и свикания в неделя от вътрешната опозиция на Нинова в БСП пленум на "Позитано", който не успя да събере кворум, но излезе със собствена позиция за сегашните протести. "По въпроса по същество за подкрепа на протестите, за исканите оставки на главния прокурор и на правителството няма никаква разлика между ръководството на партията и вътрешната опозиция. Това по-скоро беше проекция на друг сюжет, който е вътрешен за БСП, прекия избор на председател, и по никакъв начин не бива да допускаме този сюжет да разруши нашето единство по важния въпрос - случващото се днес", обясни социалистът пред БНТ.

Според Станишев съдебната система не бива да е в дневния ред на БСП

Съгласието между вътрешната опозиция и Нинова за протестите и за главния прокурор обаче въобще не изглежда толкова ясно. В декларация на опозиционерите на Нинова наистина се говори, че прокуратурата осъществява "грубо и показно посегателство срещу духа и основните принципи на Конституцията". В интервю за "Нова телевизия" от сряда сутринта обаче един от главните опоненти на Корнелия Нинова в БСП Сергей Станишев показа почти равно на това на Нинова нежелание да говори за прокуратурата или Иван Гешев. Според него "съдебната система" е в дневния ред на "Демократична България", а в БСП акцентът "трябва да е социалният и оздравяването на България", без да обясни как оздравяването на България от сегашните събития не минава и през реформа на прокуратурата и проблемите в съдебната система. Станишев е подписал и декларацията на опозиционерите, според която прокуратурата грубо погазва "елементарни норми на справедлив процес", но също е присъствал и на конференцията на софийската организация на партията, когато тя поиска незабавна оставка на главния прокурор.

Натиснат за позицията му за прокуратурата, Станишев обясни: "Имаме доста сериозни критики в позицията, много категорични към държавното обвинение, специално за ситуацията около начина, по който се влезна в президентството, но БСП не може да следва линията на друга политическа партия. Тя трябва да изработи собствена от колективния орган на БСП." Когато водещите на предаването на "Нова" го попитаха трябва ли Иван Гешев да подаде оставка, Станишев отговори, че "всеки може да иска различни неща", и веднага смени темата и призова за оставка на министъра на вътрешните работи Младен Маринов заради полицейското насилие на протестите.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • + 4

    Коя мафия по-точно ще разражда Нинова - при положение, че я е страх да каже имената на Пеевски, Доган, ДПС?

    Нередност?
  • 3
    kqz41547348 avatar :-|
    kqz41547348
    • + 1

    Определено най-сложния въпрос в момента е кой ще управлява след ГЕРБ, при положение че БСП очевидно не са алтернатива!

    Нередност?
Нов коментар