Бухалките на властта удариха "Хиполенд", защото собственикът му подкрепя протеста

Масираната проверка идва ден, след като собственикът на веригата обяви, че подкрепя протестите и че синът му е пострадал

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само 24 часа след като собственикът на веригата за детски играчки "Хиполенд" излезе с отворено писмо, в което изказа възмущението си, че 17 годишният му син е пострадал по време на протестите, като е бил напръскан от полицията в лицето, в компанията започна масирана проверка от няколко държавни институции. Едновременното нахлуване в склада и магазини на фирмата означава, че тя е била наредена от едно място. Възможностите за това са две - прокуратурата и МВР. Това означава, че случващото се най-вероятно е наказателна акция срещу компанията заради гражданската позиция на собственика ѝ, сина му, а и много от служителите, които можеха да бъдат видени на протестите срещу правителството и главния прокурор, облечени във фирмени тениски.

Това е изцяло нова фаза в опитите на ГЕРБ и кръговете около властта да смажат протестите срещу тях. След погрома от нощта срещу четвъртък, когато след провокации от утраси полицията задържа и малтретира стотици мирно протестиращи в София, сега в репресиите, изглежда, се включват и останалите държавни институции.

Акцията

Пред "Капитал" собственикът Мариан Колев потвърди, че в централата на компанията има около 20 души - Икономическа полиция, НАП и Главна дирекция "Надзор на пазара" (вижте интервюто с него в Дневник). Проверка към момента на разговора се прави и в един от магазините, като се очаква да тръгнат и по другите. Проверяват се заплати, договори и т.н.

По информация на "Капитал" данъчните са там по искане на някоя от правоохранителните служби, като не беше дадена по-конкретна информация откъде е дошла заповедта. Форматът на проверката подсказва, че такава най-вероятно е била разпоредена или от МВР, или прокуратурата. Двете институции все още не са отговорили на запитванията на "Капитал" дали са инициатори на проверката.

Според mediapool основен координатор била ГДБОП.

Изключителният тайминг няма как да не буди сериозни подозрения за реалните причини. "Как са се организирали по едно и също време", пита риторично Колев.

"Около 10 ч. служители на НАП, Икономическа полиция и "Надзор на пазара" по едно и също време, 14 души в една и съща секунда, се появиха в централата на "Хиполенд". (...) "Надзор на пазара" проверява етикетчета, Икономическа полиция ни проверява договорите, НАП - касовите апарати. По едно време тръгнаха да проверяват заплатите, в което няма лошо, само че нито една от тези агенции не ги касае заплатите - това е работа на НОИ и трудовата инспекция, но както и да е. Нека проверяват", разказва той пред "Дневник". Според Колев в процеса на проверката от Икономическа полиция се сетили, че компанията има и склад и извикали служители на митниците. "От Агенция "Митници" се учудиха много, защото преди десетина дни имахме пълна проверка. Това е дълъг процес и има протоколи. Заради това се изненадаха, че проверяват нещо, което са проверявали съвсем наскоро. Но това е положението и в момента момчетата са вътре. Сега чакаме останалите - КЗК, КЗП, НОИ, трудовата инспекция, Главна прокуратура. Мисля, че е редно да дойдат. Защо ме пренебрегват?", пита собственикът на Хиполенд.

Акцията беше предшествана от публикация в близкия до правителството и главния прокурор кафяв сайт ПИК.

Подобни масирани проверки са част от механизмите, които през последните години властта използва, за да притиска неудобния бизнес и всеки, който сметне, че застрашават изградените схеми за източване на публични ресурси. Парадоксалното е, че гражданите и бизнесът не разполагат с абсолютно никакъв механизъм за защита срещу подобни действия от страна на държавата, защото контролните органи изпълняват законови правомощия. Проверки като тази на "Хиполенд" на практика може да блокира бизнеса и най-малкото отнема ресурс - човешки и финансов. Някои данъчни проверки могат да продължат с години, а независимо от резултата от тях, фирмата или физическото лице не могат да търсят обезщетение от държавата за изразходваните ресурси.

За това как се аранжират подобни проверки можем да съдим от записите, на които се чува глас, силно наподобяващ на този на премиера Бойко Борисов, разпространени анонимно през юни. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", се обръща човекът с глас като този на Борисов към непознат събеседник. В действителност през април 2019 година, когато е датиран записът, КФН започна пълна проверка на "Еврохолд".

През сходен процес преминава и оръжейният производител Емилиян Гебрев, чийто бизнес е мишена на кръговете около депутата от ДПС Делян Пеевски. От 2015 години насам, когато беше направен опит за убийството му от агенти на руските служби, срещу него са се изправили прокуратурата, Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобитото имущество, НАП, Министерството на икономиката и т.н.

Отвореното писмо

В деня преди масираната проверка в "Хиполенд" собственикът ѝ написа отворено писмо. В него той се обърна към българските граждани, "на които не им е все едно и които искат да живеят в една по-добра и по-справедлива държава".

"Обръщам се към вас в качеството си на гражданин, баща, бизнесмен, който плаща почтено всички дължими данъци към държавата, мислещ човек със собствена позиция, която не ме е страх да отстоявам. Искам да изразя пред всички вас моята огромна лична "благодарност" към полицая, който днес, на протеста в центъра на София, лично напръска в лицето от 20 см разстояние 17-годишния ми син, дошъл, заедно с още над 20 000 свободни граждани от всички възрасти да изрази открито и като свободен европеец своята гражданска позиция. Благодаря Ви, г-н полицай, че едва не ослепихте едно 17-годишно момче, което по никакъв начин не Ви е застрашило, като го напръскахте не с обикновен сълзотворен газ, чието действие е краткотрайно, а с химическо оръжие, което може да доведе до трайни увреждания. И изобщо не е случайно, че толкова много хора пострадаха, бяха откарани с линейки или все още лежат на площада. Безспорно още мнооого песни на възхвала тип Веско Маринов ще трябва да се напишат и изпеят за "родната полиция", която ни пази, за да ви се отблагодарим, господа/или другари?/ полицаи

Специални благодарности и към Министъра на вътрешните работи, който е дал заповед да се обгазяват мирни и невинни граждани, журналисти, общественици, младежи и хора на почтена възраст, чиято единствена вина е, че не са съгласни повече да живеят в страх и сляпо подчинение и имат смелостта открито да отстояват позицията си.

Горд съм, че през целия си съзнателен живот съм създал и развивам бизнес, че давам работа на над 350 души, че плащам до стотинка предвидените от законите данъци и осигуровки, за да осигурявам заплатите, включително на хората, които днес ни "пазят", обгазявайки и ослепявайки децата ни".

Писмото завършва с благодарност към екипа на Бърза помощ и дежурната лекарка, помогнала на сина му.

Подгряване на публиката

Малко след отвореното писмо на Колев последва коментар от издателя на жълтия сайт ПИК Недялко Недялков, в което той обвинява собственика, че "вече втори месец насърчава служители на "Хиполенд", както и сина си да ходят на криминален протест и да се съешават с дрогирани ултраси". "Магазинерите" пък бяха окачествени като "част от шпицкомандите, които безчинстват из столичния град". "Толкова ли няма други детски магазини в България, че "Хиполенд" са узурпирал цялата търговска мрежа години и години наред", пита още ПИК.

Веднага след тази медийна бухалка върху фирмата в петък се стовариха и институционалните. Случващото се в момента е изключително притеснително, защото навява на мисълта, че властта е загубила каквито и да е задръжки или претенции за демократичност. Това е нагла демонстрация на овладените институции, а след заявения твърд отказ от подаване на оставка означава, че тези и вероятно по-силни репресии вероятно ще се засилват през следващите седмици. В момента се преминава граница, след която пред България има само две възможности - или официалното установяване на неодиктатура по модел на Русия и Турция, или пълния демонтаж на сегашната система от най-високото до най-ниското ниво.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 37
    • + 3

    Не е ли по вероятно този от Хиполенд да е разбрал предварително, че ще влизат за проврка и бързо да е пуснал това отворено писмо вчера? Само като видя нещата, които е писал "20 000 човека на площада", "химическо оръжие", "17 годишен ходи на политически протестира" и става ясно, че е писмо писано и диктувано набързо от някой!

    Нередност?
  • 2
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • - 3
    • + 30

    До коментар [#1] от "scuby":

    Тъп ли си или имаш личен интерес? Сериозно, нямаш място тук, ходи цапай на други места да изкараш надника.

    Нередност?
  • 3
    sutura avatar :-?
    Sutura
    • - 19
    • + 3

    До коментар [#2] от "Plamen":

    Защото има различно мнение по въпроса ли какво? Той има място тук толкова колкото и всички нас - включително нон-стоп спама с който явно програмистите на Капитал нямат никакво, ама никакво намерение да се борят. Нищо под всяка статия има някой линк.

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 12

    Как мирни протестиращи спасиха момче от арест на улица Леге.
    София на живо: 2 септември 56 ден
    https://www.youtube.com/watch?v=W8r5EWM-o7Y

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 12

    Това е истината! Ако още повече хора излязат на улицата, полицията няма да може да ги изполови.

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 15

    Предишният ми коментар беше за освободеното момче, а историята с Хиполенд е ясна, държавата е в ръцете на мафията и държавните институции се използват за личните цели на престъпната шайка. Дано Мариан Колев да си няма по-големи неприятности. Тази история за пореден път доказва, че никой не е застрахован против своеволията на отмъстителната шайка и колкото по-бързо я изметем, толкова по-малко хора ще станат жертва на беззаконие и репресии.

    Нередност?
  • 7
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 15
    • + 1

    Абе щом служиелите му ходят под строй да протестират с фирмените тениски, нещо не е нард.

    Нередност?
  • 8
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 14

    Не разбирам, толкова ли са тъпи мутрите, че сами си осветляват схемите. Естествено, че това е институционален произвол в съвсем чист вид. Плюс медиен, както правилно споменава статията. Лично аз си купих неща от Хиполенд в знак на солидарност.

    Нередност?
  • 9
    uri26589456 avatar :-@
    Alexander Alexandrov
    • - 2
    • + 8

    Борисов и Гешев нямат никакво намерение да си променят стратегията!
    ОСТАВКА ВЕДНАГА-БОКЛУЦИ

    Нередност?
  • 10
    koalarevolution avatar :-|
    koalarevolution
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#7] от "smotlixx":

    И как знаеш, че ходят под строй? Не може ли да са независими хора със собствено мнение, част от силен и сплотен колектив, които заявяват позицията си заедно? Аз като ходя на протест с приятелите си или с колеги от офиса кой ни строява? Едно семейство като ходи на протест заедно как точно е под строй?

    Нередност?
Нов коментар