🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Управляващите дават 50 млн. лв. за университетски заплати и отхвърлят ветото за кариерните бонуси във ВСС

И още: Компаниите на братя Бобокови напускат КРИБ; Според Путин Навални може сам да е взел "Новичок"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След поредния голям протест във вторник и напрежението между полиция и демонстранти денят в сряда премина спокойно. С вече класическа обиколка на премиера Бойко Борисов из България. Този път не беше магистрала, а изграждането на газопровода "Турски поток" през България. За целта той изостави "джипката" и се качи на хеликоптер. Продължи и предизборното харчене: кабинетът отпуска 50 млн. лв. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите догодина, а парламентът окончателно гласува и за компенсирането на положения извънреден труд от полицаите. Името на Борисов беше споменато и покрай очакваното посещение на македонския премиер Зоран Заев в България, чиято основна цел е двете страни да свалят напрежението около историята и преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

Във фокуса на международните новинари отново попадна руският опозиционер Алексей Навални, който продължава възстановяването си ден след като излезе от берлинска болница. Той вече публикува свои снимки от парк в германската столица, откъдето успя и да иронизира президента Владимир Путин, който според в. Le Mond предположил, че Навални "сам се е отровил с "Новичок".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Управляващите ще дадат 50 млн. лв. за увеличения на заплатите на университетските преподаватели от догодина

Управляващите продължават щедро да харчат едри суми от бюджета на фона на несекващите протести, като поетите финансови ангажименти вече достигат и бюджета за догодина. Държавата ще осигури 50 млн. лв. в Бюджет 2021 за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите, стана ясно след среща на премиера Борисов с ръководството на Съвета на ректорите. Ръстът е във връзка с изменението на Закона за висшето образование от февруари, съгласно което правителството ще определя минималната заплата за академичната длъжност "асистент", но това ще се отрази на възнагражденията и за останалите длъжности. Преди повече от месец преподаватели в Софийския университет подкрепиха протестите и се обявиха за оставката на правителството на Борисов. Сега премиерът ги нарече "темелът, върху който стои висшето образование".

Компаниите на братя Бобокови напускат КРИБ

"Приста Ойл", "Монбат" и свързаните с тях компании напускат КРИБ, е заявил Пламен Бобоков на днешното заседание на организацията. "КРИБ няма нищо общо с това, което беше. И отдавна вече няма нищо общо с "гласа на българския бизнес". Цялото това гробно мълчание на фона на всичко случващо се с българския бизнес днес, откритите атаки срещу публични и непублични компании и репресиите срещу бизнесмени от различни нива, в ярък контраст с истеричните призиви от страна на организацията за подкрепа и благодарност към правителството по всякакви възможни поводи, превърна КРИБ в обикновена казионна организация "на повикване". Превземането на КРИБ е само част от плана за превземане на цялата държава и видимо дотук успява", пишат от холдинга в прессъобщение до медиите.

Депутатите в правната комисия отхвърлиха президентското вето върху кариерните бонуси за членовете на ВСС

С 15 "за", 7 "против" и без "въздържали се" правната комисия преодоля ветото на президента и повторно прие промените в Закона за съдебната власт за кариерните бонуси за членовете на ВСС. Срещу спорния текст в закона гласуваха от БСП. Промените позволяват на членовете на ВСС след изтичане на мандата им да искат връщане в системата на по-висока длъжност от заеманата преди, без да се явяват на конкурс. В мотивите си за ветото Радев изтъкна, че текстът противоречи на конституционни принципи, което означава, че той може да постави казуса пред Конституционния съд, дори и ветото му да бъде отхвърлено окончателно в залата, което най-вероятно и ще се случи.

Предположение на Путин: Навални може сам да е взел "новичок"

Руският президент Владимир Путин предположил, че Алексей Навални по неуточнена причина може сам да е взел отрова от групата "новичок". Изказването е станало по време на телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон на 14 септември - над 3 седмици след покушението срещу руския опозиционер, твърди френският в. Le Monde, като се позовава на собствен източник.

"Хубава версия, заслужаваща най-внимателно проучване", реагира в профила си в Instagram с ирония Навални, който беше изписан от болница в Берлин, където беше лекуван от 22 август. "Сварил съм си "новичок" в кухнята. Тихичко съм отпил от бутилчица в самолета. Изпаднал съм в кома. А преди това съм се уговорил с жената, приятели и колеги, че ако министерството на здравеопазването настоява да ме откарат в Германия, в никакъв случай да не позволяват това да се случи. Да умра в болницата в Омск и да се окажа в омската морга, където да установят като причина за смъртта "поживя си достатъчно" - ето я крайната цел на моя хитър план. Но Путин ме надхитри. Не минават такива. В крайна сметка като глупак съм прекарал 18 дни в кома, но така и не съм постигнал своето. Провокацията не успя!". Пред Макрон руският президент бил нарекъл Навални "най-обикновен човек, създаващ с глупостите си проблеми чрез интернет", а неговият Фонд за борба с корупцията шантажирал депутати и чиновници.

Брюксел предлага страните от ЕС да не са длъжни да приемат бежанци

Европейските държави няма да са длъжни да приемат бежанци при следваща криза, но ще трябва да допринасят по други начини. Това е едно от предложенията на Европейската комисия в обявения днес Пакт за миграцията, който трябва да реформира системата за търсене на убежище в ЕС. Бежанската криза през 2015 г., чиято основна тежест беше понесена от Италия и Гърция, се оказа проблем, който така и не беше разрешен.

Планът на комисията сега предвижда по-силна роля на европейската брегова охрана; идентифициране на търсещите убежище още на границата и разпределянето им към съответната за тях процедура и по-бързо връщане в държавите на произход. Брюксел предлага създаване на обща гранична процедура, в която за пръв път да се включва предварително идентифициране на всички, пресичащи външните граници на ЕС без разрешение или стъпили на европейска почва след спасителна операция. Ще има и проверки на здравословното им състояние, ще се вземат пръстови отпечатъци и хората ще бъдат регистрирани в системата за убежище Eurodac. След това те ще бъдат насочвани към съответната за тях процедура. Ще се вземат и бързи решения дали да получат убежище, или да бъдат върнати. Всяка държава без изключение ще трябва да допринася към общата система във времена на криза, се казва в съобщението на ЕК.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Строителството на "Турски поток" през България върви към финал

Премиерът Бойко Борисов обяви, че отсечката на газопровода "Турски поток" през България е почти готова, но не уточни точно кога ще бъде въведена в експлоатация, въпреки че с него бяха представители на саудитската фирма изпълнител "Аркад" и зам.-министърът по корпоративно управление в Министерството на петрола на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун. По принцип официалният срок изтече през май и сега проектът, който ще служи на "Газпром" да доставя газ до Сърбия и Унгария, върви със закъснение. Всички основни строителни дейности се изпълняват не от "Аркад", а от подизпълнители - руски, беларуски, италиански и турски фирми.

КОРОНА-НОВИНИ

109 са новите случаи на COVID-19, потвърдени за последното денонощие. Положителни са 3.57% от направените 3049 PCR тестове. От началото на епидемията в страната са регистрирани общо 19 123 случая, от които активни в момента са 4608. Хоспитализирани са 716 души, като 31 от тях са в интензивни отделения. За изминалото денонощие са отчетени 21 новоизлекувани до общо 13 748 души и два смъртни случая до общо 767 жертви.

Срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава до 30 ноември, реши Министерският съвет. Продължаването му и след 1 октомври, каквото беше предишното решение на правителството, се мотивира с това, че според управляващите развитието на епидемичната обстановка в страната е неблагоприятно - висока смъртност от инфекции, причинени от новия коронавирус на фона на намаляваща заболеваемост и запазване степента на болнично лечение на заболели с умерена и тежка клинична картина.

Разходите на здравната каса за лечение на COVID-19 са се удвоили през август след влизането в сила на двойното увеличение (от 618 на 1200 лв.) на стойността на клиничната пътека за пациенти с новия коронавирус, става ясно от публикувана от НЗОК информация. От началото на март до края на август лечебните заведения са получили общо 6.27 млн. лв. за болни от COVID-19, като само до края на юли сумата беше 3.1 млн. лв. Общият брой на лекуваните по клинични пътеки в болничната помощ от началото на март е 5102, отчитат от здравната каса.

От 22 септември пътуващите от България към Италия вече не подлежат на задължителна 14-дневна карантина, съобщиха от италианското посолство в София. Така пътуването между двете страни вече е без ограничения, тъй като влизащите в България от Италия лица не се подлагат на карантина още от 15 юни.

Великобритания въвежда по-строги правила срещу епидемията след нарастване на инфекции в цяла Великобритания, които ще продължат до шест месеца. От четвъртък пъбовете и ресторантите в Англия ще затварят в 22 часа. Хората трябва да работят от вкъщи, ако могат. Глобите за бизнеси, нарушаващи правилата и за хора, нарушаващи карантината си, са до 10 000 лири. Маските ще са задължителни за служители в магазини и ресторанти. В ресторант могат да седнат до 6 души на една маса, а за сватби и тържества максимумът е 15 души. Предвидено е повече финансиране за полицията, за да може да помогне с прилагането на новите правила. Армията също може да бъде ангажирана с тази цел.

Израел съобщи днес за рекорден брой заразени с коронавируса за едно денонощие. Националният екип по борба с коронавируса днес ще обсъжда дали да не затегне ограничителните мерки. Здравното министерство съобщи за 6861 нови случая. Няма признаци, че разпространението на епидемията се забавя и страната с 9-милионно население в момента е с едно от най-високите равнища на заразени на глава от населението. Здравните власти казват, че болниците бързо запълват капацитета си.

Организация за защита правата на потребителите в Австрия е започнала граждански дела срещу австрийското правителство и се надява догодина да подаде колективен иск заради огнището на коронавирус, което избухна в ски курорта Ишгъл през февруари. Огнището в Ишгъл, който заради многото увеселителни заведения се определя като "Ибиса на Алпите", бе най-голямото в Австрия и допринесе за разпространението на коронавируса в Европа.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар