🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекорден брой нови безработни има в няколко града през миналата седмица

Ситуацията в по-малките населени места е по-критична дори от извънредното положение през пролетта на 2020 г.

Извънредно положение, коронавирус, COVID-19, опашка пред бюро по труда, клон Люлин, безработица
Извънредно положение, коронавирус, COVID-19, опашка пред бюро по труда, клон Люлин, безработица
Извънредно положение, коронавирус, COVID-19, опашка пред бюро по труда, клон Люлин, безработица    ©  Надежда Чипева
Извънредно положение, коронавирус, COVID-19, опашка пред бюро по труда, клон Люлин, безработица    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В първата работна седмица на 2021 г. има рязко повишаване на новите безработни, въпреки че формално всички мерки за запазване на заетостта, които държавата предлага, продължават да функционират. Регистрираните в бюрата по труда лица в периода 4 - 10 януари са 15 731, което е най-високият брой от третата седмица на април 2020 г. досега. В същото време започналите работа хора са изключително малко - 3346. Това показват седмични данни на Агенцията по заетостта, които се публикуват на сайта на НСИ.

По принцип в първата седмица от месеца винаги има известен скок на новорегистрираните безработни, но този път се наблюдава и една нова тенденция. Останалите без работа хора в началото на 2021 г. не са разпределени пропорционално в цялата страна, а са значително повече като процент от населението в по-малките градове. В столицата и големите населени места трудовият пазар е значително по-спокоен и остава далеч от критичните моменти през миналата пролет.

Като цяло статистиката отчита, че спрямо времето преди коронавируса (2020-а спрямо 2019 г.) повече хора губят работата си, но и повече биват наети.

Малките големи губещи

Първата работна седмица е донесла рекордна безработица в седем области на страната - Видин, Кърджали, Монтана, Разград, Силистра, Смолян и Шумен. Там новорегистрираните в бюрата по труда хора са повече дори от седмиците след първия локдаун от 13 март 2020 г. Дори като абсолютна стойност на новите безработни те изпреварват области като Русе, Стара Загора, Плевен и Габрово, където пазарът на труда е много по-голям.

Тази моментна картина може да показва няколко неща. Например, че мерките за запазване на заетостта като 60/40 и 80/20 в туризма, програма "Запази ме", по която се плащат 75% от заплатите на затворени фирми, и т.н., не работят в малките населени места. Или пък, че хората там предпочитат да бъдат съкратени и да излязат на борсата, за да получават 6, 9 или 12 месеца съответното обезщетение за безработица, което е в размер на 90% от заплатите им.

Каквато и да е причината обаче, ако този тренд се запази и през следващите седмици, социалното напрежение в съответните места неминуемо ще се засили и дори може да доведе до нова голяма вълна от трудова миграция.

Без положителни сигнали

Седмичните данни на Агенцията по заетостта за безработните и постъпилите на работа показва, че от лятото насам съотношението между двете групи постоянно се влошава - първите стават все повече, докато вторите намаляват. Общо за периода от 3 февруари 2020 г. до 10 януари 2021-а в бюрата по труда са регистрирани почти 397 хил. души, а започналите работа са малко над 240 хил.

По данни на Агенцията по заетостта през ноември безработицата в страната намалява и е 6.7%. Нейната статистика обаче е на база регистрирани безработни в бюрата по труда.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 8

    И коронасубсидиите не помагат.И да вметнем, не ги раздава Премиера, не ги хвърля от джипката, а ги ги плащат българскитте и европейски данъкоплатци:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159613491966189

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 3

    Когато фактите говорят и Боговете мълчат!Истината е , че тепърва ситуацията у нас ще се влошава!

    Нередност?
  • 3
    eww53643788 avatar :-|
    Ивайло Атанасов

    До коментар [#1] от "Наблюдател":

    Извинявам се! Това е плюс а не минус.

    Нередност?
  • 4
    hix32316977 avatar :-|
    hix32316977
    • - 1
    • + 1

    Крайно време е всички т.н. "мерки" срещу COVID да се отменят. Изтърпяхме почти една година - стига толкова. Който има да го кара, ще го изкара. Колкото по-скоро толкова по-добре. В момента са почти съсипани цели сектори и ако не се почне възстановяване бързо, жертвите ще бъдат много по-големи.

    Нередност?
Нов коментар