🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Системата за сигурност е на автопилот

Шефовете на ДАР, ДАНС и ДАТО са в отпуск, службите са обезглавени, каза Бойко Рашков

Бойко Рашков, вицепремиер и служебен министър на вътрешните работи
Бойко Рашков, вицепремиер и служебен министър на вътрешните работи
Бойко Рашков, вицепремиер и служебен министър на вътрешните работи    ©  Георги Кожухаров
Бойко Рашков, вицепремиер и служебен министър на вътрешните работи    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Масово ръководители в системата за сигурност у нас са в продължителен неплатен отпуск до септември, разрешен им от предишния министър-председател Бойко Борисов. Това стана ясно от първото интервю на служебния вътрешен министър на Бойко Рашков по bТВ тази сутрин, в което той заяви, че на практика службите за сигурност "са се самообезглавили". Чак привечер от Министерския съвет уточниха в прессъобщение, че става въпрос за председателите на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов, на ДАНС Димитър Георгиев и на Държавна агенция "Технически операции" (ДАТО) Цветан Китов.

Фактите, съобщени от Бойко Рашков, са поредно ярко доказателство, че доскорошните управляващи панически се опитват да изградят дълбоко ешелонирана кръгова отбрана, включително по линия на специалните служби, с която да бранят назначените от тях кадри на възлови позиции и да блокират опитите за проверки на досегашното управление за периода до следващите парламентарни избори от служебния кабинет.

Служби без глави

Потресаващата информация, че спецслужбите са оставени на автопилот в днешната усложняваща международна обстановка на шпионски скандали, увеличаващо се напрежение между Запада и Кремъл, в условията на политическа, здравна и икономическа криза, при данните за бежански натиск и спираловидна ескалация на насилието в Близкия изток като че ли не направи особено силно впечатление водещите на сутрешния блок на bТВ Биляна Гавазова и Златимир Йочев. Вместо това те предпочетоха да научат какво са си говорили Рашков и Васил Божков преди 30 години, когато случайно се засекли в почивната станция на МС във Велинград. Така водещите пропуснаха възможността да поискат повече подробности как така службите за сигурност целокупно са били "обезглавени", с чие разрешение, за кои точно ведомства стана дума, какви мерки ще предприеме служебния кабинет в това отношение, какви са законовите варианти за търсене на отговорност и т.н.

Информацията за ръководните кадри в отпуск Рашков обяви по повод на въпросите на водещите за пенсионираните от него двама души от ръководните кадри в МВР - административния секретар на МВР Бойко Славчев и шефа на инспектората Николай Гешев, който получил заповедта, докато е в болнични. От системата на МВР беше освободен в петък и главния секретар Ивайло Иванов, но това стана с указ на президента по предложение на служебния кабинет.

"Знаете ли колко много се разболяха, когато встъпи в длъжност служебният кабинет? Знаете ли, че ръководителите на службите за сигурност у нас са излезли в неплатена отпуска до месец септември. Пита се в задачата: Кой им е разрешил да получат такъв дълъг отпуск", реагира Рашков на въпрос дали не е можел да изчака двамата да се върнат.

Те са "прекалено много на брой, впечатляващо много", а сред тях и регионалният директор на Пловдив. Същественият проблем е, че службите за сигурност са се самообезглавили, отново подчерта Рашков

"Всички ръководни длъжностни лица в системата за сигурност у нас, на ДАНС и другите, да не ги изброявам, в момента са в неплатен отпуск. А кой им е разрешил, при положение че те са на пряко подчинение на министър-председателя? Не на този, на предишния - оставям на вашите зрители да си отговорят сами. Държавата в момента е без ръководства на службите ни за сигурност. Тези служби са се самообезглавили. Те нямат ръководства и до месец септември те няма да бъдат ръководени от тези, които са назначени от предишния министър председател г-н Борисов", заяви министърът.

В края на деня от Министерския съвет пуснаха прессъобщение "поради големия медиен интерес" по темата. В него се казва, че шефът на ДАР Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително, а председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. За разлика от тях Цветан Китов е в платен отпуск за обучение - от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително. И тримата се назначават и уволняват с указ на президента.

Законът

Принципно законът забранява освобождаването от служба по време на отпуск. Същевременно правило в трудовото право е, че всеки принципал може да прекрати неплатен отпуск, разрешен на подчинен, като се мотивира с интереса на службата.

По правило чл. 19а от Закона за администрацията предвижда, че председателите на държавни агенции, директорите на изпълнителни агенции, и др. под., които се считат за органи на изпълнителната власт, също както заместник-министрите, областните управители, заместник областните управители и др., могат да бъдат освободени без предизвестие от органа, който ги назначава, съответно определя, по негова преценка, т.е. без да се налага да сочи конкретно основание по закона. Същевременно обаче в специалните закони за спецслужбите ръководните длъжности са мандатни и основанията за предсрочно освобождаване са изчерпателно изброени.

Димитър Георгиев оглави ДАНС през 2015 г.

Настоящият председател на ДАНС Димитър Георгиев оглавява службата от март на 2015 г., където наследява титуляря от времето на кабинета "Орешарски" Владимир Писанчев. Преди това той е бил служител в НСС към МВР, съветник на главния секретар на ведомството и директор на дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество". В първото правителство на Борисов е зам.-министър на вътрешните работи, а след идването на БСП/ДПС на власт става консултант по сигурността на "Глобул"/"Теленор".

Изключително симптоматично е, че след назначаването му Димитър Георгиев запазва като свой заместник Недялко Недялков, който е герой от епопеята около опита за инсталиране на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС по времето на Орешарски. След серията протести срещу назначаването на ДПС депутата за негов наследник БСП и ДПС лансираха двама души - Владимир Писанчев като фаворит и Недялков като формален конкурент. Според различни източници Недялков гравитира около ДПС и защитава интересите на партията в контраразузнавателната служба.

Цветан Китов оглавява ДАТО от 2013 г.

Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО) също е една от ключовите специални служби у нас и смяната на нейния ръководител може да предизвика сериозни сътресения на политическите пластове в държавата. Причината е, че в нея са съсредоточени всички официални технологични ресурси за подслушване и следене. Де факто почти всички други специални служби по закон са принудени да използват нейните услуги при прилагането на т.нар. специални разузнавателни средства (СРС), така че тя потенциално би могла да саботира тяхната дейност или нерегламентирано да подава събрана информация към части лица извън правоохранителните органи.

Агенцията е пряк наследник на специализираната дирекция "Оперативно-техническа информация" към МВР, като е извадена от структурите на вътрешното ведомство след промяна в закона за СРС по времето на кабинета "Орешарски". През 2013 г. тя е оглавена и от настоящия й ръководител Цветан Китов, който дотогава ръководи аналогичната дирекция в ДАНС. Още онова време се твърдеше, че той е близък с тогавашния вътрешен министър и силов вицепремиер Цветлин Йовчев, както и до известния кръг около т.нар. Библиотекарски университет. Китов също така е бил свидетел и по знаково дело "Червей" срещу бившия шеф на отдел "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов и бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева по обвинения за прилагани незаконни СРС по отношение на информационните масиви на МВР.

При връщането на ГЕРБ на власт и след поредните промени в закона за СРС през 2015 г. Китов запазва поста. А Бойко Борисов обяви по това време, че няма да го смени, тъй като му е бил студент в Академията на МВР. Въпреки изричното законово изискване да бъде преназначен с указ на президента Китов оглавява ДАТО без благословията на Румен Радев в продължение на близо две години и половина. Това е причината за много уволнени служители на агенцията да обжалват законността на освобождаването си пред Върховния административен съд. Едва през есента на 2017 г. председателската позиция на Китов в ДАТО беше приведена в съответствие със закона, след като президентът издаде указ за негов нов 5-годишен мандат. На теория това би трябвало да го бетонира на поста му до 20 октомври 2022 г., освен ако служебното правителство не намери някакви много сериозни законови основания за неговата преждевременна смяна.

Атанас Атанасов ръководи ДАР от 2018 г.

Атанас Атанасов оглавява Държавна агенция "Разузнаване" през 2018 г., когато заменя на този пост ген. Драгомир Димитров, който подава оставка. Преди това работи в разузнаването 23 години, като последователно преминава всички йерархически нива от обикновен оперативен служител до зам.-председател на спецслужбата, докато Димитров беше неин председател. Учил е специалност "Радиоразузнаване" във висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново и преди да стане разузнавач, е работил една година по линия на защита на свръзките в МВР.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 3

    В изгнание в Москва, докато бурята премине?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Re: cinik
    Обикновено не пишете глупости. Тук искате да изкефите с нещо като остроумие сините еуглени ли?
    Каква е връзката на Моску с шиканиранията на баце?
    Хайде да не се натрисаме в Стокхолмския синдром и да търсим Ариел за изпиране на банкянския фюрер като руски шпион,а?

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1

    Това, разбира се, са глупости.

    Във всяка от службите има и.д. ръководител.

    Нела не се правим на ударени - единствената причина да потърсят ръководителите е за да ги уволнят. Но служебното правителство не е било одобрявано на избори и не би трябвало да се заема с прекрояване на държавния апарат - неговите задачи са единствено провеждането на избори.

    Щом се отнася до честнодтта ма изборите - резултатите от “Ти броиш” съвпадат с тези на ЦИК с точност до втория десетичен знак. Това показва ясно за всеки с 2гр мозък в главата, че резултатите обявени от ЦИК са честни.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Дъртия комуняга Рашо е квалифициран пилот и ще вдигне "самолета" ...

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "D-r D":

    Такъв комуноиден шизофреник като теб само като чуе нещо за Москва и веднага се наежва. Типичен гьонсурат, точно като госпожа-другарката Нинова, който сутрин става и вечер ляга с името борисиево!

    Нередност?
Нов коментар