Кои са тримата нови министри в служебния кабинет

Даниела Везиева и Валери Белчев са новите министри на икономиката и финансите, Христо Алексиев се връща начело на транспортното ведомство

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само три са новите имена в обновения състав на служебния кабинет, който бе представен днес от президента Радев.

Две от рокадите - Даниела Везиева за титуляр на икономическото министерство и Валери Белчев - на финансовото, са неизбежни заради решението на Кирил Петков и Асен Василев да продължат самостоятелно политическия си път.

Третата смяна е в транспортното ведомство. Досегашният служебен министър Георги Тодоров влезе във фокуса на медиите, след като не можа да обясни казуса със спорната поръчка за удълбочаване на канала във варненското пристанище за почти 400 млн. лв., преминали без търг и конкурс през две държавни структури, за да стигнат до фирма от Калининград. Той ще бъде сменен с по-познат кадър - Христо Алексиев.

Така, макар Тодоров да не е единственият в служебния кабинет, към чиято работа има забележки, президентът е предпочел да направи само най-наложителните рокади, вместо да търси по-съществено обновяване.

"Ще ви организират протести, стачки и компромати, ще ви товарят с греховете на старата власт, но вие вече доказахте, че имате характера не само да се изправите срещу тежкото наследство, но и да работите за бъдещето на България." С тези думи Радев се обърна към новото служебно правителство. Той призова министрите да работят "с мисъл за бедните и слабите, както го правихте през изминалите месеци, да набележите ясен хоризонт за ускорено развитие и модернизация на страната", въпреки че "правителство без парламент няма капацитета да изпълнява стратегически задачи".

Служебният кабинет, разбира се, ще има за основна задача да подготви изборите, които ще се проведат на 14 ноември и ще бъдат две в едно - предсрочни парламентарни и президентски. "Ключовата задача е да гарантираме, че вотът ще бъде честен и легитимен. Пандемичната ситуация остава сериозно предизвикателство", каза министър-председателят Стефан Янев в началото на първото заседание на новия служебен кабинет.

Валери Белчев

Сравнително малко познат е новият финансов министър Валери Белчев, който през следващите месеци ще има две стратегически задачи - да продължи подготовката на бюджета на държавата за следващата година и да организира евентуално ново излизане на страната на външните пазари на дълг.

Допирът му до Министерството е през "Фонд мениджър на финансови инструменти в България", на който е директор от основаването му през 2015 г. до 2018 г. като при приключване на мандата му е освободен.

В началото на септември досегашният министър на икономиката Кирил Петков издаде заповед, според която Белчев стана един от двамата независими членове на съвета на директорите на Държавната консолидационна компания до провеждането на конкурс за длъжностите в дружеството.

Президентът го представи като възпитаник на "Харвард", откъдето има магистърска степен по публична администрация. Той е магистър от университета Paris 2 Pantheon-Assas, както и доктор на икономическите науки в УНСС. Има предишен опит в CCF HSBC, Credit Agricole Indosuez, Fortis Bank и Сосиете женерал. В биографията му е посочено още че през 2007 г. установява стратегическо партньорство с "Ротшилд и сие" (Rothschild & Co) и действа в качеството на изключителен партньор за България до 2013 г.

При приемането на поста Белчев заяви, че няма да прави персонални смени в министерството, такива не се предвиждат и в приходните агенции.

По думите му присъединяването към еврото е дълъг и сложен процес и за краткото време на служебния кабинет ще се направи възможното да се подготви терена за бъдещите действия по въпроса на следващото редовно правителство. Заяви още, че на оперативно ниво оглавяваното от него министерство ще действа по приетия вече план.

Даниела Везиева

Новият икономически министър Даниела Везиева е с дълъг опит в институцията. В кабинета "Борисов 2" (2014-2017) тя беше заместник на тогавашния министър Божидар Лукарски, като попада там от квотата на Реформаторският блок. Била е областен координатор за Русе на една от партиите в него - "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева. В края на 2017 г. тя е избрана за зам.-председател на партията, която сега е част от коалицията "Изправи се БГ! Ние идваме".

В последните месеци Везиева беше деен участник в екипа на предшественика си Кирил Петков като негов съветник. Тя участваше в работната група, проверяваща дейността на Държавната консолидационна компания, в която бяха осветени злоупотреби при възлагането на ремонти на язовири и строителството на правителствен комплекс в "София тех парк". Това се превърна в едно от знаковите разкрития на Петков, изградили имиджа му на борец с корупцията и изтъквано от него като успех. А след конфликт с ръководството на ДКК то беше частично отстранено и в него буквално преди дни беше вписан новият финансов министър Валери Белчев.

При поемането на поста тя декларира основно върху приемственост и продължаване на започнатото от Петков. "Първите стъпки ще са следващите на всичко това, което ние започнахме", каза тя. Като акценти Везиева посочи продължаване на проверките, които не са приключили в БАЕЗ и другите търговски дружества под шапката на министерството. Тя посочи, че ще бъде направен анализ на това как евросредствата от последните 4 години са се отразили на житейския стандарт на българина. "Нашето желание е да наложим управление, което е базирано основно на законността и прозрачността", подчерта Везиева.

Христо Алексиев

Транспортен министър Христо Алексиев има опит на поста и то пак като служебен министър. Той оглави министерството по време на кабинета на Огнян Герджиков през 2017 г. Алексиев е от системата на железниците, като преди това заемаше поста зам.-генерален директор и отговаряше за проектите на НКЖИ по еврофондовете. Проектите на НКЖИ за милиарди се движат с огромни закъснения и изборът на изпълнители в повечето случаи е спорен.

След края на управлението си като служебен министър Алексиев беше върнат в НКЖИ от ГЕРБ и заемаше поста председател на борда на директорите на инфраструктурната компания. Той беше номиниран за служебен министър и от "Има такъв народ".

Като служебен министър преди Христо Алексиев спря концесията на летище София с аргумента, че обявената по време на второто правителството на Бойко Борисов процедура не защитава държавния интерес. Сега той заяви, че стриктно ще следи за изпълнението на концесионните договори, като условията на голяма част от тях бяха вече драстично променени в края на управлението на ГЕРБ.