🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Една кола, много шофьори

Преговорите за коалиция започнаха обещаващо, но капаните и рисковете все още са много

Лидерите на четири партийни формации - две от тях отделни коалиции се опитват да сглобят най-сложната политическа конструкция за последните десетилетия
Лидерите на четири партийни формации - две от тях отделни коалиции се опитват да сглобят най-сложната политическа конструкция за последните десетилетия
Лидерите на четири партийни формации - две от тях отделни коалиции се опитват да сглобят най-сложната политическа конструкция за последните десетилетия    ©  Никола Андреев
Лидерите на четири партийни формации - две от тях отделни коалиции се опитват да сглобят най-сложната политическа конструкция за последните десетилетия    ©  Никола Андреев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Началото на преговорите за коалиция между "Продължаваме промяната", ИТН, БСП и ДБ показаха изцяло нов стил политика.
  • Публичност, обсъждане и експерти, са само три от нещата, които се завръщат след ерата "Борисов".
  • Събирането на четири много различни партии обаче носи други рискове.

Aко някоя черна политическа котка не мине път на четирите партии, които започнаха преговори за коалиция, някъде във втората половина на декември, изглежда, ще има ново правителство. Черните котки са доста разпространени в българската политическа фауна, но до момента те, изглежда, тичат далече от опитите да се направи ново парламентарно мнозинство.

Тази седмица беше направена първата стъпка към евентуална коалиция - започнаха срещи между работни групи от "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ) в 18 области. Целта беше да се намерят общите точки между програмите на различните партии и коалиции, да се види къде те се разминават и да се сложи началото на процес, който да завърши с управленска програма и подписване на споразумение за съвместно правителство.

Нещо свежо

От началото на разговорите има три добри новини и няколко съмнения. Първата добра новина е, че в момента пред очите ни се случва истинска политическа революция. На сцената излиза ново поколение, което изглежда усмихнато, диалогично и с желание да свърши работа. Първият ход на новата смяна произведе нещо, което не се е случвало през последните години. Голям брой хора - професионални политици и експерти, в момента преговарят на една маса, като търсят какво ги събира, а не какво ги разделя. Нещо повече - всичко това се случва напълно публично. Има размяна на мнения, любезни експертни спорове, но в крайна сметка постигане на консенсус.

Това е много рязък контраст с тоталната доминация на една личност - Бойко Борисов, в политиката и държавното управление през последните 12 години. Сега в преговорите дори на една маса седят автентичните наследници на някогашното СДС - "Демократична България", и БСП. Това е исторически момент за последните 30 години и фактът, че се случва, означава, че се затваря една глава от историята. Какво обаче ще пише в следващата все още не е ясно.

Подобни преговори, макар и не публични, имаше и след падането на кабинета "Орешарски". Тогава инициативата беше на ГЕРБ, а партньори бяха "Реформаторският блок" и АБВ (формацията на бившия президент Георги Първанов и Румен Петков). През ГЕРБ и някои министри от "Реформаторския блок" обаче интересите на ДПС във властта бяха запазени и кражбите на публични активи продължиха дори с по-голяма сила. Сега обаче има шанс да се получи нещо друго. Запазването на корупцията беше гарантирано от ГЕРБ и позициите на ДПС в прокуратурата и части от съда. В сегашните преговори тези интереси, поне на етапа, не изглежда да са представени.

В българската политика досега често е имало коалиции, но между тях и това, което се подготвя сега, има важни разлики. Винаги през последните години коалициите са се сформирали в затворени зали и решенията по важните теми са ставали в същия формат. Освен това винаги досега в сключването на политически съюзи е имало една много по-силна от другите партия и "малки" партньори за патерици, които капитализират подкрепата си чрез получаване на постове и достъп до ресурси. Сега е много различно.

Съюз между равни

Независимо от разликата в гласовете всяка от четирите партии е напълно равнопоставена на останалите. Коалиция не може да има без която и да е от тях. Нещо повече - в този парламент няма и други потенциални коалиционни партньори. ДБ не може да бъде заменена с например "Възраждане" или ДПС. Това прави преговорите много различни и всъщност сегашният им формат - да са публични и да се търсят общи позиции, изглежда като единственият възможен. В тях има и нещо друго характерно.

Преговорите са скучни, но това също е добра новина. Интересните революции са драматични и невинаги водят до добър резултат. Ефективната политика обикновено е скучна за повечето хора.

Преговорите могат и да не са интересни, обаче трябва да приключат сравнително бързо. В Германия партиите могат и да преговарят с месеци, но конституцията там няма толкова обвързващи срокове, колкото българската. Румен Радев може да даде известно време на "Продължаваме промяната", като забави свикването на Народното събрание, но това не може да продължава дълго. Държавата има нужда от работещ парламент за решаване на конкретни въпроси, като например компенсациите за високите цени на енергията или приемането на бюджета за следващата година. Тези проблеми не могат да чакат няколко десетки политици да водят теоретични спорове за дългосрочни цели.

За по-бързото приключване на тези преговори има и друга предпоставка - очакването в обществото, че вече трябва да има редовно правителство на всяка цена. Това помага не само за времето, но и за положителното завършване, тъй като всички четири страни ще са готови да направят компромиси, за да стигнат до консенсус - какъвто, изглежда, е случаят с катарзиса на Слави Трифонов например.

Очакванията са първото заседание на новия парламент да бъде свикано на 1 декември (сряда). Това прогнозираха пред "Капитал" от две от централите на формациите, които водят преговорите за съставяне на кабинет.

Намерението е всички предложения и различия по политиките в 18-те преговорни области да бъдат изчистени по време на разговорите в експертните работни групи до събота, 27 ноември, а след това да започнат преговорите между лидерите на четирите формации по текста на споразумението, структурата и персоналния състав на бъдещия Министерски съвет.

Нищо не е договорено, докато всичко не е договорено

По принцип президентът има срок един месец след парламентарните избори, в който да свика парламента, така че в случай че на партиите им трябва още време, то може да бъде дадено. Преговорите за кабинет са обвързани и с председателските места в парламентарните комисии. По неофициална информация това е договорено по време на срещите между съоснователите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев с лидерите на останалите три формации миналата седмица. По принцип комисиите в Народното събрание преповтарят структурата на Министерския съвет, а идеята е, ако даден министър е излъчен от една партия, съответната комисия в парламента да се оглавява от представител на друга партия от управляващото мнозинство. Така ще се гарантира взаимен контрол между управляващите формации. Освен това практиката показва, че силен председател на парламентарна комисия може да доведе до значителни реформи в даден сектор. Възможно е позицията на ДБ да не иска участие в изпълнителната власт да е за да се прицели в някои ключови комисии в Народното събрание не само заради парламентарния опит, който имат някои от народните представители в тази коалиция, но и заради удовлетворяването на амбициите на някои от тях.

Ако парламентът се свика следващата седмица, той може да започне работа и без окончателно да е ясно разпределението на министерските постове. След конституирането на Народното събрание президентът Радев не е обвързан със срок за връчването на първия мандат и той може да забави процедурата, докато се финализират преговорите между четирите формации. "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и ДБ имат общо 134 депутати, които са достатъчни за формиране на парламентарно мнозинство.

Червените линии

Ако се съди по изявленията на лидерите на трите формации след срещите им с Петков и Василев миналата седмица, не би трябвало да има непреодолими пречки за съставянето на кабинет с мандата на спечелилата изборите "Продължаваме промяната". Слави Трифонов обяви пълната си подкрепа за него, а в интервю за БНР дори заяви, че партията му е готова на компромиси и за министерските постове в името на това да има редовно правителство.

На България ѝ е необходимо правителство, което е различно от правителството, което управляваше дотук 12 години. Трябва да се премахне, да се тръгне в съвсем друга посока от това, което представляваше правителството на ГЕРБ и управлението, което ни се демонстрираше и на което бяхме подвластни 12 години

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Лидер на ''''Има такъв народ''''

Подкрепа за правителство с мандата на "Продължаваме промяната" декларира и лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова. Все пак тя очерта и две линии, отвъд които социалистите няма да правят компромиси - да няма промяна на българската позиция за Северна Македония и за Истанбулската конвенция.

"Хубавото е, че има нагласа да се състави правителство, което да бъде амбициозно - точно това очаквахме. Нямаме никакви съществени различия във вижданията с "Продължаваме промяната", заяви след срещата и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Ние сме обнадеждени и гледаме с оптимизъм на това, което започва.

Христо Иванов
Христо Иванов

Съпредседател на Демократична България

ДБ обсъжда вариант за подкрепа без участие във властта

В последните дни обаче в средите на две от партиите от обединението - "Да, България" и ДСБ, упорито се лансира вариантът депутатите от ДБ да подкрепят бъдещия кабинет, но формациите да не участват в изпълнителната власт. Пръв официално за този вариант съобщи съпредседателят на третата партия - "Зелено движение", Борислав Сандов. Пред "Капитал" той уточни, че такова решение все още не е обсъждано в обединението, но е било лансирано в тесен партиен формат сред коалиционните им партньори. Той обаче е против него. "Единственият начин да реализираме реформите, за които настояваме, е да участваме в правителството и нашата партия е склонна да участва, защото сега е ключов момент за България. Имаме експертиза в сферите на екологията, земеделието и туризма и неучастието ни в изпълнителната власт може да скъса връзката ни между парламента и правителството", каза за "Капитал" Борислав Сандов.

Неофициално като причина се сочи притеснението на ДСБ, че в бъдещото правителство биха могли да влязат знакови фигури от социалистическата партия - нещо, което би било неприемливо за активистите на формацията. В предишния парламент едно от условията на ДБ беше да не се излъчва правителство с мандат на БСП. В "Да, България" пък се притеснявали, че ако се наложи да предложат кандидати за министри, които са и депутати, това ще наруши баланса в парламентарната група на трипартийното обединение.

Вътрешният дебат в "Демократична България" показва и една от слабостите на този модел коалиция, който в момента се изгражда. Вътрешните динамики на поне две от формациите в нея - ДБ и БСП, ги правят трудно предвидими партньори. С ИТН има същия проблем, макар и по различна причина. Слави Трифонов е отскоро в политиката, а действията му до момента са разнопосочни и не дават възможност да се прогнозира как ще реагира. Така три от четирите крака на коалицията изглеждат нестабилни. Има и друг проблем.

Корупцията в момента е толкова дълбоко просмукана в държавата, че премахването й в правителство, което се контролира от четири равнопоставени центъра, ще бъде трудна задача. Служебното правителство например успя да направи съвсем малко - да спре някои много очевидни схеми, но в много министерства корупционните мрежи са непокътнати. Вариант за справяне донякъде с тази ситуация е комисията за борба с корупцията (КПКОНПИ) да започне реално да върши тази работа. Вероятно това е и причината "Продължаваме промяната" да посочват реформата в този сектор за свой много важен приоритет (вижте повече по темата тук). Работеща комисия може да парира бързо злоупотреби на различни нива, включително по високите етажи на властта.

Две седмици след изборите обаче съмненията дали ще се сформира коалиция без ГЕРБ и ДПС стават по-малко. Четирите партии седнаха на една маса и започнаха да произвеждат добри новини. Предстои обаче по-трудното - те да покажат как една кола ще се кара от четирима шофьори.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bogomogo avatar :-P
    bogomogo
    • - 2
    • + 9

    Ахах, хареса ми илюстрацията към статията, като американски, колежански филм на ужасите е :)

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Наистина, ще бъде почти невъзможно тези коренно противоположни партии да работят заедно в една посока. Дано поне от Демократична България да проявят разум и да не се полакомят да участват директно в новото правителство!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 2

    Kaто им гледам езика на тялото , тия образи брашно заедно няма да мелят ...

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 1

    Мила родна картинка.
    Хвани единия, удари другия :(

    Нередност?
  • 5
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 2

    Важното е шофьорът да върти геврека в правилната посока.

    Нередност?
  • 6
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 6

    Оня от зайчарника не се е изказвал откакто минаха изборите. Това е добър знак. Явно е наясно че правителство ще има. Без него.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Илюстрацията е много майсторски направена. Браво! Шофьорите може да са много, но всички са в една кола.

    Нередност?
  • 8
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 1

    Всеки един би бил по-добър от предишния бандит.
    Той толкова ниско свали летвата че магаре да изкараш на избори ще е по-приемливо от него.

    Нередност?
  • 9
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо

    Притеснителни са индикациите, това правителство да е сервилно и да не отстоява националния интерес.

    Нередност?
Нов коментар