Румен Радев: Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем

Президентът се закле за новия си мандат и очерта три сфери на консенсус - промени в конституцията, мерки срещу демографската криза и образованието

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат    ©  Цветелина Белутова
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Убеден съм, че в България е налице антимафиотски консенсус. Той обединява огромното мнозинство от почтени българи, които го заявиха по площадите и в избирателните урни. Занапред държавата не бива да се управлява през екрана, под масата, по телефона или зад кулисите. Корупцията трябва да бъде съкрушена, за да оцелеем като държава и общество." Това заяви Румен Радев в обръщението си след полагането на клетвата за втория му президентски мандат в парламента в сряда.

В близо 30-минутната си реч пред депутатите Радев очерта сферите, по които трябва да се търси политически консенсус, както и приоритетите му за втория президентски мандат. Още в началото на обръщението му депутатите от бившата управляваща партия ГЕРБ напуснаха пленарната зала. Повод за реакцията им бяха думите на държавния глава, който заяви, че с протестите през 2020 г. гражданите са въстанали срещу "мафиотизацията" и "едноличната власт" при предишното управление, чийто премиер беше Бойко Борисов.

Предизвикателствата

Пред депутатите Радев изброи предизвикателствата пред политиците през следващите години. По думите му това са "отчуждението на гражданите от политическата класа, недоверието в институциите, партизираната администрация, покварените медии, безнаказаната корупция, злоупотребите с власт и драматичното социално разслоение".

Държавният глава предупреди новите управляващи, че "освен демонтажа на стария режим" предстои да се справят с "каскада от кризи", но според него този процес ще е труден и ще бъде съпътстван с "неизбежните грешки и разочарования". "Наивно е да мислим, че след като повече от десетилетие допуснахме да крепне корупцията и да се шири произволът, от днес за утре ще върнем България в коловоза на правото и демокрацията. Старият режим е в миналото, но демонтажът на стария властови модел ще отнеме време", каза Радев. Пред депутатите обаче той декларира, че "остава отворен и има готовност да сподели отговорността за тежките и непопулярни решения".

Предупрежденията

В същото време обаче отправи две предупреждения към новите управляващи и мнозинството в парламента. Едното е, че ще продължи да бъде критичен и към новите управляващи и мнозинството в парламента, ако "намери решенията на изпълнителната и законодателната власт за неправилни". Другото е свързано със съдебната реформа. "Ако правителството не постигне бърз и решителен пробив в реформата в съдебната система, ще отвори пътя за реванш на статуквото", каза Радев.

Трите сфери за консенсус

На този фон държавният глава очерта възможността за консенсус между политическите сили в три сфери - промени в конституцията, справянето с демографската криза и образованието. Според Радев обаче конституционните промени не трябва да се затварят само в рамките на съдебната реформа, а трябва да бъдат по-широки. "Те трябва да включват и гражданското участие в управлението на страната и засилване на гаранциите за защита на човешките права. Засилени конституционни гаранции за разделението на властите и прозрачен и предвидим законотворчески процес", каза той, без да уточни какво точно има предвид.

В края на първия му мандат държавният глава на няколко пъти заяви, че президентството готви промени в конституцията, но ще ги предложи на парламента тогава, когато има подходяща ситуация за това. Другата посока на промени в конституцията според него трябва да са свързани с гарантиране на финансовата децентрализация на общините.

Промяна в конституцията изисква 160 от 240 гласа в парламента, а четирите управляващи формации - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", имат 134 народни представители. Те също се обявяват за промени в конституцията, които да гарантират съдебна реформа за фигурата на главния прокурор и ВСС, но това изисква и подкрепа от ГЕРБ и ДПС. Те, най-малкото, биха имали собствени предложения за промени.

Радев определи демографската катастрофа като "проекция на всички кризи на прехода". "Нацията ни преживява прехода като травма, сравнима с война. Време е за дългосрочни, финансови политики за увеличаване на раждаемостта с фокус върху отговорното родителство, за намаляване на смъртността и ограничаване на емиграцията. Пазарът и ПР-ът не могат да компенсират липсата на социални механизми", каза той.

Третият консенсус, около който президентът смята, че политическите сили трябва да се обединят, е каузата за просветена и обединена нация. "Неотложно трябва да инвестираме в младите българи. Залогът е оцеляването ни като народ. Това е дългосрочна инвестиция, която няма да донесе политически дивиденти на нашето поколение държавници, но това е историческа задача, която не търпи отлагане", каза Радев.

Проактивна външна политика

В обръщението си пред депутатите Радев посочи, че през първия си мандат е отстоявал убеждението, че България трябва да води проактивна външна политика, която следва националния интерес. "През годините на мандата укрепихме стратегическото партньорство със САЩ и възстановихме диалога с Русия", заяви Радев, като добави, че външната ни политика трябва да се формира "у нас с консенсус между институциите и да се отстоява последователно навън".

Специално внимание държавният глава отдели на отношенията ни със Северна Македония. "Като отговорен член на ЕС България трябва да интегрира в него партньори, а не проблеми. Ще потвърдя своята позиция, че равноправието на македонските българи, много от които са и български граждани, трябва да бъде гарантирано чрез вписването им в конституцията на страната", заяви Радев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 1

    Корупцията се бори в съда. Иначе става перде, зад което се прави нищо друго. Няма осъден за корупция, но пък непрестанното говорене по темата е начин за разчистване на сметки.

    Нередност?
  • 2
    udw33699664 avatar :-|
    Крадливото ромче
    • + 1

    ГЕРБ се тресат от страх. Идва видов ден.

    Нередност?
Нов коментар