🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Лев инс" съди Mediapool за 1 млн. лв. за цитат на министър

Заведеното от компанията дело с мотива, че преживяла " публичен катарзис", е безпрецедентен за България пример за сплашване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Свързваната с Алексей Петров застрахователна компания "Лев инс", на която е съосновател през 90-те години, е завела дело срещу онлайн изданието Mediapool за безпрецедентната сума от 1 млн. лева. Поводът е публикация от миналата година, в която медията цитира думи на финансовия министър от официална стенограма от заседание на правителството. Исканото обезщетение и мотивите за него са необичаен досега пример за т. нар. SLAPP дела, с които се цели всяване на страх и опит за възпрепятстване на работата на критично издание.

Компанията в катарзис, служителите - в шок, клиентите - объркани

В исковата си молба срещу Mediapool от "Лев инс" твърдят, че са се почувствали засегнати от текст от 27 септември миналата година. В него се съобщава, че България е заплашена да бъде изключена от европейската застрахователна система "Зелена карта". Медията цитира и думите на служебния финансов министър Росица Велкова по темата, която споменава проблеми със задължения на компанията "Лев инс" към националното бюро на българските застрахователи, което представлява България в системата "Зелена карта". Думите ѝ са взети от стенограма, публикувана на сайта на Министерския съвет.

Застрахователната компания определя цитираната информация като "клеветнически твърдения", при положение че става дума за официално, протоколирано изявление на официален орган на власт в страната.

Наред с това в исковата молба се твърди, че компанията е претърпяла "публичен катарзис", както и че материалът е "шокирал" служители, ръководители и инвеститори с твърдения, "насаждащи страх, тревога, укор и отрицание". "Наши клиенти, пътуващи в този период в чужбина, бяха объркани и разтревожени", пишат още от "Лев инс" в исковата молба до съда.

Рекорден иск

Според адвокат Александър Кашъмов, който ще представлява Mediapool по делото, искът в размер от 1 млн. лева е най-големият срещу медия в историята на България от гледна точка на претендираното обезщетение. В случая искът е предявен изцяло, а не като частичен, какъвто беше друг подобен иск срещу разследващия сайт "Биволъ".

Според Асоциацията на европейските журналисти в България освен размера на иска е абсурдно и медия да бъде съдена за това, че е цитирала изказване на министър. "Действията на компанията навеждат на мисълта, че целта им е да бъдат отказани медии и журналисти изобщо да се занимават със застрахователя, изправени пред риска срещу тях да се води дело за колосалната сума от 1 млн. лева", посочват от АЕЖ.

"Пълно недоумение буди фактът, че въпреки че в статията на Mediapool е цитиран официален правителствен източник на ниво министър, а позоваването е на стенограма, както и че медията предоставя право на отговор и дори проактивно търси засегнатите страни, все пак е заведено дело срещу нея. При една работеща система за ограничаване на делата-шамари, това дело би трябвало изобщо да не започне или да приключи много бързо. За съжаление, българското законодателство не предвижда такава лесна възможност", казват още от АЕЖ и призовават за законодателни промени.

Законодателството на България по никакъв начин не защитава медиите срещу SLAPP дела. Друго подобно дело е срещу журналиста Борис Митов (към момента в "Свободна Европа") и предишния му работодател - отново Mediapool. Искът беше заведен от съдията Светлин Михайлов, заради текстове, онагледяващи връзките между политическата и съдебната власт.

Делата шамари обаче не са единственият прийом за ограничаване на свободата на медиите. През 2019 г. служители отново на "Лев инс" излязоха на протест пред сградата на "Капитал" заради текст по същата тема - връзката между застрахователния кодекс, интересите на конкретната компания и въвеждането на еврото в България.

Като потвърждение внесените от Министерството на финансите необходими промени в Кодекса за застраховането така и не бяха приети в 48-я парламент, след като бяха бойкотирани от ГЕРБ и ДПС. Те целят да гарантират спазването на правилата в европейската застрахователна система "Зелена карта" и по същество са тема и на атакувания от "Лев инс" материал на Mediapool. България пое ангажимент да ги приложи като условие за влизането си в еврозоната. До въпросното прилагане така и не се стигна, тъй като ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" бойкотираха заседанията на икономическата комисия в парламента.

По същия повод Христо Иванов от "Демократична България" заяви, че става дума за лобизъм и назова конкретни имена - това на застрахователната компания "Лев инс" и на свързвания с нея Алексей Петров. Индиректно "Български възход" и ГЕРБ потвърдиха думите му, опитвайки да прокарат идентичен алтернативен текст в застрахователния кодекс, за чийто автор беше осветена близката до "Лев инс" работодателска организация Съюз за стопанска инициатива. Изпълнителен директор на ССИ също е Алексей Петров.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Наглият мафиот-милиционер Алексей Петров (или както там е истинското му помашко име) наистина успя да премине не през катарзис, а през истинска метаморфоза, защото го беше загазил доста по едно време. Явно основна част от "катарзиса" му е да се отчита редовно там където трябва в Банкя.

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 3
    • + 3

    Изглежда, че тъпото тракторче е доста голям комплексар. С което доста прилича на банкянската мутра. Какво ли обаче обръщане на палачинката е настъпила в живота на тази смешна мутра от човек арестуван от банкянската мутра след 10 години вече неговата измамническа застрахователна компания се държи над повърхността благодарение на услуга на мафиотската парламентарна група на същия банкянски дебил.
    Европейското КФН обаче да се надяваме най-после да предприеме действията които трябваше да направи още преди 3 години по отношение на Левовете и да ги приключват. Независимо, че сега всички платени герберасти и боклуци тръбят как това щяло да направи гражданската 3 бона. Има нужда от апокалипсис при нас, за да може да се отървем от такива мафиотски образования. Както е казал народа по-добре ужасен край, отколкото ужас без край.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 3

    Полина Паунова има невероятния талант да възпламенява онова, което на брюкселски се нарича "глас на омраза". Предизборно. Много тактично отново и отново се посочват "лошите" и екзалтираната първосигнална публика на газетата са задъхва от омраза и пръскайки слюнки пише неща, дето иначе не са за писане...
    Ама модераторите не ги забелязват.

    Прессъобщението, което тук четем като авторски текст, 1:1 излезе в Медиапул:
    https://www.mediapool.bg/lev-ins-sreshtu-mediapool-isk-za-1-milion-leva-news345547.html
    Естествено - в Дневник:
    https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2023/03/08/4457593_lev_ins_sudi_mediapul_za_1_mln_leva_za_statiia_po/
    Разбира се - в Клуб Z:
    https://clubz.bg/133858
    Излезе и в Свободна Европа:
    https://www.svobodnaevropa.bg/a/32308146.html

    Тоест, разбирането за авторство в Капитал продължава да се схваща като обръщане на словореда на 1-2 изречения. Но това не е драма - толкова им е моженето.

    Драмата е във внушението, че някакви лоши хора зашиват устата на медиите.
    Нищо подобно няма.
    Грамотната публика е обърнала внимание, че става въпрос за И С К пред С Ъ Д, а не за изпратена бригада с бухалки.
    Първоинстанционният, а вероятно и второинстанционен съд ще прецени доказателствата по делото, обществената значимост на деянието и ще се произнесе.

    Така че, хайде медиите, дето долу вляво си отпечатват логото с червените чертички, да не нагнетяват чак толкова предизборно напрежение в полза на обслужвания медийно политсбирток.

    Нередност?
  • 4
    frisky avatar :-|
    Frisky
    • + 4

    Аз и тук да ви питам - как така съдебен иск е опит за сплашване?!
    Опит за сплашване, ако не и за убийство, бяха посеегателствата на Слави Ангелов, и Анна Заркова в по-старо време.
    Ако Медиапул са чисти пред себе си, даже трябва да се радват на това дело - след като го спечелят, ще им възстановят съдебните разноски, могат и контраиск да заведат.
    Обаче Медиапул вече са били съдени, макар и за скромните 60 000 лева, да не би да се тревожат нещо?
    Съдебните искове и дела са най-демократичната практика за решаване на спорове, позната на човечеството.

    Нередност?
Нов коментар