🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Всички възражения срещу поправката "Зелена карта" изведнъж отпаднаха

Икономическата комисия прие на първо четене ключовата за еврото промяна, от бранша вече са съгласни с нея

Днес в първото заседание на парламентарната икономическа комисия след избора на новия й председател Хамид Хамид от ДПС ще се гледат промените в Кодекса за застраховане
Днес в първото заседание на парламентарната икономическа комисия след избора на новия й председател Хамид Хамид от ДПС ще се гледат промените в Кодекса за застраховане
Днес в първото заседание на парламентарната икономическа комисия след избора на новия й председател Хамид Хамид от ДПС ще се гледат промените в Кодекса за застраховане    ©  Юлия Лазарова
Днес в първото заседание на парламентарната икономическа комисия след избора на новия й председател Хамид Хамид от ДПС ще се гледат промените в Кодекса за застраховане    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Икономическата комисия прие на първо четене промените в Кодекса за застраховането, които бяха бламирани в миналия парламент.
  • Този път българското бюро "Зелена карта" и Асоциацията на застрахователите изненадващо нямат възражения.
  • Решаването на проблема е важно, тъй като е част от ангажиментите на България за влизането в еврозоната.

Поправката в Кодекса за застраховането, която предвижда изрично да се уреди спазването на правилото на международната система "Зелена карта" първо да се плаща по щети, а после евентуално да се спори, този път, изглежда, ще мине без проблеми. В предходния парламент тя срещна отпор от Съюза за стопанска инициатива - работодателска организация, близка до лидера при полицата "Гражданска отговорност" "Лев инс". Негативни становища се получиха още от българското Национално бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ), както и от браншовата асоциация. И в крайна сметка парламентарната икономическа комисия беше бламирана от депутатите от всички партии освен ПП и ДБ и не събра кворум.

Сега при подновеното внасяне на същите текстове от Министерския съвет, по всичко личи, конюнктурата рязко се е променила. Преди днешното заседание на икономическа комисия, където поправката се гледаше на първо гласуване, са получените становища от НББАЗ и Асоциацията на българските застрахователи. В тях те само лаконично изразяват подкрепа за поправката, за която преди броени месеци обясняват, че ще доведе до вълна от организирани измами и източване на българските компании и местното бюро. А обсъждането в комисия премина скоростно и предложението получи подкрепа от 14 гласа от всички политически без "Възраждане", чиито тима представили гласуваха против.

Същината на спора

Основният конфликт беше около текста: "Бюрото заплаща, при спазване условията и сроковете на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, предявените към него гаранционни искания от други национални бюра във връзка със задължения на негови членове." След съгласувания с бранша в края на миналата година той беше прецизиран и дори получи подкрепа за кратко, но изведнъж около коледното безвремие консенсусът се разпадна.

Тогава идеята, лансирана през предложения от депутати от ГЕРБ и "Български възход" (абсолютно еднакви, включително и с правописните грешки), беше да се допише "...когато са представени документи за валидност на претенцията, включително банково извлечение за плащане на увреденото лице или неговите наследници".

Срещу това се получиха негативни становища от EIOPA и Съвета на бюрата "Зелена карта", че така не се постигат заложените цели и дори може да има негативен ефект - забавените плащания да се официализират. Така и обаче на няколко инфарктни заседания на икономическа комисия в самия край на предишното Народно събрание точката не мина.

След това темата продължи да се развива и служебният финансов министър Росица Велкова е пробвала още диалог със застрахователните институции. На 20 април НББАЗ е предложило нова редакция, където вместо задължение за заплащане на предявените искания се предвижда то да "извършва правилното обработване на гаранционните искания и процеса на тяхното уреждане, както се изисква от европейското право". Това обаче също не се приема от Брюксел и така е внесен оригиналният текст.

Отпадналите обструкции

За разлика от пламенната съпротива в края на миналата и началото на тази година, когато предложенията бяха громени и изпълнителният директор на ССИ Алексей Петров прогнозираше, че цената на "Гражданска отговорност" може да скочи на 1000 лв., сега по темата липсва какъвто и да е шум. Петров е считан за реален собственик на "Лев инс" - компанията, в която проблемът с натрупаните задължения по "Зелена карта" ескалира и се стигна до налагане на мониторинг над НББАЗ и риск от изваждане на България от системата.

Становищата на АБЗ (където междувременно имаше смяна на ръководството) и НББАЗ са съвсем лаконични и само дават "подкрепа и съгласие". По време на заседанието те ги препотвърдиха. От самата ССИ този път нямаш становище и официална позиция, нито представител в парламента. Последно темата е коментирана от тях през юни. В интервю за БНР преди дни Петров заяви, че няма да се занимава с това. "За мен е приемливо и да не се променя закона и да се приеме каквото и да е. Въпросът е след това да се нови отговорност. Ако това, което се приеме, донесе нови щети, очаквам, че застрахователите ще съдят държават", обясни той.

Така този път има реален шанс поправката да мине безаварийно и през зала и през второ гласуване. Тя е важна, тъй като справянето с проблема по "Зелена карта" беше един от поетите ангажименти при влизането на България в ERM II по пътя й към еврозоната и сред малкото все още неизпълнени. Така неприемането на текста (както и на законови промени за мерките срещу прането на пари и за търговската несъстоятелност, където обаче нямаше такава съпротива) през февруари се превърна в една от пречките България да приеме еврото от 2024 г. Евентуалното бързо и убедително гласуване на тези промени може да разчисти в голяма степен пътя към еврозоната, като основно предизвикателство да остане отговаряне на числовия критерии за инфлацията.

Критиките от "Възраждане" бяха основно по линия на това, че става дума за унизително наложено от чужбина решение, и че европейското застрахователно лоби чрез натиска през европейските институции е надделяло.

Поизчистен проблем

Другата новина от дебата в Народното събрание беше, че проблемът е допълнително редуциран. По думите на председателя на НББАЗ Борислав Богоев в момента тече пето поред усвояване от банковата гаранция, учредена от българското бюро в белгийската KBC в полза на Съвета на бюрата, като след като то стане факт задълженията ще бъдат свити до 1.5-1.8 млн. евро. През 2018 г., когато темата ескалира, сумата надхвърляше 20 млн. евро. По принцип поправката не важи за заварените задължения, а само занапред.Той обясни още, че в началото не са виждали нужда от необичайното законодателство, защото е удар по имиджа на българските застрахователи, но сега се съобразяват след като е наложително. "След като излезем от мониторинга до година и половина - две, лично ще помоля министъра да отменим текстовете и да изчистим имиджа", каза още той.

Текстът е допълнен в 16:00 часа след гласуването в икономическа комисия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean

    Решаването било важно, тъй като е част от ангажиментите на България за влизането в еврозоната - Ама България ще влиза ли в Еврозоната - не научиха ли всички, че това е изгодно на богатите Българи. За Народа това не е хубаво на този етап - трябват години на изравняване на доходите.

    Нередност?
Нов коментар