🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
НАТО и Руската заплаха

Който го е страх от мечки, строи пътища

Сянката на Русия, плановете на НАТО и проблемите на България

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хиркенес е малко норвежко градче в полярния кръг, с 3500 души население, на около 10 километра от границата с Русия. От почти две години насам жителите му живеят в постоянен страх. Норвежките войници, защитаващи полярната граница, надали биха спрели руска инвазия.

Това е страх, в който вече живее голяма част от Европа. Защото Украйна отключи стария кошмар: инвазия вече не е напълно изключено да се случи където и да е по дългата граница на Русия.

НАТО би трябвало да предпазва, но за да се пазиш от заплахи, трябва първо да си ги пресметнал и планирал, което се случва на бързи обороти в момента (виж текста за случващото се в Алианса).

На другия край на Европа - Балканите, този риск е отчетлив. Тук директна граница с Русия няма, но има сериозен проблем: логистиката. Да стигнеш от Егейско до Черно море или да прекосиш Дунава е трудно и в мирно време, камо ли в екстремни обстоятелства. Затова е разбираемо, че инфраструктурата тук най-накрая попадна във фокус (новите идеи за мост на Дунав тук)

България обаче е в патова ситуация. Заради лошо планиране, тромави процедури и понякога чиста некадърност и корупция проектирането и строителството на пътища и жп линии се движи изключително бавно. Вземете ремонтът на авиобазата "Граф Игнатиево", който се забави с над 3 години заради недобро изпълнение на фирмите, спечелили поръчките да строят новите писти и хангари за F-16. Ако поне планове за коридори като "Черно море", от Русе до гръцката граница или нови мостове на Дунава бяха подготвени преди години, сега можеше да се ползва моментът и да се търси финансиране (виж защо България няма и няма да има скоро нито един коридор север-юг).

Това няма да се случи скоро, първо, заради липсата на проекти, второ - заради влизането на еврото, което изисква дефицитът и дългът да се пазят ниски. Но е добре, че липсата ни на свързаност най-накрая е проблем и за съседите. Защото може да помогне това да се реши.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Недоумявам защо някога сериозният аналитичен Капитал сега се хвърля досадно и неинтелигентно (като реклама за хазарт с Рачков и Стоичков), да обговаря всяка опорка, идваща откъм "евроатлантическото мнозинство" и лично от мистър Пеевски?!

    На БГ изведнъж рязко ѝ притрябваха пътища юг-север! Ама не Солун- Кулата-Сафия-Петрохан-Видин, който е класически търговски път, а сега ще засвързваме Лесово-Карнобат-Рижки проход-Шумен-Дуранкулак!
    Какви стоки ще вървят там?
    Никакви! Нито някога са вървели, нито тепърва ще тръгнат...

    Плановете са от базата им в Александруполис (стария ни Дедеагач) по тези пътища да циркулира американска военна техника към театрите на военни действия, които неминуемо ще се разиграят и у родината...

    И като тема за размисъл: БГ даде съпоставими на цената на този път милиарди за строителството на транзитния газопровод към Сарбия, Унгария, Австрия и т.н., за което бе обругана от "евроатлантиците".
    Газопроводът чрез таксите за транзита ще се изплати до 4-5 години.

    Пътят Пеевски-Капитал няма да се изплати Н И К О Г А. Това ще са поредните милиарди, които от наше име (и за наша сметка) хвърлят през прозорчето на хеликоптера едни несамостоятелно мислещи и действащи БГ политици в посока САЩ ...

    Поредният данък "сигурност".
    Това много ми напомня времето на рекета от СиК и ВИС-2...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    P.S. На фона на горното пропагандно импроптю разговорът на Карбовски с Арестович е абсолютно журналистическо каре аса!

    Арестович аргументирано говори за причините на войната в Украина: за унищожените от Запада системи за международна сигурност, за измамата, с която си служи въпросният Запад, за суицидните стремления на Вашингтонските ястреби.
    А докато не се осмислят и преодолеят причините, никакви разумни действия не могат да се предприемат, нали?

    Никакви военни пътища не водят до мир, докато по тях не тръгнат стоки!

    Та - чуйте Арестович:

    https://www.youtube.com/watch?v=wLE5sc8A8yQ

    P.P.S. И - ако прецените, че имате нужда и от силна алтернативна на розово-зеления поток БГ журналистика - подкрепете Карбовски.
    Моля.

    Нередност?
Нов коментар