🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия: Вечната война на Путин

Кремълският лидер не може да продължи да финансира безкрайно инвазията си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През март Владимир Путин ще проведе президентски избори, чиято цел ще е да демонстрират подкрепата за неговия режим, нахлул в Украйна две години по-рано. Постиженията му през тези две години не трябва да се подценяват. Стотици хиляди загинаха, милиони бяха разселени. Повечето от тях са украинци, бягащи от руските ракети. Поне милион образовани руснаци може би са напуснали родината си, страхувайки се от репресии и мобилизация.

Г-н Путин задуши прохождащото гражданско общество в Русия, изолира страната от Запада, направи я по-зависима от Китай и укрепи НАТО. Бюджетът на Кремъл за 2024 г. предвижда 70% увеличение на парите за армията до 6% от БВП, или една трета от всички държавни разходи. От доста време той представя войната си срещу Украйна като част от борбата на Русия със Запада, така че дори интензивността на сраженията да намалее, финансирането няма да пресъхне.

До момента парите не се оказват проблем. Мозъчния тръст Re:Russia изчислява, че през първата година от войната Русия е получила 590 млрд. долара приходи от износ, предимно на нефт и газ. Това е със 160 млрд. долара повече от средната годишна стойност за предходното десетилетие. През втората година на инвазията приходите все още са с около 60 млрд. долара над този показател. Военните разходи от своя страна се оценяват на над 100 млрд. долара годишно. Сътресения в Близкия изток, които може да повишат цените на петрола, биха облагодетелствали г-н Путин.

Тези приходи му позволяват да не сваля маската на нормалността у дома. Но колкото по-дълго продължава инвазията, толкова по-трудно ще става това. За да води дълга война, Русия се нуждае от още хора, офицери и оръжия. Това от своя страна ще изисква масова мобилизация и централно планиране на военното производство. Нито едно от двете неща няма да се случи лесно в държава с лоша демография и ширеща се корупция.

Г-н Путин без проблем ще се провъзгласи за победител на президентските избори. Проблемите му може да започнат след това, тъй като безсмислието на неговата война излага на показ кухотата на този триумф. Това е гарантирано. Но ако надеждите на г-н Путин бъдат попарени, Доналд Тръмп не се върне в Белия дом, а Украйна продължи да получава подкрепа, грижите му само ще нарастват. В миналото Путин се справяше с всеки спад на доверието към него, като започваше война. Тази опция обаче вече е използвана.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар