Тръгнаха първите електронни направления в здравния сектор

Те са за PCR и кръвни изследвания при сиптоми на COVID-19 и могат да се изпишат от личния лекар неприсъствено

Първата стъпка на електронното здравеопазване след 20 години работа по темата вече е факт. От 1 декември личните лекари вече могат да изписват електронни направления, без да преглеждат пациентите си лично. Първите направления, които могат да се ползват, са за изследване с PCR тестове и кръвни изследвания за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата COVID-19.

От сутринта до 11 часа във вторник около 100 общопрактикуващи лекари са изписали вече 200 такива направления, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Защо тръгват сега

За неприсъствено издаване на направления за изследване с PCR се заговори още през лятото, но тогава Българският лекарски съюз не получи мандат от своите членове да подпише анекс със здравната каса за тях.

Безплатни PCR тестове оттогава до момента се правят в болниците при прием на пациенти и в регионалните здравни инспекции, като тестове могат да назначават и специалистите в извънболничната помощ. В частните лаборатории пациентите си плащаха изследването сами, но през лятото то най-често беше за екскурзия в чужбина.

След това цяло лято лекарите, които настояваха за тестови период на системата за електронни направления и тръгването им от 1 януари 2021 г. и здравното министерство уточняваха какво ще представляват електронните направления.

Последва и дълга дискусия при всички случаи ли трябва да се издават безплатни направления или да има симптоми, както и дали да не се издават направления за антигенни тестове. При всички случаи личните лекари настояваха да не се срещат директно с пациентите със симптоми, а да могат да ги изпратят на достоверно изследване.

Държавната фирма "Информационно обслужване" е разработила преди месец отделен модул в националната здравна информационна система. В него се генерира код на издаденото електронно направление, който да се ползва от лабораторията. През последния месец всички софтуерни фирми, които поддържат компютрите на личните лекари, са направили обновяване на софтуера, за да се издават тези направления.

В петък Българският лекарски съюз подписа анекс със здравната каса за работата с тях и за тяхното заплащане, като в издаването на направления няма лимит. В понеделник съсловната организация е подписала и формата на индивидуалните договори с лекарите и системата можеше да тръгне. Самите лични лекари могат по електронен път да подпишат новия договор.

Какво представлява електронното направление

В момента личните лекари могат да издават и хартиени направления за изследване на показатели за коронавирусна инфекция, но ако нямат желание да се срещат с пациентите си, те трябва да го направят по електронен път. Това става, като пациент със симптоми на COVID-19 се обажда на личния си лекар. Личният лекар преценява състоянието му и генерира десетцифрен код на електронното направление в националната информационна система, като изпраща на пациента кода като кратко електронно съобщение. С този код пациентът трябва да отиде в лаборатория, сключила договор за извършване на тези изследвания.

Системата, направена от "Информационно обслужване", изисква електронен подпис и от личния лекар, и от лабораторните лекари на всяка стъпка, за да се съхранят личните данни на пациента, което според лабораторни лекари изисква само лекар, притежаващ електронен подпис, да има право да отваря кода и след това да пусне заявка за изследване.

В момента не може да се търси в базата данни по ЕГН, а само по десетцифрения код, така че и личните лекари ще трябва да получат резултатите от информационната система по този начин.

Колко направления са пуснати и използвани ще стане ясно в края на месеца, тъй като личните лекари и лаборатории не се отчитат в реално време онлайн на здравната каса, както болниците.

Пациентите няма да доплащат нищо

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева коментира, че пациентите не трябва да доплащат нищо за тестовете, назначени от личните лекари.

"В момента не коментираме издаване на направления за пътуване в чужбина - става въпрос за бърз достъп до диагностика, лечение и грижа за болни хора. Личен избор на пациента е дали да отиде на преглед, или да получи кода по телефона", каза Начева. Тя допълни, че за първи път след 20 години съществуване на НЗОК се поставя началото на процес, при кото хартиените направления ще започнат постепенно да отпадат от практиката.

Болен, но без карантина

Заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов коментира, че е направена първата и най-важна крачка в помощ на пациентите и на лекарите.

"Апелирам към пациентите да не ни лъжат за симптомите си, за да получат безплатния PCR, така само ще натовари системата финансово и като човешки ресурси", каза д-р Брънзалов. Той обърна внимание и на другата крайност, която се случва в момента. В откритите пред болниците и поликлиниките пунктове за изследвания и прегледи при съмнения за коронавирусна инфекция в момента се правят само антигенни тестове. Досега положителните пациенти трябваше да си платят за PCR изследването и повечето си тръгваха у дома. Антигенните тестове не са златен стандарт за установяване на коронавирусната инфекция и въпреки положителния резултат пациентите не подлежат на карантина и изолация, освен ако не проявят съвест и не го направят сами. Част от пациентите отказват да се тестват и защото трябва да ходят на работа и не искат да взимат болнични. Това е опасно по две причини - усилва допълнително разпространението на заразата заради отказа от изолация, а и не дава възможност да има реална картина за истинския брой заразени и неговата динамика.

Все още няма коментари
Нов коментар