Ваксината на AstraZeneca е 80% ефективнa при възрастни хора според ново проучване в САЩ

Данните показват, че ваксината е силно ефективна, а независим съвет не е открил завишен риск от "тромботични събития"

Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд показва 79% ефикасност при предотвратяване на симптоматичен ковид и 100% защита срещу тежко или критично заболяване и хоспитализация. Това показват данните от голямо клинично проучване на препарата на компанията, проведено в САЩ сред над 32 хил. доброволци, резултатите от което бяха оповестени от фармакомпанията в понеделник сутрин. Изследването е ценно и заради това, че една пета от участниците в него са на възраст над 65 години, като резултатите показват 80% ефективност сред тях. Тези данни бяха дълго чакани, за да разсеят неяснотите относно ефективността на ваксината в тази възрастова група и да повишат доверието в нея. Те повишиха и акциите на компанията с 1.1% на борсата в Лондон малко след отварянето ѝ в понеделник.

Съобщението идва в труден момент за AstraZeneca. Повече от 15 държави в Европа този месец спряха ваксинациите с нея заради опасения от възможни редки тежки странични ефекти, включващи рядък тип кръвни съсиреци. Това бе поредният от редица проблеми за компанията, които подкопаха доверието в нейния продукт. Въпреки че миналата седмица Европейската агенция по лекарствата обяви, че не открива връзка между ваксинацията и кръвосъсирването като цяло, тя все пак остави вратата отворена за възможността за връзка към много рядка комбинация от събития, водещи до тромбози (виж по-долу).

Според съобщението на AstraZeneca независимият съвет за наблюдение на данните от новото проучване не е установил проблеми с ваксината. Съветът специално е направил преглед на "тромботичните събития", включително тромбоза на мозъчните венозни синуси, които предизвикаха безпокойството в Европа, с помощта на независим невролог и не е установил такива случаи или повишен риск сред общо над 21 хил. наблюдавани участници.

Какво показва проучването

Оповестените от компанията данни за 79% обща ефективност са от междинен анализ на проучването сред 32 449 участници, сред които има 141 симптоматични случая на COVID-19. Изпитването е имало 2:1 рандомизация на ваксината към плацебо. Групата е с разнообразен етнически профил, като ¾ от тях са бели, а останалите са чернокожи, индианци, азиатци и от испански произход.

Приблизително 20% от участниците са били на 65 години и повече и при тях наблюдаваната ефективност е дори малко по-висока от средната - 80%. Приблизително 60% от хората в тази възрастова група са имали съпътстващи заболявания, свързани с повишен риск от прогресия на тежък COVID-19, като диабет, тежко затлъстяване или сърдечно заболяване, така че резултатите са изключително обнадеждаващи.

Участниците са получили две дози, прилагани в интервал от четири седмици. Данните за имуногенността показват, че прилагането на втората доза с интервал, по-дълъг от четири седмици, може допълнително да увеличи ефикасността ѝ. Предишни проучвания показват, че удължен интервал от до 12 седмици демонстрира още по-голяма ефикасност - до 82%.

"Тези констатации потвърждават предишни резултати, наблюдавани в по-ранни проучвания за всички възрастни популации, но е вълнуващо да се наблюдават подобни резултати за ефикасност при хора над 65 години за първия път", казва Ан Фалси, професор по медицина в Университета в Рочестър и главен изследовател на проучването, цитирана в съобщението.

Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент по научноизследователска и развойна дейност в областта на биофармацевтиците в AstraZeneca, заявява, че компанията се готви да предаде констатациите на Агенцията по храните и лекарствата на САЩ, където ваксината все още не е одобрена. В страната вече са оторизирани трима други производители - Moderna, Pfizer/BioNTech и Johnson&Johnson, които се очаква до два месеца да произведат достатъчно дози за всички нужди в страната, така че американският пазар ще е труден за AstraZeneca.

Проучванията за възможните странични ефекти продължават

Учени от Германия и Норвегия, където са съобщени някои от случаите на тромбози, миналата седмица предположиха, че в редки случаи ваксината може да предизвика силен имунен отговор, при който тялото може да произведе специфични антитела, които пък да доведат до образуване на много специфични кръвни съсиреци. Професор Паал Андре Холм от норвежката университетска болница в Осло, където се лекуват три такива случая, обяви за "направени открития", които биха могли да "обяснят клиничната прогресия на нашите пациенти", но предупреди, че констатациите са предварителни. Засега не са публикувани никакви данни, подкрепящи хипотезата.

Екип от германски изследователи от университетската клиника в Грайфсвалд също заявиха в петък, че са стигнали до подобно заключение. Ако това е така, лекарства за това има и те са 100% ефективни в предотвратяването на тромби, но не могат да бъдат предписвани профилактично, а само при настъпване на усложнения, казват учените.

От Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) миналата седмица констатираха, че няма доказателства, че ваксината е причина за случаите с кръвните съсиреци, но заявиха, че предприемат разследвания за потенциална връзка с т.нар. мозъчна венозна синусова тромбоза. От там отбелязаха, че много от събитията се случват при по-млади жени, а това състояние, макар и рядко, се свързва с бременност и употребата на орални контрацептиви. "Това е едно от нещата, които ще разследваме допълнително в близко бъдеще", каза Сабин Щраус, председател на комитета по безопасност на EMA.

EMA също възнамерява да проучи дали тези, които са развили състоянието, са били заразени преди това или по време на ваксината с ковид, което може да причини образуване на кръвни съсиреци.

Американски експерти пък са предпазливи по хипотезата за антителата и казват, че високата степен на публичност на събитията може да накара повече клиницисти да докладват за състоянието от нормалното, което би създало впечатление, че събитията са свързани с ваксината. Те също така поставят под въпрос защо подобни събития биха възникнали само при ваксината на AstraZeneca, а не при тези на Pfizer/BioNTech, Moderna, J&J или руската Sputnik V, при положение че всички те са насочени към шиповия протеин на коронавируса и би трябвало да провокират едни и същи антитела. J&J и Sputnik V пък също използват нерепликиращ се аденовирус, за да достави шиповия протеин в клетките. "Няма причина ваксината AstraZeneca да причинява това, а останалите ваксини, особено тези, базирани на аденовирус, да не го. Ще видим, когато германските и норвежки учени представят рецензирана публикация и научната общност може да я прегледа", казва д-р Питър Хотес, изследовател на ваксини в Медицинския колеж "Бейлор" в Хюстън, цитиран от Reuters.

След официалното съобщение на ЕМА, че ползите от ваксината надвишават рисковете, повечето държави в Европа възобновиха имунизациите с препарата на AstraZeneca. Все пак някои - основно скандинавските страни, предпочетоха да изчакат още до пълно разсейване на съмненията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Толкова е убедително с тия 80%, че направо ми се приваксинира!

    Колкото и да се старае анонимният автор, доверието на европейците във ваксината на АЗ видимо е спаднало, което е видно от социологическо проучване в седем страни от ЕС, цитирано от БТА:
    http://www.bta.bg/bg/c/NF/id/2382779

    В този смисъл и моето впечатление е, че не борсите са меродавни да определят степента на доверие към една ваксина, а потребителите.

    От друга страна доводът с покачването на борсовия индекс на АЗ, макар и с микроскопичните 1,1% е ясен сигнал, че в края на краищата - без значение дали говорим за производство на животоспасяващи препарати или за керемиди - всичко е бизнес и опира до пълнене сметките на съответните акционери...

    И смятам, че политкоректните кандърми в горната статия са доста условни, след като в началото на март без да се наговарят15 (!!) страни от ЕС (и БГ вкл) прекратиха временно ваксинациите с препарата на АЗ заради спорадични смъртни случай от тромбози при имунизирани.

    Да, случаите на смърт от тромбози са единични на фона на милионите поставени ваксини. Но са сигнал, че нещо не е наред и не е невъзможно в по-късни етапи да се проявят и други, също толкова непредвидени, усложнения. Просто защото всички без изключение ковид ваксини не са преминали пълния цикъл на проучване.

    СЗО и ЕАЛ скоростно препотвърдиха безопасността на ваксината на АЗ с препоръката в листовката и на етикета да се отбележи като нов страничен ефект възможната поява на тромби. Така желаещите да се ваксинират с АЗ ще са уведомени и близките им няма да имат основание да съдят компанията.

    Моя близка с тромбофлебит ме попита да се ваксинира ли.
    Казах й да пита в Капитал...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Темата има развитие: регулаторните органи в САЩ не дават одобрение на АЗ за употреба в страната.
    https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/astrazeneka-nov-problem-sasht-se-usumniha-dannite-y

    Нередност?
Нов коментар