🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще излезе на външния пазар на дълг до седмица

Работодатели и синдикати посрещат актуализаицята на бюджета със смесени чувства заради липса на реформи

Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаквъв процент, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев
Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаквъв процент, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев
Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаквъв процент, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев    ©  Юлия Лазарова
Финансовото министерство е против увеличаването на възнагражденията в публичния сектор с еднаквъв процент, стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Според финансовия министър сега има малък прозорец преди централните банки да започнат да увеличават лихвите
  • Работодатели и синдикати с разнопосочни коментари за готвената актуализация на Бюджет 2022
  • По-високи заплати в администрацията ще има само след съкращения

Държавата ще се опита да излезе на външните дългови пазари още следващата седмица. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев във вторник вечерта след заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество.

"Започнахме подготовка на външна емисия сравнително веднага след приемането на бюджета. Като знаете се случи войната в Украйна, което затвори дълговите пазари за около два месеца. В момента подготвяме излизането на външния пазар най-вероятно в началото на следващата седмица", заяви Василев. Според него сега има малък прозорец, в който това може да се случи точно преди централните банки да започнат да увеличават лихвите.

Финансовият министър не даде повече подробности за готвената емисия, но преди няколко дни в парламента обясни, че цел ще бъдат дългови емисии с 10-годишна срочност. Междувременно доходността по вътрешния дълг също се вдигна и това се видя на последните аукциони на вътрешния пазар. От началото на годината бяха пласирани ДЦК за 1.8 млрд. лв., като имаше и един провален за 500 млн. лв. в началото на април заради слабия интерес и висока доходност, която поискаха инвеститорите. Международната емисия с падеж 2030 г., която в началото на годината се търгуваше на нива около 0.75%, сега се котира на нива около 3%.

Затова и участниците на пазара не са съвсем съгласини с оценката на Василев за удачния тайминг, тъй като очакванията за покачване на лихвите от ЕЦБ вече са в немалка степен калкулирани в доходностите, а освен това и рисковата премия за целия регион се вдига заради близостта с войната в Украйна. "През нивата, на които се търгуват най-близките по матуритет емисии по кривата на доходността на българските евробондове, справедливата оценка би била не по-ниско от 3.25% за 10-годишни облигации", коментира Мартин Търпанов, ръководител на отдел "Дългови инструменти" в "Делтасток". Според него все пак при подходящ пазарен прозорец и в зависимост от предложените матуритети емисията ще бъде спокойно записана, като в момента благоприятни изглеждат срочности между 5 и 10 години.

С готвената от кабинета актуализация на Бюджет 2022 се предвижда увеличение на лимита за нов дълг, който може да тегли правителството през тази година с 3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв. Аргументите на финансовото ведомство са, че сега лихвите все още са по-ниски и държавата ще може да се финансира на по-ниска цена. Идеята е допълнително набраните средства да послужат за рефинансиране по падежираща голяма еврова емисия през март 2023 г. в размер на 1.14 млрд. евро. Освен това се залага над 6.2 млрд. лв. дефицит с актуализацията на бюджета, който също трябва да се покрие с дълг.

Работодателите искат реформи

По време на тристранката стана ясно, че работодателските организации не са доволни от предложената актуализация на бюджета, а една от причините е липсата на обещаните реформи в публичните системи.

"Очаквахме по-голям напредък в реформите, които бяха договорени. Даваме си сметка, че се промени много международното положение", заяви Васил Велев от АИКБ. Подобно мнение изразиха и повечето останали работодателски организации. Според тях антиинфлационните мерки на властта ще доведат до по-голяма инфлация, тъй като подкрепят потреблението. "Средствата за подкрепа на домакинствата трябваше да са таргетирани и да не обхващат всички. Отчитаме малкото време и сложния формат. Но за нас тези мерки не са правилни", според Велев.

В същото време според работодателите са нужни реформи за насърчаване на инвестициите и подобряване на средата за правене на бизнес. Такива бяха обещани именно с актуализацията на Бюджет 2022 от управляващата коалиция още при встъпването й във власт. Впоследсвие обаче стана ясно, че предлаганите промени в държавните финанси са свързани единствено с антиинфлационните мерки на правителството. Те са за около 2.1 млрд. лв. и основната част от тях е за увеличение на пенсиите. Така касовият дефицит ще порасне номинално с още близо 330 млн. лв. и ще надхвърли 6.2 млрд. лв. Като съотношение спрямо БВП обаче остава 4.1%.

Според БСК е нужна реформа на пенсионната система, предшествана от анализ и на трите осигурителни стълба. Това беше и обещанието на управляващите партии. "Не можем да подкрепим подхода за безконтролното, непрекъснато увеличаване на размера на минималната пенсия, в нарушение на правилата и принципите на социалното осигуряване. По този начин, по административен път, а не при спазване на определени принципи, минималната пенсия нараства много повече от останалите пенсии в страната", посочват в своето становище от камарата. Според тях в направените предложения за увеличаване на пенсиите се нарушава основен принцип на солидарната пенсионна система: пенсията да е според приноса. По изчисления на АИКБ например, след като се направят преизчисленията на пенсиите, 53% от тези за стаж и възраст ще са минимални.

Асен Василев обясни, че помощите за бизнеса заради скъпата електроенергия ще бъдат осигурени през внесените в парламента промени в Закона за енергетиката.

Синдикатите настояват за по-високи заплати

Представителите на синдикатите пък поискаха увеличение на заплатите в администрацията. От думите на Василев стана ясно обаче, че той е против вдигане на възнагражденията в публичния сектор с еднакъв процент. Както и че в някои министерства, като това на отбраната и на вътрешните работи, се работи по оптимизация, която да позволи институциите да получат повече пари за възнаграждения от създадения още в началото на годината специален фонд, който да подкрепя реформите в администрацията. В него има над 300 млн. лв., но не стана ясно каква част от тях към кои институции и кога ще бъде насочена.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 3

    Нека тегленето на дълг започне сега!

    Тъжно е, че чужди сили си поставиха толкова лесно васално правителство у нас при този умишлено разделен и заспал народ. Интересно е да се наблюдава как тези измамници започват с малка лъжа, тя минава, след това си казват защо да не излъжа за нещо по-голямо и то минава сред населението. Селд това още по-голмо. И започват да си мислят - този народ явно наистина е 80% дебили и може да му е се говори всичко. Като му спрем газа по тръбата ще направим екскурзия до САЩ и ще му кажем, че сме поръчали 2 танкера с 3-4 пъти по-евтин газ (според Лена), но успоредно с това ще му вдигнем цената на парното с 40% и той няма да се усети. Дори няма да му казваме от кой сме го купили, кой е подписал договора, на каква цена, къде го разтоварваме, как стига до тул, а медиите няма да питат. Националните медии Бтв и Нова ни правят чадар и създават една паралелна реалност сред населението, че всичко е наред, канят удобните хора с правилните въпроси и отговори, замазват всеки гаф и грешно решение. Така с помоща на медиите тактиката всеки провал да го изкарваме успех е успешна. А и войната в Украйна ни е бонус с който да се оправдаваме. А успоредно с това, докато го лъжем, че всичко е наред, ще задлъжним българина до 2025 вместо 32 да връща 52 милиарда. В момента тези каквато и мизерия да направят ще им се размине и прости. А българинът ще плаща дъгли години след това сметката :(

    Нередност?
Нов коментар