🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втората младост на пловдивското кино "Космос"

Държавата отпусна 4 млн. лв. за пространството, което чака да бъде възродено от поне 10 години, а към сумата община Пловдив добавя и 2.2 млн. лв.

Визията на общината за кино "Космос" е то да има куратори и собствена програма с уклон към съвременното изкуство по подобие на "Топлоцентрала" в София
Визията на общината за кино "Космос" е то да има куратори и собствена програма с уклон към съвременното изкуство по подобие на "Топлоцентрала" в София
Визията на общината за кино "Космос" е то да има куратори и собствена програма с уклон към съвременното изкуство по подобие на "Топлоцентрала" в София    ©  Димитър Марков
Визията на общината за кино "Космос" е то да има куратори и собствена програма с уклон към съвременното изкуство по подобие на "Топлоцентрала" в София    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Ремонтът на кино "Космос" ще започне още тази година и ще отнеме две години.
  • Сумата, необходима за реставрация, е около осем млн. лв.
  • Визията на община Пловдив е да превърне сградата в място за събития и култура.

Още едно пространство в центъра на Пловдив може да се превърне в емблематично за града. Старото кино "Космос", което има култов статус сред културната общност в града, получи четири млн. лв от новия бюджетен фонд на държавата, за да се превърне сградата и пространството пред нея в модерен културен център с курирана програма.

Проектът отдавна е готов и чака своето финансиране, като през последните години общината удря на камък при опитите си да пренасочи средства за киното. Сега обаче ремонтните дейности ще започнат още тази година. Тъй като по план ремонтът ще иска още между 2 и 3 млн. лв., останалите средства ще бъдат пренасочени от неслучилия се ремонт на къща "Ламартин" в Стария град, както и форум "Изток - юг".

Споразумението между община Пловдив и Министерството на регионалното развитие и благоустройството бе подписано на 14 март.

Защо е важно едно кино

Кино "Космос" отваря врати през 1964 г. след 4-годишен строеж. Намира се на улица "Гладстон" и първоначално носи името "Комсомол". Модернистично за времето си, киното е разполагало със зала с капацитет за 800 души, което го прави и едно от най-големите в страната. То бързо се превръща във важно културно средище за града и е пословично с безкрайните опашки за билети. След 1989 г. киното се преименува на "Космос" и продължава своя жизнен път до 1999 г., когато е последната прожекция. За кратко след това във фоайетата се помещават игрална зала, дискотека и компютърна зала, но скоро сградата спира изцяло да функционира.

Фотогалерия: Кино "Космос" в Пловдив днес

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Цялата галерия

През 2011 г. Община Пловдив сменя статута на сградата с цел да я съботи и да построи четириетажен паркинг на нейно място, но това води до остра реакция от цялата пловдивска общественост. Хора на изкуството, общественици, специалисти от различни гилдии и активни граждани провеждат масови протестни кампании за запазването на сградата, няколко обществени обсъждания, дискусии и подписка в подкрепа връщането на статута на сградата.

В резултат общината се отказва от намеренията си, сградата запазва статута си, а архитектурната гилдия насочва вниманието си към нея с идеята пространството да бъде възродено. То се намира в центъра на града, между главната пешеходна улица и дома на културата "Борис Христов" и може да служи като естествена свръзка - един вид културен коридор.

Проектът за реставрация на киното е на архитектите Димитър Балджиев, Елена Балджиева и Инес Янкова и бе представен още преди две години. Авторите са заложили като цел да се направи цялостен ремонт на пространството, като се съхрани автентичния дух на сградата, знаковата архитектура и оригиналните елементи - стълбището с характерни парапети, осветителни тела, фасадни елементи. За тази цел конструкцията на арх. Любомир Шинков ще се запази, а вътрешното пространство ще бъде изцяло обновено. По думите на авторите всичко, което може да бъде реставрирано и възстановено, ще остане като елемент в сградата, включително емблематичният надпис "Кино "Космос".

Какво ще има

Предвидено е да има една голяма зала с 599 зрителни места, подходяща за кино, театър, концерти, конференции. Във фоайето пък ще има две по-малки презентационни пространства, изложбени площи и кафене. Зоната пред киното ще остане пешеходна и ще бъде интегрирана към вътрешното пространство и към културните инициативи, които ще се провеждат там.

"Специфичните характеристики на залата правят мястото по-подходящо за фестивално кино, премиери на български филми и др. Големият екран и големият брой места при наличие на широко отворени места във фоайето предполагат нерегулярни, специални прожекции, които имат нужда не само от зала, но и от пространство за допълнително организирани коктейли", обясни арх. Балджиев.

Все пак кино "Космос" няма да отвори врати отново само като кино. Идеята е то да бъде пространство за събития и място за култура. Още когато се заражда идеята за реставрация, то започва да привлича различни организации и артисти, които припознават площите му като подходящи за своите дейности, и от 2013 г. насам там се провеждат различни форуми, работилници, фестивални събития, изложби и прожекции.

Кино "Космос" се превръща и в една от основните локации по време на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата. Община Пловдив планира да продължи в тази посока и да възстанови мястото именно като културен център под управлението на Фондация "Пловдив 2019".

Зам.-кметът по култура Пламен Панов сподели пред "Капитал", че тази година предстои фондацията да организира форум, на който да се дискутира правилното и ефективно управление на киното. Визията на общината за управлението на кино "Космос" е то да се различава от познатия модел на културните пространства в града като Дом на културата "Борис Христов". Идеята е киното да има куратори и собствена програма с уклон към съвременното изкуство по подобие на "Топлоцентрала" в София.

В един момент разчитаме, че Фондация "Пловдив 2019" ще поеме изцяло менажирането на пространството. Като цяло там искаме да направим един модерен културен център, в който да има преценка в това какво се допуска и какво се представя на хората с програма и куратор, който ще изберем с конкурс през следващата година, за да може в момента, в който киното е готово, да имаме подготвена програма.

Пламен Панов
Пламен Панов

Заместник-кмет "Култура, археология и туризъм"

"Космос" вместо Ламартин

През 2022 г., когато общината прекрати пробива на Водната палата, срещу който протестираха пловдивчани, идеята беше парите да се пренасочат към други обекти в града - киното и форум "Изток - юг". Сумата за спрения проект, получена от Фонда за устойчиви градове, беше сходна до необходимата за реставрацията и социализацията на кино "Космос" - 7.7 млн. лв. Но средствата в крайна сметка не бяха пренасочени към този проект, тъй като той попада в различен сектор - "Културна инфраструктура", докато всички останали обекти са в сектор "Градска среда". Така в крайна сметка парите отидоха за ремонта на Дондуковата градина, която отговаря на изискванията на сектор "Градска среда" и е пред приключване.

Кино "Космос" все пак получи финансиране на стойност 4 млн. лв. от МРРБ през март тази година по новия фонд към бюджета, но това е само половината от сумата, необходима за реставрация на пространството. Тя все пак е достатъчна общината да задейства процеса и предстои съвсем скоро да бъде обявена обществената поръчка. След това са нужни около три месеца за нейното изпълнение, а самият ремонт ще отнеме 2 години по преценка на проектантите. По думите на Пламен Панов, зам.-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, реставрацията ще започне още тази година.

Останалата част от сумата, необходима за кино "Космос", ще бъде заложена в бюджета на града за 2025 г. Към четирите милиона ще бъдат добавени и 2.2 млн. лв., които държавата беше отпуснала за старт на проекта за консервация и реставрация на Античен форум "Изток - юг" и къща "Ламартин". Причината средствата да бъдат пренасочени е, че инвестиционната програма по Закона за държавния бюджет не може да финансира недвижими културни ценности, каквито са форумът и къщата.

"Механизмът за кандидатстване бе такъв, че не се виждаше напълно Законът за държавния бюджет, и после видяхме, че през инвестиционната програма не може да се финансират недвижими културни обекти. Ще търсим начини за средства от други пера за форум "Изток - юг" и за къща "Ламартин" в Стария град", коментира казуса пред радио Пловдив зам.-кметът по финанси Женя Петкова. Реновирането на двата археологически обекта според нея няма да бъде напълно замразено, а ще се търсят средства от други пера в бъдеще.

Освен това община Пловдив успешно е кандидатствала, в партньорство с община Габрово, по първата процедура в изпълнение на новия интегриран подход за териториално развитие в България, подкрепен по линия на кохезионната политика на ЕС с Концепцията за интегрирано териториално развитие (КИТИ) "Бреговете на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив". Основен фокус на КИТИ са дейности за цялостна трансформация на градски пространства в Габрово и Пловдив, създаване на условия за партньорства, творчески изяви, икономическо, културно и социално развитие, а една от предвидените инвестиции в града под тепетата е насочена към благоустрояване и ремонт на кино "Космос" и зоната около него.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bpn29646885 avatar :-|
    bpn29646885
    • - 1
    • + 2

    Да върнат оригиналното му име "Комсомол" - само по себе си провокация в днешния политкоректен свят. Ако ще се превръща в място за модерно изкуство и културно сборище, то требва да могат да разчупят стереотипите; един вид като тест дали са способни да надскочат посредствеността си.

    Нередност?
Нов коментар