🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Градска е-мобилност - инвестиция в зеленото бъдеще за Бургас

Общината насърчава по-екологични избори не само за пътуване, но за бизнес и начин на живот

Градска е-мобилност - инвестиция в зеленото бъдеще за Бургас
Градска е-мобилност - инвестиция в зеленото бъдеще за Бургас
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 16 май 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса от Черноморието". По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия му растеж.

В дискусията ще вземат участие кметът на община Бургас Димитър Николов и Станимир Апостолов, зам.-кмет на града с ресор "Финанси, бюджет и икономика". Сред основните теми на форума е бъдещето на мобилността.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

С уверени стъпки Бургас изгражда своята впечатляваща карта за градска електромобилност. Мрежата от опции за използване на екологични превозни средства се разширява, за да достигне повече хора и да резонира с ритъма им на живот.

Това е дългогодишна възвръщаема инвестиция в зеленото бъдеще на Бургас и е в отговор на екологични предизвикателства и необходимостта от създаване на по-устойчиви градове, споделя кметът Димитър Николов.

Община Бургас насърчава устойчивата мобилност, като

въведе електробуси в градския транспорт

Обновен бе и тролейбусният парк. През 2021 г. бяха пуснати в експлоатация 56 нови електробуса. Транспортните средства на ток замениха по-старите автобуси, които бяха пренасочени да обслужват периферните линии до кварталите извън града. Положителните резултати от използването на електроавтобуси и коли са повече от окуражаващи - по-малко вредни емисии и по-малко шум. Това показват замерванията в Бургас.

В експлоатация са всички 56 зарядни станции за новите електрически автобуси, които обслужват линиите на градския транспорт в Бургас.

С пускането в експлоатация на електрическите автобуси бе осигурена по-голяма плътност на обслужване по бързите линии, като същевременно не нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Автобусите са с модерен външен и вътрешен дизайн и предлагат напълно комфортно обслужване на пътниците. Осигурен е достъп за граждани с намалена мобилност, обособени са места за пътуващи в инвалидни колички, както и за майки с бебешки колички. Позициите за тях са обозначени и обезопасени.

Това бе вдъхновяващо начало за развитието на концепцията за е-транспорт в Бургас

Амбициозната идея продължава да се разширява и надгражда, като търси същевременно да удовлетвори различни предпочитания на градските хора.

Бургазлии и гости на града вече имат възможност да ползват под наем нови електрически велосипеди, с които да се придвижват в града и да разглеждат неговите забележителности. За тази цел община Бургас е осигурила 125 превозни средства. Ползването на такъв велосипед ще бъде 2 лева за час, решиха бургаските общински съветници.

Новите колела ще са позиционирани на десетина площадки в различни точки на града, като тяхното местоположение може да се прецизира в зависимост от търсенето на услугата.

Наемането на електрически велосипед е възможно чрез мобилното приложение Burgas Bikes за Android и iOS на Apple. То е разработено от технологичната компания "А1 България" по поръчка на община Бургас.

След сканиране на QR код лесно и бързо приложението може да бъде свалено на мобилен телефон и след кратка регистрация да се пристъпи към наемане.

Велосипедите ще може да се връщат само на специализираните площадки, където ще бъдат разположени за ползвателите. Местата ще са маркирани ясно и точно в приложението. По този начин ще се избегне безразборното им изоставяне на различни места в града.

В електронната платформа всеки ще може да разгледа специалната карта, на която са отбелязани свободните превозни средства, както и да си направи резервация за наемане на велосипед.

Приложението ще дава още информация за тарифите и таксите за предоставяната услуга, както и възможност за плащане с дебитна или кредитна карта.

Осигуряването на новите велосипеди за обществено ползване има за цел да насърчи използването на алтернативни начини за придвижване в града и разглеждане на неговите природни дадености и туристически атракции. По този начин ще се ограничат използването на автомобили и замърсяването на въздуха с вредни емисии.

Електрическите велосипеди са направени от олекотена алуминиева конструкция. Всеки от тях е оборудван с необходимите компоненти и може да се използва и като обикновено колело, задвижвано чрез въртене на педали.

В новата версия на платформата Smart Burgas е актуализиран модулът за велосипедна мобилност с информация и локация за новите електрически велосипеди, предлагани в Бургас. Добавени са и директни бутони за инсталиране на полезни градски приложения като Burgas Bikes, BurgasBus, URBO Parking, Eldrive BG (актуална информация за всички зарядни станции за електромобили) и др.

Очаквано електромобилността става все по-голям фактор в морския транспорт

Община Бургас насърчава е-мобилността в морския транспорт, изграждайки подходяща инфраструктура и зарядни станции.

Лодкостоянката в бургаския квартал "Крайморие" вече е най-модерното съоръжение за акостиране на малки плавателни съдове в региона. Пристанът е оборудван с 4 зарядни станции за електрически лодки, които ще предоставят на техните собственици и капитани възможността за бързо и удобно зареждане на плавателните съдове.

Две от станциите са монтирани на кея, а другите - до офис сградата на обекта.

Новите зарядни станции превръщат лодкостоянката в квартал "Крайморие" в своеобразен хъб за електрически лодки, които не замърсяват околната среда.

Осигуряването на новите съоръжения е по проект на община Бургас за подобряване на условията за рибарите и модернизация на кея. Проектът е финансиран със средства от Европейския фонд за морско дело и рибарство и републиканския бюджет.

В процеса на модернизация на лодкостоянката бяха монтирани соларни панели за топла вода за удобство на хората, които ползват и посещават кея.

Чрез внедряването на иновативните технологии община Бургас изпълнява своята политика за намаляването на въглеродните емисии в атмосферата като част от мерките за опазване на околната среда.

Енергиен проект, който ще спестява 500 000 кг въглеродни емисии на година

Община Бургас получи необходимото съгласуване от опериращото на нейна територия електроразпределителното дружество и стартира процедурите за обезпечаване на новия си енергиен проект. Той предвижда изграждане на собствена фотоволтаична централа край град Българово.

"Главната ни цел е да компенсираме повишените разходи за електроенергия и да подпомогнем общинския бюджет чрез генериране на допълнителни приходи от продажбата на произведената възобновяема енергия!", каза кметът Димитър Николов.

Тази първа централа ще бъде разположена в урегулиран общински поземлен имот. Той се намира близо до индустриалната зона на град Българово, под базата на "Мегатрон". С реализирането на проекта ще се спестят 500 000 кг въглеродни емисии на година. От предварителния анализ става ясно, че така направената инвестиция има срок на възвръщаемост 4 години и период на експлоатация 20 години. Годишно фотоволтаичната централа край Българово ще произвежда 1000 МWh електроенергия.

Бургас е вдъхновяващ пример за въвеждане на иновативни политики за насърчаване на по-екологични избори не само за пътуване, но за бизнес и начин на живот.