🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Община Пловдив тайно движи ПУП за разделяне на спорния терен в парк "Отдих и култура"

Без да оповестява това и с нетипична за нея скорост местната власт приема подробен устройствен план за терена, който през 2022 г. вдигна гражданите на протест

Розариумът се намира на няколкостотин метра от застрашения частен терен и също е част от парк "Отдих и култура"
Розариумът се намира на няколкостотин метра от застрашения частен терен и също е част от парк "Отдих и култура"
Розариумът се намира на няколкостотин метра от застрашения частен терен и също е част от парк "Отдих и култура"    ©  Димитър Марков
Розариумът се намира на няколкостотин метра от застрашения частен терен и също е част от парк "Отдих и култура"    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Скоростно администрацията на кмета Здравко Димитров разглежда и приема ПУП за разделяне на терен от 81 дка в парка до Гребния канал в Пловдив
  • Подробният устройствен план е от частен характер и затова не е обявен публично, но активни граждани смятат, че общественият интерес предполага обратното
  • Подозира се, че отделянето е в изпълнение на желание за застрояване на по-малкия терен, но собственикът отрича това

Ако някой до момента си е мислил, че пловдивският парк "Отдих и култура" ще остане на хората, се е излъгал жестоко. В момента неясно защо се готви разделянето на две на скандализиралия градската общественост в края на 2022 г. частен терен от над 81 дка. Докато общината хвърля прах в очите на гражданите си с водените преговори за откупуването му срещу 35 млн. лв. от собственика "Тея инвест", скоростно и без да разгласява това движи приемането на изменение на подробен устройствен план - план за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ) за него. Документът предвижда теренът да се раздели на по-малък от около 13.5 дка, който е до бившето изтрезвително в Пловдив, и останалите около 67.5 дка във вътрешността на парка.

Разделяй и строй

Не се променя предназначението на земята, но според Тони Стойчева, активен участник в протестите срещу някои от най-спорните решения на местната власт в последно време, както и независим кандидат за кмет на Пловдив, интерес представлява "допуснатото застрояване, което не е с конкретни очертания, а е свободно в рамките на целия парцел". По думите ѝ според този ПУП "в парка може да се строи навсякъде" на отстояние три метра от външните граници на имота. Тя лично е видяла документацията за него, но не е получила възможност да се запознае по-обстойно с нея.

За "Капитал" Стойчева коментира, че цялата процедура по допускане изготвянето на ПУП-а, внасянето му и разглеждането и одобряването му от Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ), както и обявяването му на заинтересованите страни се е случило изключително бързо - за около месец и малко. Според документ, който тя е споделила във Facebook, заповедта на кмета Здравко Димитров за допускане изработване на плана е от 12 юни. По думите ѝ времето за разглеждане и одобрение на такъв подробен устройствен план обикновено е около шест месеца, а в случая става въпрос за малко повече от месец, което говори за изключителна скорост на действие. Това може да намери логично обяснение в предстоящите местни избори през есента.

Според нея целта на разделянето на терена от 81 дка е, за да бъде, все пак, по-големият откупен от общината, а малкият да остане във владение на сегашните собственици и навярно застроен. Действителният собственик и управител на "Тея инвест" според Търговския регистър, Тодор Чанков, в писмени отговори до "Капитал" не внесе разяснение защо се прави това разделяне на две на терена в "Отдих и култура" като единствено коментира, че "във връзка с приетия нов ОУП, "Тея Инвест" АД съвсем логично и нормално стартира процедура по промяна на ПУП с цел да се урегулира поземления имот." Заедно с това препотвърди изявлението си от преди, че "представляваното от мен дружество няма намерение да строи на терена, както и няма инвестиционни намерения в тази връзка."

И ако скоростта, с която община Пловдив движи документацията за ПУП-а на терена в "Отдих и култура" не буди съмнение, то трябва да се припомни, че през май 2022 г. съседен имот от около 50 дка, отново собственост на "Тея инвест", бе отчужден и за него компанията получи седем общински имота, които преди година бяха оценени на около 7.5 млн. лв. Простите сметки показват, че върху тези парцели може да има сгради с РЗП от минимум 45 хил. кв.м, което при пазарните цени в Пловдив може да докара близо 100 млн. лв. на инвеститора. "Паркът вместо да бъде отчужден, ще бъде застроен", смята обаче Стойчева.

Паркът на тяхното недоволство

Миналия ноември бе гласувано и прието от общинските съветници в местния парламент изменението на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив. Според него намиращият се в парка частен парцел от около 81 дка, който до този момент беше предвиден като зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1%, се превърна в зона за "рекреация" с позволени 30% застрояване. Това отпуши гражданско недоволство, включващо протести и подписка за запазване на терена като парк.

Последва предложение от съветниците от "Демократична България" (ДБ) в Общински съвет Пловдив (ОБС) за връщане статута на терена като зона "за озеленяване" и отчуждаването му. То не беше прието, а се сформира работна група със съветници от отделните политически сили, заместник кмета по "Финанси и стопански дейности" Величко Родопски, представители на граждански организации и тези на собствениците от "Тея инвест". Беше изготвена оценка, според която теренът струва 35 млн. лв. От дружеството-собственик се съгласиха на тази сума, но община Пловдив поръча изготвянето на нова оценка. Тя все още се очаква да се изготви и обяви.

Именно през това време се е случило внасянето на заявлението на "Тея инвест" за изготвяне на ПУП-а и последвалата скоростна процедура. В своя публикация във Facebook общинският съветник от ДБ Добромира Костова разяснява защо процедурата по изготвянето на този подробен план не е била публично разгласена. Оказва се, че ПУП-ът е от частен характер и заради това "не се гласува от Общински съвет и информация за него не достига до общинските съветници или до комисията "Устройство на територията и жилищна политика" към Общински съвет Пловдив."

ПУП-ът се внася от частния собственик и се допуска от кмета на общината като единствено заинтересованите страни (собствениците на съседните имоти) биват уведомени за неговото приемане. В случая това са МВР и самата община. И тя изразява предположение, че се залагат основите на бъдещо застрояване в малката част, а голямата се отделя с цел да бъде продадена на общината." Според нея е възможно с приемането на ПУП-а цената на имота да набъбне.

Коментарът ѝ е, че "ако кметът наистина имаше желание общината да придобие терена и той да стане парк, то нашето (на групата на ДБ) предложение да се процедира частично изменение на ОУП, да се отреди терена за озеленяване и да се тръгне по процедура на отчуждаване, щеше да мине."