🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли аквапарк на остров в Марица

Собственикът на остров Адата движи бавно напред с идеята, като на мястото на атракцията в "Тракия" ще се строи

От септември 2020 г. по-голямата част от острова е собственост на дружество на пловдивския строителен предприемач Ангел Куков.
От септември 2020 г. по-голямата част от острова е собственост на дружество на пловдивския строителен предприемач Ангел Куков.
От септември 2020 г. по-голямата част от острова е собственост на дружество на пловдивския строителен предприемач Ангел Куков.    ©  Надежда Чипева
От септември 2020 г. по-голямата част от острова е собственост на дружество на пловдивския строителен предприемач Ангел Куков.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Дружеството собственик "Олимпия парк" е внесло в община Пловдив искане за одобрение на ПУП-ПРЗ за два терена с площ 66 дка, намиращи се на най-големия остров край Пловдив.
  • Плановете са там да бъде преместен водния парка на Ангел Куков "Акваленд".
  • Против това са еколози и природозащитници.

Собственикът на остров Адата в Марица и на аквапарка в квартал "Тракия" се придвижва бавно към идеята да прехвърли атракцията от жилищния квартал към острова. На 28 юни Експертният съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към община Пловдив е допуснал изготвянето на подробен устройствен план - план за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ) на два терена на остров Адата с обща площ малко над 66 дка, собственост на пловдивския строителен предприемач Ангел Куков.

Това се е случило след заявление от 8 юни на "Олимпия парк"- дружеството, чрез което строителят ги притежава.

Куков придоби двата имота с площ съответно 51.5 и 14.4 дка, както и трети от 8.1 дка, през септември 2020 г. на обща стойност почти 4 млн. лв. От тогава до есента на 2022 г. не бе обявил публично какви са му плановете за земята, но след това сподели с други медии и с "Капитал", че идеята е да премести на острова увеселителния си воден парк "Акваленд". "Безсмислено е да седи задушен в градска среда. Мястото е подходящо - с достатъчно паркоместа на булеварда, хубаво е да се направи още един мост", коментира тогава той плановете си пред "Капитал".

Какво има на острова

Преди приемането през ноември 2022 г. на изменението на ОУП в предходен негов вариант община Пловдив бе предвидила зоната, в която попада острова, да е с предназначение "за спорт и атракции", с което разрешеното застрояване щеше да бъде до 20%. Това не се хареса на РИОСВ - Пловдив, а местната администрация се съобрази.

Според действащия Общ устройствен план (ОУП) на Пловдив, чието последно изменение бе прието на 24 октомври 2022 г., целият остров попада в устройствена зона "Оз" (Озеленена територия за широко обществено ползване). Разрешената площ за застрояване с "преместваеми търговски обекти по чл. 56 от ЗУТ" върху такава зона е до 1% от нея, а също така отрежда върху до 10% да бъдат разположени "открити обекти за спортни и културни развлечения".

Това се равнява съответно на 660.12 кв.м и 6601.2 кв.м, като според отговорите на главния архитект на община Пловдив Димитър Ахрянов "запазва се съществуващата годна дървесна растителност на база фитосанитарна оценка". Подчертава също така, че с "предложението на собственика на имотите и решението на ЕСУТ при община Пловдив, с което е установено, че предложението е устройствено допустимо, не се променя функционалното предназначение на зоната".

Адата е единственият частен остров в Марица и като такъв беше включен и в програмата на Пловдив 2019 г., но недоразумения с бившите собственици така и не позволиха нищо да се случи там. Той се намира в защитена зона "Река Марица" от екологичната мрежа "Натура 2000". Преди няколко години на него се измести и т.нар. нощувка на малкия корморан, след като преди това бе на изток, до моста на 6-и километър.

Птицата е от световно застрашена от изчезване вид, а колонията край Пловдив е най-голямата във вътрешността на страната. Още през миналата есен експертът по биоразнообразие и орнитология от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), Димитър Плачийски, разказа за "Капитал, че на острова нощуват между 1500 и 2000 малки корморана.

Според него и други специалисти птиците са на острова до април и в този период там не би трябвало да има никаква дейност, която да ги смущава. В противен случай те биха го напуснали, както се е случило през 2019 г. с територията около 6-и километър. Още тогава, а и след това, Куков заявява, че няма намерение да влиза в спорове с еколозите, а точно обратното - да съгласува с тях плановете си.

Какво сега

За "Капитал" арх. Ахрянов коментира, че "процедурата за изготвяне на ПУП за остров е изключително рядка и тежка процедура" и че тя едва сега започва като "никой не гарантира, че те (инвеститорите - бел. ред.) ще я завършат". Според него никой не може да се ангажира със срок колко време ще отнеме изготвянето, съгласуването, одобрението и приемането на подробния устройствен план: "Ако някой каже конкретен срок, по-скоро налучква." По думите му "един стандартен ПУП за първа регулация отнема около година", а в случая на остров Адата "имаме доста особености, които биха забавили този процес допълнително, което го прави със сигурност над година".

С решението на ЕСУТ от края на юни (то трябва да бъде потвърдено със заповед на кмета Здравко Димитров) общината дава разрешение собственикът да изготви ПУП-а, който "следва да бъде съгласуван с всички заинтересовани централни и териториални администрации и специализирани контролни органи, в т. ч. Държавата чрез Областна администрация - Пловдив, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ-Пловдив и т. н.", посочва писмено за "Капитал" главният архитект на общината.

Едва след това изготвеният ПУП влиза за разглеждане от ЕСУТ, който ако "не констатира нередовности и не върне за корекции", ще го обнародва в Държавен вестник. Следва взимане на решение от ЕСУТ за неговото приемане и предложение за одобрение от страна на Общински съвет Пловдив (ОБС). Ако бъде приет, следва обнародване и едва тогава подробният устройствен план влиза в сила, а имотите ще бъдат урегулирани.

Плановете на собственика Собственикът на земята на острова Ангел Куков разкри за "Капитал, че са "на същото място, където бяхме есента, и чакаме общината да позволи да започнем проектирането". Предприемачът обясни, че все още няма проект какво и как точно ще бъде разположено на острова.

В същия момент от месец-два върви активна кампания за това, че този сезон е последният на "Акваленд" в квартал "Тракия". Във всяка публикация на официалната страница на водния парк във Facebook е включена информацията: "Намеренията на собствениците са атракционът да се премести на острова на Адата." На интернет страницата на инвеститора "Олимпия" е поместена информация за бъдещ жилищен комплекс на мястото на "Акваленд", а продажбите на апартаменти вече са започнали. Според Куков реализацията на комплекса ще върви на етапи.

Противниците на плана

Не всички са съгласни с действията на общината. "(Те - бел. ред.) са грубо нарушение на обществения договор, който общината е сключила с гражданите на Пловдив чрез общия устройствен план на града" коментира за "Капитал" Добромира Костова, общински съветник от групата на "Демократична България" (ДБ) в ОБС Пловдив и съпредседател на "Зелено движение". Според нея в срок до шест месеца от приемането на ОУП общината е трябвало "да процедира служебно подробен устройствен план "за озеленяване" и да стартира процедура по отчуждаване, която да приключи в рамките на 5 години".

В случая с остров Адата Община Пловдив напълно абдикира от функциите си и отказва да тръгне по ясно установените процедури. Прескача се момента с предоставената от закона възможност терена да стане публична общинска собственост и директно се захожда към изпълняване на намеренията на собственика на имота. С две думи - общината се отказва да реализира намеренията си да придобие терена, които самата тя е заложила едва преди 8 месеца.

Добромира Костова
Добромира Костова

общински съветник от групата на ДБ в ОБС Пловдив и съпредседател на “Зелено движение”

Тя прави съпоставка с друга подобна ситуация от пролетта на 2022 г. Тогава община Пловдив пристъпи към отчуждаването на друг частен терен (отново в парк "Отдих и култура"), отреден за "озеленяване", като в крайна сметка го размени за други седем.

Според Костова "единственият възможен изход от ситуацията е общината да се върне към основната си функция да представлява и пази обществения интерес и да стартира процедурата по придобиване на острова, като компенсира собственика според постановената от закона процедура".

Лош пример

Ако вземем терена от 81 дка в парк "Отдих и култура" до Гребния канал, който от зона за озеленяване с разрешено минимално строителство до 1% се превърна в зона за "рекреация" с позволени 30% застрояване, е ясно защо съветниците не вярват на общината. Това решение отприщи гражданско недоволство, последвано от един от първите големи протести в града за запазване на зелени площи. Последва сформиране на работна група, която да преговаря със собствениците от "Тея инвест" за купуване на терена от тях. Според пазарна оценка теренът ще струва на общината 35 млн. лв., но до момента няма решение в тази посока. Вместо това местната администрация тайно движи със скоростта на светлината документацията за изготвяне на ПУП-ПРЗ на терена, според който той ще бъде разделен на две.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xfu16763627741163132 avatar :-|
    Vasil Stoychev

    И какво толкова има да са против разните зелени философи? ТОВА Е ЦЕНТЪРАЛНАТА ЧАСТ НА ГРАДА. И трябва да се развива. ТОЧКА !!

    Какво хубаво има в едно изоставено, призрачно място, из което обикалят орди роми събиращи дърва?!

    На който не му харесва, да ходи в планините - има много места, където където може да живее насаме с природата ( ама съвсем сам). Що се отнася до птиците - те ще се преместят нагоре по реката - общината не е чистила коритото от години и цялата река прилича повече на парк отколкото на река.

    Нередност?
Нов коментар