🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив ще има нов басейн за 20 млн. лв.

Общината прави втори опит за изграждане на дългоочаквания плувен комплекс в града

Визията на Община Пловдив за един модерен плувен комплекс
Визията на Община Пловдив за един модерен плувен комплекс
Визията на Община Пловдив за един модерен плувен комплекс    ©  Archcenter-A
Визията на Община Пловдив за един модерен плувен комплекс    ©  Archcenter-A
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Пловдив страда от липсата на плувни комплекси, като в града сега има само една общинска база
  • Новата поръчка за олимпийски басейн ще бъде финансирана с част от 44-милионния заем, който общината изтегли
  • Проектът ще свърже новия басейн със стария, а вече съществуващата инфраструктура ще бъде обновена

Вече повече от десетилетие Пловдив страда от липсата на обществени плувни басейни, а на фона на темповете на разрастване на града, а и високите летни температури, това се превръща в проблем. В момента единственият действащ е басейн "Младост" в близост до гребния канал, но размерите му са недостатъчни за нуждите на хората и често се случва над 15 деца да плуват в един коридор. "Инфраструктурата на басейна в "Младост" е стара и незадоволителна за състезания, било то регионални, национални или международни. Именно заради сегашното му състояние са ни отказвали да бъдем домакини на състезания" коментира пред "Капитал" Славяна Раденкова, треньор по плуване в спортното училище "Васил Левски".

Община Пловдив вече има един неуспешен опит за изграждане на нов плувен басейн, проектирането на който започва още през 2015 г, а резултатът днес са металните останки от едно укрепване. Сега градската управа е преценила, че е време за нов опит - вече е публикувана обществена поръчка на стойност 19.8 млн. лв. за изграждане на басейн в Пловдив. Тя е пусната на електронния портал на АОП на 20 юни и по нея ще може да се кандидатства до 21 юли.

Бленуваният олимпийски басейн на Пловдив

Новият плувен център на града ще е с олимпийски размери и по план трябва да се намира в пространството между бившия "Диспансер по спортна медицина", басейн "Младост", залата за гимнастика към спортното училище и улица "Ясна поляна". Идеята е това да е съвременна плувна база, в която да могат да се провеждат състезания и първенства на федерацията по плуване.

"Липсата на басейн ограничава професионалното спортно развитие на младежите. С такъв басейн ще даваме шанс на младите спортисти да се развиват тук и ще можем да участваме на първенства. Това ще е и стимул за туризма в града", посочи в интервю за "Капитал", зам.-кметът по спорта в община Пловдив Георги Титюков. Той беше на същата позиция и при управлението на Иван Тотев, при който се подписа и предходния договор за строителството на басейн, без да се стигне до строителство.

Скрита перла

Проектът изглежда амбициозен, като в документацията е заложено, че новият комплекс трябва да се състои от един частичен подземен етаж в зоната между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа. Новата сграда ще бъде свързана със съществуващия басейн чрез проектирани връзки. Цялата площ на комплекса трябва да е почти 9700 кв.м.

Новият басейн пък ще бъде с размери 50 м на 25 м с 10 коридора за плуване. Предвидено е трибуните да поемат 1006 души, има предвидени и места за хора с увреждания. Освен съблекални, тоалетни, фитнес зала за подготовка и медицински кабинет е предвидено и да бъдат ремонтирани съществуващите помещения в спортния диспансер за физиотерапия и възстановяване. Обновени ще бъдат и старата сграда и съществуващият в нея басейн. За гостите на комплекса ще има и две кафенета.

"Тази локация е сложна за добре изявена архитектура, въпреки това прави връзката между трите обекта, като използва всички кабинети на спортния диспансер, за да не дублира медицинската част. Така се получава един голям комплекс", поясни идеята арх. Тодор Абаджиев, който е проектирал комплекса.

Поръчката

До обявяването на поръчката се стигна, след като Общинският съвет Пловдив одобри заем от 44 млн. лв. за довършването на двата стадиона "Ботев" и "Локомотив" - по 12 млн. лв. за всеки, а останалото ще е за изграждането на новия плувен комплекс с басейн - около 20 млн. лв. Търсенето на средства за тези проекти стартира още през месец март, когато без особени дискусии общинските съветници дадоха зелена светлина на кмета да търси институция, която би отпуснала на общината втори голям заем за 2 години.

В крайна сметка въпреки противопоставянето на съветниците от БСП и ДБ, както и някои от независимите, решението бе одобрено. Сигурното мнозинство на ГЕРБ в местния парламент дори позволи на кмета да обяви търга за басейна два дни преди заемът да бъде одобрен от Общинския съвет.

Първият неуспешен опит

Първият опит за нов 50-метров басейн беше направен преди 2 години, след инициатива на организацията "Кауза Пловдив", които събраха подписка за нов плувен басейн в града.

Проектът тогава бе на стойност от 12.8 млн. лв., а избраният изпълнител "Главболгарстрой", който подписа договор при бившия кмет Иван Тотев, направи първата копка бе на 25 октомври 2019 г., но реално строителство така и не започна. През март 2020 г Община Пловдив и ГБС се разбраха да разтурят сделката без финансови претенции един към друг, поради липса на финансиране.

Новата поръчка е с около 7 млн. лв. по-висока цена, а аргументът е предимно покачването на цените на строителните материали и дейности.

Нужни са още басейни

Общинският басейн "Младост" в Пловдив ползват децата от спортното училище, повечето местни плувни клубове и школи и гражданите. Това води до голям наплив на хора, трудна хигиенна поддръжка и не особено приятна услуга, за това и от години се търси решение. То частично бе намерено с отварянето на басейн в Аграрния университет. Той обаче, освен че е частна собственост, е и в по-отдалечена зона на града.

"В момента часовете за свободно ползване на басейна "Младост" са силно ограничени, поради голямата натовареност на комплекса. В определени моменти има по 8-10 деца в един коридор и се пречи на нормалния тренировъчен процес", заяви Георги Титюков.

Тезата за необходимостта от изграждането на нов комплекс защити и арх. Тодор Абаджиев. "Този проект е важен не само за Пловдив, а и за България, така ще имаме поне два международни комплекса в страната - Бургас и Пловдив", посочи той пред "Капитал".

Ентусиазъм към новият спортен комплекс проявяват и клубовете по плуване в града. До момента всички четири работят в малкия басейн в "Младост". "Изграждането на този басейн закъсня доста, от 10-15 години се борим за него. Сега разполагаме само с малкия басейн, където положението е малко като дядовата ръкавичка" коментира за "Капитал" Василис Дамянидис, председател на ЖПК "Младост-91". Той изрази надежда за успешното изграждане на съоръжението и подкрепа на решението да се инвестира в спорта. С новият басейн председателят очаква да се получи и стимул към спортния туризъм, което ще бъде бонус за града. Все пак той изрази и своите резерви по отношение на стопанисването на новият спортен комплекс, като за пример даде поддръжката на "Младост" - тя е около 400 хил. лв. годишно, а очакванията му за новия комплекс са за разходи за поддръжка в рамките на 1.1 млн. лв. годишно.

Издръжката на съоръжението трябва да се премисли добре, защото един спортен комплекс не се издържа от входни такси, иначе трябва да е по 100 лв. билета. Това са скъпи съоръжения.

Василис Дамянидис

председател на ЖПК

Дори басейнът да бъде завършен в следващите две години, той обаче не би бил достатъчен за темповете на растеж на града, смята Таня Месробович, треньор по плуване в Пловдив, според която е нужно да има плувни комплекси в другите части на града.

"За да говорим за добро състояние на плувния спорт в града, според мен трябват поне още два-три 25 метрови басейна, които да бъдат построени в близост до "Тракия", "Южен" или някой от другите квартали", коментира за "Капитал" треньорката.