Битката между Пловдив и Родопи за село Белащица продължава

Пловдивският общински съвет гласува, че ще приеме селото, ако то поиска това на референдум

Кариерите над Белащица са един от основните проблеми, заради които селото търси "закрила" от община Пловдив
Кариерите над Белащица са един от основните проблеми, заради които селото търси "закрила" от община Пловдив
Кариерите над Белащица са един от основните проблеми, заради които селото търси "закрила" от община Пловдив    ©  Димитър Марков
Кариерите над Белащица са един от основните проблеми, заради които селото търси "закрила" от община Пловдив    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • За организиране на референдум са събрани 490 подписа от общо 1700 човека в селото.
  • Референдумът може да бъде организиран едва след като общинският съвет в Родопи също вземе решение.
  • Предстои произнасяне на ГРАО относно редовността на подписката.

Село Белащица е все по-близо до референдум, с който да премине от община Родопи към община Пловдив. В извънредна точка, вкарана в дневния ред ден по-рано, общинският съвет на Пловдив в четвъртък, 13 октомври, научи, че в селото има подписка с 490 подписа, което е над нужния по закон брой от 25% от избирателите. С одобрението на всички 44-ма съветници, участвали в гласуването, съветът заяви готовност да приеме Белащица, в случай че референдумът в селото е успешен.

Предложението беше мотивирано от представител от Инициативния комитет - Снежана Стефанова. Кметът на село Белащица също беше в залата, но за пореден път той не взе отношение по въпроса, въпреки настояването на общинските съветници.

След гласуването в Пловдив трябва да се гласува същото решение и в общинския съвет Родопи, за да се проведе референдумът. Това обаче изглежда по-сложно.

Родопи: Не се знае дали подписката е редовна

За да се отдели едно населено място от община, първата стъпка е именно подписка с достатъчен брой подписали се. Според списъците в трите избирателни секции на Белащица за последните парламентарни избори броят на избирателите е 1776 човека. От тях са нужни 25% или 444 човека, за да се стартира процедурата.

Подписката се изпраща до двата общински съвета - на общината, от която се отделя, и на общината, към която иска да се присъедини населеното място.

Представител на Родопи в залата липсваше. "Капитал" потърси кмета на съседната община, която на практика обхваща селата в родопската яка на Пловдив. "Какво да прави представител на община Родопи в Общинския съвет в Пловдив? Това си е провокация. Кой да отиде и какво да им обясни на общинските съветници, след като те са решили, че ще го приемат. Защо трябва да си подлагам хората на някакви унизителни въпроси, ако има такива", коментира кметът Павел Михайлов.

Той сподели съмнение относно законосъобразността на взетото решение от Общински съвет - Пловдив, предвид факта, че не е изчакано одобрението на ГРАО за валидността на всички подписи. "Защо го взимат сега това решение? То не се знае дали им е редовна подписката", коментира той.

Такава проверка всъщност беше поискана от пловдивския общински съветник Йордан Василев от групата на "Автентична лява-БСП". Той предложи да бъде отложено гласуването, за да се извърши проверка в ГРАО и да се изчака, но предложението беше отхвърлено.

По думите на Павел Михайлов именно заради подписката той очаква решението в общинският съвет в Родопи да е отрицателно.

Обещанията на Пловдив

Борбата за Белащица тече от известно време насам и прилича повече на наддаване, отколкото на решение за административно-териториалното устройство в областта.

През юни пловдивският кмет Здравко Димитров беше на публична среща в селото и обеща на жителите му неща, граничещи с невъзможното - подобряване на транспортните връзки, със сметоизвозването и реализирането на мащабни ВиК и пътни проекти - все неща, които буксуват и в самия Пловдив.

Преди месец по негово предложение в общинския съвет се гласуваха 200 хил.лв. от бюджета на община Пловдив за 2023 г. да бъдат отделени за проектиране на инфраструктурни обекти в Белащица, ако тя се присъедини.

Кой инвестира повече

"Пловдивчани ще кажат колко добър мандат е това. Още повече, някой питал ли ги е дали искат Белащица да се присъединява и дали трябва да се отделят средства за Белащица. Не е ли редно първо да се оправи Пловдив", използва поводът да уязви колегата си кметът на община Родопи Павел Михайлов.

Инициаторите на референдума, сред които има и участници в протестите срещу кариерите над селото, твърдят, че в Белащица не се инвестира достатъчно за сметка на други села в община. Нещо повече: по техни думи едва след заявеното от тяхна страна желание да се отделят от община Родопи е започнало реализирането на капиталови проекти в селото. "Абсолютен популизъм и лъжа", отговаря рязко Михайлов. "Те заявиха през лятото, че искат да се отделят. Един бюджет се прави от предишната година. Ние сме предвидили тази година средства в размер на 1 млн. лв. за Белащица. Правим 6-7 улици в момента, проектираме канализация, разширения на училището", допълни той. Капиталовата програма на общината Родопи (за включените в нея 21 села) за 2022 г. е в размер на 11.5 млн.лв., което означава, че отделеният 1 млн. лв. за Белащица е около 10% от всички средства, отделени за инвестиции.

Михайлов обясни още, че справянето с кариерите - които са най-големият проблем за жителите от селото, зависи изцяло от централната власт в лицето на Министерството на енергетиката.

Един град, три общини

Това е поредният епизод от големия проблем между Пловдив и двете общини, които го обграждат - Родопи и Марица. Основният град е "заключен" между табелите си, така че без съдействието на двете други общини не може да реши никой от съществените си проблеми - транспортен, екологичен или инфраструктурен. Сътрудничеството между тях обаче невинаги върви особено гладко. Ако гласува "за", Белащица ще е първото село в община Пловдив, която до момента е община-град и се състои само от едно населено място.

Засега няма определена дата за референдума, на който жителите на Белащица ще трябва да отговорят на следния въпрос: "Искате ли село Белащица, запазвайки статута си на село, да се отдели от Община Родопи и да се присъедини към Община Пловдив?" Първо предстои в рамките на едномесечния срок (до 26 окт.) да се произнесе с решение и общинският съвет на община Родопи, от което зависят и по-нататъшните действия, които ще са необходими.

Белащица няма да е първото село от община Родопи, в което е организиран подобен референдум с цел присъединяване към Пловдив, но всички предходни пъти - неуспешно.