🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдив окончателно се раздели с пробива под Водната палата за 7.7 млн. лв.

За разплащане с изпълнителя "ИСА 2000" и възстановяване на терена общината ще трябва да отдели над 700 хил. лв. от бюджета си за 2023 г. по предварителни сметки

Проектът беше стартиран без прозрачност, а след представянето му се катализира сериозна гражданска енергия против неговото реализиране по ред причини, свързани с въздуха, транспорта и сигурността в града, както и с начина, по който действа местната администрация.
Проектът беше стартиран без прозрачност, а след представянето му се катализира сериозна гражданска енергия против неговото реализиране по ред причини, свързани с въздуха, транспорта и сигурността в града, както и с начина, по който действа местната администрация.
Проектът беше стартиран без прозрачност, а след представянето му се катализира сериозна гражданска енергия против неговото реализиране по ред причини, свързани с въздуха, транспорта и сигурността в града, както и с начина, по който действа местната администрация.    ©  Димитър Марков
Проектът беше стартиран без прозрачност, а след представянето му се катализира сериозна гражданска енергия против неговото реализиране по ред причини, свързани с въздуха, транспорта и сигурността в града, както и с начина, по който действа местната администрация.    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • С решение на Общинския съвет в Пловдив работата по проекта беше преустановена.
  • Все още не е ясно как ще бъдат разпределени средствата от заема от фонда за устойчиви градове, които трябва да се усвоят до края на 2023 г.
  • От фирмата зпълнител няма да търсят неустойки, а само заплащане за извършените дейности.

Когато през октомври кметът на Пловдив Здравко Димитров спря изпълнението на пробива под Водната палата само 20 дни след тържествената първа копка, за да го препроектира, самият той призна, че има нещо сбъркано в този проект. Тогава експерти и граждани бяха категорични, че проектът не просто трябва да бъде временно спрян, а изцяло преустановен.

Няколко обществени обсъждания, размяна на политически реплики и два месеца по-късно това е факт - на 19 декември работата по проекта бе официално преустановена единодушно от общинските съветници в Пловдив, на които кметът прехвърли отговорността да решат съдбата на пробива. До решението се стигна след близо 3-часови дебати в залата на общинския съвет в града и в присъствието и на граждани, които искаха оставката на кмета Здравко Димитров (който не се появи).

Проектът за пробив под Водната палата беше проблемен на много нива.

Първо, обществена поръчка беше пусната на инженеринг, с което общината прехвърли на изпълнителя отговорността да изготви и предложи проект - метод, който обикновено се избира, когато възложителят няма точна идея как да се изпълни проектът и иска от изпълнителя да предложи.

Второ, скиците на изготвения проект дълго бяха пазени в тайна от гражданите, а след публичното им показване (едва със старта на проекта) стана ясно, че с пробива всъщност ще се създаде нова градска магистрала без велоалеи и без удобно място за пешеходци, а това допълнително би засилило така или иначе наболелите проблеми с въздуха и транспорта, привличайки още трафик в сърцето на града.

Не по-малко важен се оказа, разбира се, фактът че Бойко Борисов не даде благословията си за това начинание на Здравко Димитров.

500 хил. лв. за свършената работа

Спирането на проекта идваедва след като вече бе направена първата копка и след близо 20 дена работа по него. Това поставя няколко въпроса - колко трябва да се плати на фирмата изпълнител в лицето на "ИСА 2000" и дължи ли общината неустойка заради договора, който ще бъде прекратен.

На сесията на 19 декември, когато беше взето решение да се преустанови работата по проекта, съветниците отказаха да гласуват директно да бъдат платени предложените от кмета 600 хил. лв. на изпълнителя и 150 хил. лв. за възстановяване на терена. Вместо това решиха, преди да се изплатят парите, да се извърши проверка от бюджетната комисия към съвета и да се гласува ново решение с точните сметки кое, колко и защо се плаща.

Това трябва да се случи преди приемането на общинския бюджет за 2023 г., тъй като средствата - както за разплащане с "ИСА 2000", така и за облагородяване на бившата строителна площадка, ще дойдат от там.

От "ИСА 2000" коментираха за "Капитал", че до момента не са получавали никакви плащания от страна на общината. По техните твърдения дължими са им малко над 500 хил. лв. (без ДДС) - 380 хил. лв. за изготвяне и съгласуване на работен проект и над 150 хил. лв. за строително-монтажни работи, като в сумите не са включени необходимите средства за възстановяване на терена, върху който са работили. "Не възнамеряваме да търсим обезщетение или неустойки във връзка с прекратяването на договора, а единствено полагащите ни се суми за вече извършени от нас дейности и направените разходи по договора", категорични бяха те в своите отговори до "Капитал".

Извършените дейности включват работен проект, организиране на строителна площадка, ведно с мобилизация на хора, оборудване и техника, демонтаж на улично осветление, бордюри и настилки при велоалея, изместване на електропроводи, слаботокови проводи, ВиК мрежи и др.

За реализирането на проекта беше нужно и изсичането на дървета на мястото, което също засили гражданското несъгласие. Не е ясно дали и как те ще бъдат възстановени.

Пътят на милионите

С краха на проекта неколкократно се повдигна и въпросът какво ще се случи със средствата в размер на близо 8 млн.лв., които са осигурени от Фонда за устойчиви градове по проект "Подобряване и модернизация на градската среда в Пловдив", от който са част и няколко други големи обекта в града - реконструкцията на улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър", както и другия пробив - "Модър - Царевец".

До момента община Пловдив няколко пъти е опитвала да прехвърли отпуснатите за пробива средства. Още при опита на Бойко Борисов да преразпредели парите към двата стадиона в града - "Христо Ботев" и "Локомотив", изпълнителният директор на фонда Надя Данкинова обясни пред "Капитал", че отпуснатите пари са в сегмент, различен от този, за който евентуално биха били похарчени, и това не е възможно. Тя добави още, че отрицателен отговор е даден и на общината, като евентуално прехвърляне е възможно между проекти в едни и същи сфери, т.е. например средствата от пробива да бъдат прехвърлени към друго пътно строителство.

Със спирането на пробива към Фонда са започнали да валят и други предложения от страна на общината, така че средствата да не бъдат изгубени и да се усвоят в срок - до края на 2023 г.

Така общината първоначално е предложила да пренасочи парите поравно към реконструкцията на кино "Космос", която е на обща стойност 7 млн. лв. и облагородяването на форумите "Изток" и "Юг" - и двата проекта обаче не могат да се реализират в срок. По тази причина общината се е обърнала към други два проекта, към които да пренасочи средствата - довършването на зоологическата градина, която от години стои в застой, както и обновяването на Дондуковата градина в центъра, за която има проект и избран изпълнител.

Все още не става ясно обаче дали това ще е финалното предложение на общината, като от там коментираха за "Капитал", че "в началото на 2023 г. се предвижда обществено обсъждане за обекти, към които да бъдат пренасочени средствата от заема" и тогава ще се вземе решение.