🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как ще работи ротационното правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ и други въпроси

Смяната на Денков и Габриел ще премине през ново връчване на мандати от президента, за промените в конституцията ще се търсят най-малко още 27 гласа

Кабинетът "Денков" трябва да подаде оставка, за да се изпълни споразумението за ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ
Кабинетът "Денков" трябва да подаде оставка, за да се изпълни споразумението за ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ
Кабинетът "Денков" трябва да подаде оставка, за да се изпълни споразумението за ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ    ©  Георги Кожухаров
Кабинетът "Денков" трябва да подаде оставка, за да се изпълни споразумението за ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ден след като ГЕРБ и ПП-ДБ обявиха общо правителство с премиер на ротационен принцип, двете формации все още не са изяснили условията, при които акад. Николай Денков и бившият еврокомисар Мария Габриел ще си сменят местата. Нещо повече - съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че при ротацията на Денков и Габриел министрите ще останат същите. Подобна заявка предполага стриктно споразумение между двете формации, тъй като ангажиментите, които Денков и Габриел поеха, а впоследствие и Кирил Петков разшири с пост във Фейсбук, се движат по много строги правила, повечето от които са залегнали в конституцията. Самата ротация на премиерите означава на практика подаване на оставка на целия кабинет и избор на нов. Затова е трудно отсега да се каже със сигурност дали съставът на правителството "Денков" ще бъде същият и при правителството, оглавявано от Габриел.

Какво беше обявено

На обща пресконференция в понеделник бъдещите ротационни премиери очертаха приоритетите на правителството си (всъщност формално правителствата ще са две) и начина на упражняване на властта.

Те предвиждат конституционна реформа на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС), дефицит до 3%, влизане в Шенген и еврозоната, връщане на машинното гласуване, избиране на членове на регулаторите с изтекъл мандат, както и прочистване на службите за сигурност от чуждо влияние. Денков обяви още, че промени в състава и структурата на бъдещото правителство ще се правят само със съгласието на двете политически сили, и декларира, че ако се стигне до отклонение от основните приоритети, ще си подаде оставката.

Ден по-късно съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в своя публикация във Фейсбук посочи, че в тази ситуация "това е най-доброто", което може да се направи, и подчерта, че ротационното правителство не е коалиция.

"Този формат е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ. Коалицията щеше да е много по-лесна, ако си имахме доверие, но ние, както казах и преди, си нямаме. И защото си нямаме, трябва да влезем в тази сложна конструкция на сменяне на министър-председател след 9 месеца. Важно е да се отбележи, че смяната на министър-председател ще е факт, но министрите остават същите", се посочва в публикацията на Петков.

Защо правителствата са две

Дали нещата ще се развият според твърдението Кирил Петков зависи от множество обстоятелства. На първо място, конституцията не предвижда вариант за ротация на министър-председателите. За да напусне поста си премиер, трябва или да му бъде гласувано недоверие от парламента, или сам да подаде оставка пред депутатите. С нея обаче той подава оставката и на целия Министерски съвет.

Това означава, че ако договорката между ГЕРБ и ПП-ДБ се спази, след девет месеца премиерът Николай Денков трябва да подаде оставка, за да бъде избрана на поста Мария Габриел.

Това означава поредно начало на вече познатата до болка процедура: правителството "Денков" е в оставка, но продължава да работи. През това време президентът трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на първата по големина парламентарна група - ГЕРБ. На консултациите при него трябва да отиде кандидатът за премиер от ГЕРБ - в случая Мария Габриел.

Впоследствие парламентът трябва да я избере, а в отделно решение да гласува и структура и персонален състав на Министерския съвет.

Подобна последователност оставя възможност за евентуални промени и в структурата, и в състава на кабинета "Габриел", въпреки че засега официалните декларации са, че ако има такива, ще бъдат договорени от двете участващи в правителството формации.

Министър-председателят на ГЕРБ може да бъде излъчен и с мандата на ПП-ДБ, ако "Продължаваме промяната" продължават да твърдят, че не подкрепят мандат на Бойко Борисов. За да се случи това, е необходимо най-голямата парламентарна група отново да се откаже от изпълнение на първия мандат и кандидат-премиерът на ГЕРБ да оглави правителство с мандата на ПП-ДБ.

Така, докато формациите говорят за един кабинет с ротация на премиерите на девет месеца, според процедурата фактически ще бъдат избрани две правителства. Засега за първото е сигурно, че ще продължи максимум девет месеца, докато животът на второто ще се реши от депутатите в парламента.

Какво означава конституционно мнозинство

От пресконференцията на Николай Денков и Мария Габриел стана ясно, че ПП-ДБ и ГЕРБ си поставят като приоритет съдебна реформа и реформа на Висшия съдебен съвет.

Подобна договорка обаче е само намерение, ако не успеят да намерят гласове от ДПС и БСП. Бъдещите управляващи с общо правителство имат общо 133 депутати. Според разпоредбите на основния закон за бързи промени в конституцията (не по-рано от един месец и не по-късно от три месеца след постъпването на предложението за това) се изискват 180 гласа - мнозинство три четвърти от всички народни представители. Текстовете се приемат на три гласувания в различни дни.

Ако няма 180 гласа, то бързата писта за конституционни промени е невъзможна. За обикновена процедура са нужни 160 гласа. С такава подкрепа предложението за промени в конституцията се поставя за ново разглеждане не по-рано от два и не по-късно от пет месеца. При новото разглеждане то се приема, ако за него са гласували не по-малко от две трети от всички народни представители, т.е. 160 депутати.

Това означава, че за бързи конституционни промени ГЕРБ и ПП-ДБ трябва да намерят още 47 гласа. При по-дългия вариант с обикновената процедура ще са им нужни още 27 народни представители, за да могат да прокарат текстовете за по-дълбока реформа в съдебната власт.

Това са "техническите" условия, при които новото мнозинство ще работи, без да броим възможните пречки по същество на предлаганите промени.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 7

    Видимо проблемите на хермафродитното управление започват да се официализират още преди то да стане факт.

    И двамата "лидери", всеки по своему, се опитаха да обяснят на феновете си официалната си версия за случилото се.
    Баце замазваше очите на по-простия си електорат с подесетването на верността си към "евроатлантическите ценности", което повече приличаше на клетва за вярност към Козяк, за да отпуснат поне малко пресата, а Киро на по-учения си електорат обясни, че е пре@бал Герб, на които няма никакво доверие, като срещу гласовете им в зала е приел само Марето Г, която единствена там (само защото дълго е била в странство и не се е заразила) няма нищо общо с иначе вихрещата се при бацевите хора корупция. С която ще се бори неуморно!

    На мен ми е чудно как ще се случи тая борба, след като в мига, когато застраши шкафчетата и чекмеджетата му, баце ще забрави усното споразумение и правителството на ПП/ДБ ще падне! Което няма да изненада никого, защото само два дни преди в неделя да хвърли пешкира, баце говореше съвсем различни неща. Пък и това няма да му е първото отмятане, я.

    И друго - истаблишмънтът на Герб в понеделник ококорен разбрал от медиите, че са се калесали да управляват zussammen с КироАсен.
    Нито Томислав, нито председателят Р.Желязков, нито Д.Добрев, нито Веждито, нито зиц.председателите на партията Д.Николов и Й.Фандъкова са подозирали за заверата!
    Баце е поставил кликата си пред свършен факт - без обсъждания, без консултации!
    Егати групировката!

    Което говори ясно, че партията с най-голяма подкрепа в БГ всъщност е ЕТ Герб - Бойко Методиев Борисов. И собственикът на ЕТ-то прави каквото си иска, и го представя като партийно решение! Едва ли някой от висшите гербаджии ще изрази недоволство, за да не последва съдбата на Цв.Цв. Нямам предвид пентхауса с частния асансьор...

    Технически погледнато "ротационен кабинет" е конструкция, крепяща се на честна дума на комарджии, докато им върви играта. А като престане да върви - става като в Израел!

    Примерът там е повече от категоричен: никой ротационен кабинет в последното десетилетие не е довършвал и първия си цикъл - нито на Бени Ганц, нито на Нафтали Бенет и подкрепителите им в Кнесета никога не са ставали премиери.
    Единственият работещ случай на ротация в света е в Малайзия, където деветимата султани се редуват да управляват за по 5 г.
    Благодаря на политинженерите на хермафродитното правителство, че не са заковали такъв срок!

    Обещавам бутилка малцово, че академикът-премиер няма да дочака като такъв освобождаването от бременността на правителството D&G, както Петьо Цеков нарече хермафродитния му кабинет.

    Моля г-н Лазаров да стане арбитър, ако някой реши да заложи на другия вариант.

    За да не си разруша черния дроб, ще задържа само една бутилка. Останалите ще подаря на ... да дави мъката си от проваленото му политинженерство.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 3
    • + 2

    Роднините на Копринков видимо просперират!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161574839841189

    Сестра му е натрупала капитал от над 1,4 милиона лв. и за три години пигасява кредит за апартамент от Артекс. Тайната на нейния успех е продажба на пустеещ парцел край Пловдив на цена като за първа линия на морето!
    Съпругата на Копринков - Теодора, придобива дяловете във фирмата собственост на майка му и сестра му. Малко преди това фирмата е получила разрешително за строеж на къща с РЗП 441.22 кв.м. в имот с площ 800 кв.м. в района на Панчарево!

    Нередност?
  • 3
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 2

    "и други въпроси" - "Кога не сме коалиция с ГЕРБ - с презерватив или без?"
    Единственото хубаво в тази ситуация е да гледаш как ПП-ДБ се гърчат като червеи в концентриран спиртов разтвор и да се правят, че не се гушнаха с Баце. Нормално, особено за тези, които им е за първи път. Защото Христо Иванов и неговите по-паметливи фенове, трябва да са свикнали вече. Все пак, случва им се за трети път, а знаем за лафа "а от третият път става ли се... LGBTQ+?"

    Нередност?
  • 4
    bajhuj avatar :-|
  • 7
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • - 1
    • + 2

    Страхливите, и ненавиждани политици от 60% от народа (според участието му в множество предсрочни избори) за пореден път се разбраха как да заобиколят конституцията.

    Вместо да се отиде на поредни предсрочни избори, сега и веднага ги отлагат за наесен 2 в 1 чрез “ротация“.

    Нередност?
  • 8
    trwifon avatar :-|
    Trwifon
    • - 2
    • + 3

    А каква е другата алтернатива. Още 10 години предсрочни избори със същия резултат. Да ме управлява фатмак. Служебно правителство предлагащо седем процента дефицит и вдигане на данъците със задна дата. Еврозона и Шенген да ги гледаме през крив макарон. Благодаря! Това не е моето бъдеще. Предпочитам нероденото правителство. Пожелавам им да успеят да изпълнят приоритетите, които са си заложили.

    Нередност?
  • 9
    alex.k avatar :-|
    alex.k
    • + 1

    До коментар [#8] от "Trwifon":
    Не очаквай от безмозъчните тролове да предложат каквато и да е адекватна алтернатива...

    Нередност?
Нов коментар