От седмото тепе: Един успешен пловдивски завод, зелена светлина за кино "Космос", Зико за (малко) министър

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
"От седмото тепе" е седмичен бюлетин, подготвян от екипа на "Капитал" в Пловдив.
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Пак сме в началото на същия цикъл: предизборните кампании за местния вот едва заглъхнаха, и отново започнаха с пълна сила - този път за национален. Тази седмица се решава кой ще бъде във временния кабинет. Не е изключено Пловдив да допринесе за кабинета на Димитър Главчев, който се избира в пълна тайна, с два свои кадъра.

Слуховете са, че Амелия Гешева, досегашен заместник на Кръстю Кръстев, ще се завърне като служебен министър на културата. Тя беше зам.-министър и в последното правителство на ГЕРБ, когато начело на ведомството беше Боил Банов. По-изненадващото е завръщането на бившия кмет Здравко Димитров - името му се завъртя като евентуален служебен министър на спорта. Новината се появи в медиите на 1 април, и затова първоначално откровено решихме, че е шега. Но явно наистина е имало разговори с настоящия управляващ имотите на Пловдивска митрополия. На фона на постиженията му като кмет, едно по-широко платно като това на спорта определено ще бъде още по впечатляващо.

Но стига с политиката. Дългоочакваната реставрация на кино "Космос" може да започне още тази година. Държавата отпусна 4 млн. лв. за пространството, което чака да бъде възродено от поне 10 години, а към сумата община Пловдив добавя и 2.2 млн. лв., които ще пренасочи от неслучилия се ремонт на къща "Ламартин" в Стария град, както и форум "Изток - юг". В миналото кино "Космос" е било важно културно средище за града и изглежда общината иска да възроди старата атмосфера и дух, като го превърне в модерен културен център.

Дотогава обаче ще трябва да почакаме поне две години. Съвсем скоро друг знаков обект в града ще започне отново да посреща посетители. Реставрациите на Небет тепе, които се проточиха с години, са към своя край и от кметството обещаха то да бъде завършено до 30 април. Реставрационните дейности и решения предизвикаха остри реакции сред пловдивчани, като със случая се зае и Окръжна прокуратура - Пловдив. Прокурорите са разпоредили проверка за унищожаване и повреждане на културната ценност, но туристите вероятно ще искат просто да се качат на крепостта.

И нещо позитивно тази седмица - "Одисей", постановката донесла на пловдивския театър редица награди, дава още един повод за гордост. Тя ще открие фестивала MITEM в Будапеща, който започва тази събота.

Тема от седмицата:

Пловдивският хлебозавод "Хебър" и порастването му през доставки за Lidl

Какво се случи:

Този път искаме да разкажем добра бизнес-история. Пловдивският хлебозавод "Хебър" е пример за това как едно успешно сътрудничество може да се окаже път към бързия ръст. Основана през 2004 г., компанията свързана с кооперация "Симид 1000" на Митко Караджов и Кристина Иванова Чорлева-Алексиева и по настоящем контролира над 20 предприятия за производството на брашно и хляб и има собствена дистрибуторска мрежа.

Но ключът към това е партньорството с германската верига "Лидл" (Lidl). Началото е през 2010 г., когато първите магазини "Лидл" отварят врати в България, а днес "Хебър" който е част от най-голямата група в сектора "Симид", е сред основните доставчици на веригата с 19 опаковани и 28 замразени продукта за изпичане във "Фурната на Lidl".

Защо е важно:

"Хебър" е един от ключовите партньори на "Лидл", като за последните три години оборотите на хлебозавода в магазините растат на годишна база средно с 20% общо за местния и външните пазари, показва фирмената статистика. Сътрудничеството на хлебозавода с германската верига показва огромната способност на българския бизнес да реинвестира, да разраства производството си, да е конкурентоспособен на българския пазар, както и зад граница. Производителят продава във всички 127 магазина на веригата в страната, но и в 10 европейски държави, в които Lidl присъства.

Цялата тема четете тук.

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

Според сигнал до ДАНС пари от поръчката за 185 млн. лв. са преведени до кухи компании. Основният изпълнител "Джи Пи груп" отрече да е разследвана
  • Предизборната кампания започна с арести в митниците Петя Банкова пое агенцията едва преди месец и половина и според хора от митниците драмите в агенцията обикновено са заради контрабандните канали. В Пловдив тя назначи за нов директор бившия шеф на протокола на общината
  • Алтернативното бъдеще на "Топлофикация София" Примери от Полша показват как парното може да стане по-ефективно и достъпно, като се декарбонизира
  • Как санирането спря, преди да тръгне Има много нисък интерес към втория етап на програмата с 20% съфинансиране, а поръчките за първия етап още не са тръгнали
  • ЕСО пак започна да ограничава ВЕИ производителите

    Фотоволтаиците отново произвеждат ток колкото АЕЦ "Козлодуй". А на моменти и малко повече

  • НОВИНИ от ДРУГИ ГРАДОВЕ

    Истории, които видяхме другаде

    Панаирът отваря врати за най-пъстрата си изложба - "Цветна пролет", научаваме от Под тепето

    ПП-ДБ питат кмета на Пловдив за сграфитото на Ди Киро, съобщават Plovdiv24

    По информация на Trafficnews община Пловдив подготвя прехвърлянето на пазара в Столипиново на ОП "Общински пазари". Комисията на място е установила, че търговските обекти са 104, а при предаването на концесията от страна на фирмата на Яшар Асан са били записани 79

    От Марица научаваме, че откриват велосезона в Тракия на 6 април

    Снимка на седмицата

    Свободно време и култура

    Докторантурата на един мъртвец - постановка на театрална група "Столивуд" на 5 април от 19 часа в Държавен куклен театър Пловдив.

    На 16 април в Държавен куклен театър Пловдив сдружението "Мултикулт" представя комедията "Смях от прахта", която досега е играна в София и Стара Загора.

    Вкусът на античността среща съвремието с Един коктейл на първия Античен фестивал в Хисаря на 5 април от 12 часа.

    Трибют на Крис Корнел от der hunds в Rock Bar Download на 6 април от 21:30 часа. Вратите отварят в 20 часа.

    Легендарното рокенрол трио от Андалусия GUADALUPE PLATA за първи път в Пловдив на 7 април от 20 часа в Bee Bop Cafe.

    Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, може да го направите тук.
    5 коментара
    • Най-харесваните
    • Най-новите
    • Най-старите
    Нов коментар