🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Димитър Радев: БНБ не планира да удължава кредитния мораториум

Според гуверньора България запазва целта си страната да престои възможно най-кратко в ERM II и да приеме еврото през 2024 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БНБ не планира да удължава шестмесечния срок на кредитния мораториум, който вече изтича за първите възползвали се от него фирми и домакинства. Централната банка обаче наблюдава ситуацията внимателно и има готовност при нужда да приложи допълнителни мерки, повечето от които свързани с облекчаване на капиталовите изисквания.

Това става ясно от изказване на управителя на БНБ Димитър Радев в уебинар на Американската търговска камара в България, проведен на 21 октомври, което беше публикувано в обобщен вариант на сайта на централната банка днес.

ERM II и банковият съюз: само позитиви

Радев за пореден път очертава постигнатото това лято влизане на лева във валутния механизъм ERM II като история на успеха. Той очертава позитивите чрез три примера. Единият е договорената предпазна суап линия с ЕЦБ, която е с най-изгодни условия, каквито има единствено при аналогичните инструменти с другите страни в механизма - Дания и Хърватия. Вторият е успешно пласираният от правителството 5 млрд. лв. външен дълг при силен интерес. А третото е повишението на рейтинга на страната от Moody's "в период, когато по-често се случва обратното.

По отношение на тясното сътрудничество между БНБ и ЕЦБ и прехвърлянето на надзорни правомощия към Франкфурт Радев обясни, че почти не вижда негативи извън техническите трудности, които са преодолими. За сметка на това дългосрочните ползи са и за банките, и за обществото. А дори и краткосрочно цената за банковия сектор ще е по-ниска и те ще получат "повече за по-малко". Тепърва ще се уточняват надзорните такси, които те ще трябва да плащат, но според управителя на БНБ те са незначителни. Същевременно в следващите години българските банки няма да трябва да правят вноски за Единния фонд за преструктуриране, тъй като в националния такъв бяха акумулирани 700 млн. лв. - много повече от необходимите за превеждането на първоначалната вноска от 81 млн. евро, и в следващите години вноските на банките ще се приспадат от него. Така нетно регулаторните разходи за банките ще намалеят.

Фиксиран лев до последно

Гуверньорът изтъква още, че въпреки кризата покритието на валутния борд с резерви остава отлично. На въпрос на партньора в PwC Джок Нюнан той отхвърли като възможен сценарий за България, при който валутният курс няма да бъде фиксиран. Според него няма натиск от страна на фискалната политика въпреки сега наблюдаваните фискални стимули, а и исторически устойчивостта на борда се е доказала дори и при глобалната финансова криза от 2008-2009 г. "Паричният режим на България е непоклатим и ще остане такъв и по време на ERM II", каза в заключение управителят на БНБ.

Според него банките са влезли в кризата с много устойчиви показатели и той не очаква секторът да остане устойчив при всякакви промени в средата. Той окачестви текущата прогноза на БНБ за икономически спад от 5.5% като по-консервативна от тези на други институции, но това е традиционен подход на централната банка, която е залагала най-негативни сценарии, които сега се реализират. Няма очакване и политическата нестабилност да окаже негативно влияние върху сектора.

Прогнозата на Радев е консолидацията при банките да продължи поради натиска за рентабилност в банките и поради участието в банковия съюз, което "създава подходящата среда за такова развитие".

Банките и бизнесът 2020

На 2 декември ще се проведе конференцията "Банките и бизнесът", организирана от "Капитал". Традиционният форум, който осигурява среща на финансовия сектор с различни по големина компании от различни сектори на икономиката за пръв път ще се проведе в изцяло дигитален формат. На събитието топ мениджъри във водещи банки в страната очертават перспективите и предизвикателствата пред сектора, като тази година естествен фокус ще са последиците от пандемията. Акцент в програмата са и технологичните революции в сектора. Повече информация може да откриете на сайта на събитието, където има и форма за безплатна регистрация.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Споразумението за новия заем на 1 млрд. лева по антиковидната програма на EC Sure.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159460915436189
    Очаква се правителството да го предложи, а парламентът да го гласува съвсем скоро. Парите ще отидат за заплати. Тук можете да проследите кой е получавал и ще получава коронасубсидии: https://bird.bg/corona Вижда се как парите се наливат в жизненоважните за икономиката ни казина, офшорки и услужливи медии.

    Нередност?
Нов коментар