🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът във втория локдаун: повече съкращения и спад при наетите

Годината започна с близо 30 000 нови безработни само през първите три седмици на януари, но очакванията за напред са по-оптимистични

   ©  Цветелина Белутова

Повече хора в платена или неплатена отпуска, повече съкращения и спад при новонаетите. Така най-общо изглежда картината за бизнеса в пика на втория локдаун през декември. Данните са от анкета на Националния статистически институт (НСИ) сред 3 770 предприятия, чиято цел е да се проследи ефектът на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката. То за пореден път показва, че бизнесът трудно оцелява в кризата, а мерките на правителството за подкрепа са повече от закъснели.

В същото време от Агенцията по заетостта става ясно, че за една година - в периода 3 февруари 2020 - 24 януари 2021 г. регистрираните безработни са 410 841 при наети за същия период (от регистрираните в бюрата по труда) 247 970. Или според данните на държавната агенция около 160 хил. души са излезли от трудовия пазар за една година. Вероятно има още много безработни, които не са регистрирани там.

През януари все пак общият показател на доверие на потребителите се покачва с 4.1 пункта в сравнение с октомври 2020 година, съобщава още НСИ. Повишаването на потребителското доверие по-малко в градовете, отколкото в селата - съответно с 3.1 и 7.6 пункта. В сравнение с три месеца по-рано мненията на потребителите за настъпилите промени във финансовото състояние на техните домакинства през последните дванадесет месеца и очакванията им за напред са благоприятни - очакванията за общата икономическа ситуация в страната през следващите дванадесет месеца са по-малко негативни отколкото през есента при предходното наблюдение.

В търсене на решение

Резултатите от проучването сред бизнеса са красноречиви - около 20% от фирмите са пуснали част от персонала си в неплатена отпуска на фона на около 17% месец по-рано. Увеличение има и при ползването на платена отпуска - през последния месец от годината - до 25% от служителите, при около 20% за ноември. Това обаче донякъде е обяснимо, тъй като е възможно в края на годината част от хората да са решили да излязат в почивка, за да слеят коледните и новогодишните празници.

Пред "Капитал" експертът Мария Манчева от Правния отдел на Българската стопанска камара обясни, че често пъти фирмите просто не могат да си позволят разходите за съкращаване на персонала и затова се налага да го пускат в неплатен отпуск като временно решение. "Когато става въпрос за един или двама, това може да не е проблем, но когато говорим за повече служители или работници, разходът е значително по-голям", коментира Манчева. Става въпрос за изплащане на обезщетения (в случай, че лицето не успее да си намери работа веднага), натрупана отпуска, която трябва да се плати и др.

Все пак на около 8.8% от фирмите се е наложило да съкратят или уволнят част от персонала си при около 8.4% за ноември. В същото време леко спада и процентът на компаниите, които са решили да наемат нови хора - през декември те са били 4.8% от анкетираните при 6.5 на сто месец по-рано. Обяснението е, че все повече фирми изпитват несигурност - както по отношение на правителствените мерки, така и по отношение на потребителските нагласи. Проблем са и опасенията от евентуална трета вълна на коронавируса, която отново би засегнала пряко фирмите.

Според експертите обаче търсенето на персонал не е напълно замряло. Масово се търсят монтажници, машинни оператори, работници в добивната и преработващата промишленост и др., което отново показва, че основният проблем е не толкова в липсата на работна ръка, колкото в липсата на квалифицирани служители.

Не започваме добре

Почти 30 хил. са новите безработни за първите три седмици на януари, докато наетите през бюрата по труда са едва 11 хил. Още в първата седмица на година 15 731 са останали без работа, докато наетите са едва 3 346 души или близо пет пъти по-малко. Това е най-лошото съотношение от април 2020 г. насам. През следващите седмици броят на новите безработни леко спада, но остава далече над този на новонаетите.

По-голям интерес

Въпреки вълната от остри критики към правителствените мерки НСИ отчита повишен интерес към държавните субсидии. През декември 10.5% от анкетираните фирми са се възползвали от тях, докато месец по-рано те са били около 9.8 на сто.

Тук роля играе и новата мярка за затворените фирми - възстановяване на 20% от оборота за съответния месец (до 150 хил. лв.), която се администрира от НАП и по нея право да кандидатстват имаха микро-, малки и средни предприятия, засегнати от ограниченията, наложени със заповедта на здравния министър.

Според бизнеса обаче изплатените пари по правителствените мерки съвсем не са достатъчни, тъй като процедурите са бавни и тромави, а съществена част от средствата на практика са заеми т.е. пари, които трябва да се връщат.

Все още няма коментари
Нов коментар