🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обади се на приятел: как Варна замалко да подари Пловдивския панаир на Георги Гергов

Схемата за скрита приватизация на 29% от "Международен панаир Пловдив" беше осуетена в дванайсет без пет

Георги Гергов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Всичко за Пловдив може да откриете в специалната секция на Капитал.

На 16 ноември капиталът на компанията "Пълдин туринвест" трябваше да бъде увеличен от 178 млн. лв. на 194.2 млн. лв. Това беше записано в обявата за свикване на Общото събрание на акционерите на компанията, в която участие имат община Пловдив, както и дружества на бизнесмена-политик Георги Гергов.

За разликата от 16.2 млн. лв. имаше задача да се погрижи... варненският кмет Иван Портних.

Тази странна тройна комбинация стана ясна от текста на негова докладна записка, която мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет на Варна трябваше да гласува на последното си заседание в сряда. С това решение 29% от акциите на Пловдивския панаир, които общината притежава, трябваше да се апортират в "Пълдин туринвест".

Зад операцията стоеше много проста задача: Гергов да получи пълен контрол над панаира, за сметка на двете общини - Пловдив и Варна, както и за сметка на държавния интерес. В последният момент, планът пропадна.

Защо Варна още държи панаира

Градът получи акциите от панаира като изненадващ подарък от правителството на Борисов през 2016 г., за да ги замени за прословутата "Дупка" в центъра на града (малко под 3 дка открит паркинг), собственост на Гергов през компанията "ЦУМ Варна". Със същото "дарение" 20% от панаира трябваше да получи и Пловдив, но съветниците в града отказаха да ги приемат.

След като сделката пропадна (а Гергов беше компенсиран през бюджета) Изпълнителната комисия на ГЕРБ възложи на Портних да върне на държавата акциите от панаира. Изпълнението на това нареждане започна още на 2 май 2017 г. с гласовете на ГЕРБ в местния Общински съвет. Той възложи на варненския кмет да прехвърли безвъзмездно дяловете на Министерството на икономиката, управлявано по това време от Емил Караниколов.

Тази седмица стана ясно, че това въобще не се е случило. Според отговор на въпроси, изпратени в началото на седмицата от "Дневник" до Министерството на икономиката, в деловодната му система няма никаква следа от кореспонденция с кмета на Варна, в която той някога да е предлагал акциите на общината в "Международен панаир Пловдив". В същото време Варна никога не е избирала свой представител в Общото събрание на акционерите в дружеството.

А това ражда и друг въпрос - кой е представлявал и какво се е случвало през последните пет години с акциите на Варна в Пловдивския панаир, равни на близо една трета от капитала му?

Интернет, глобализацията и други световни проблеми

След като по неясно каква причина Варна запазва дела си, изведнъж Гергов решава да го присвои. Може спокойно да се каже, че или задачата е била поставена на варненския кмет от самия бизнесмен, или Портних не е разбрал нищо от предложението.

Съдържанието на записката му повтаря дословно писмото на Гергов, изпратено до Портних. То е с обем 180 страници, в които се информира, че "през последната година и половина поради разпространението на COVID-19 дружеството ("Международен панаир Пловдив") е провело едно-единствено изложение - "Хемус 2020". А освен това "дейността на панаира била затруднена и от нарастващия дял на интернет услугите и глобализацията", което било трайна тенденция през последните години.

От тази трагична за панаира ситуация, казва Гергов, Варна може да извади полза, като се влее в "по-сигурно и по-голямо дружество". "Поради разнообразието от активи, които притежава, "Пълдин туринвест" е дружество, което има различни възможности за развитие, инвестиции и бизнес, в това число и чрез другите си дъщерни дружества, които не са силно зависими от кризата с коронавируса в България и в света".

Едно "по-голямо и по-сигурно дружество"

Така на 15 ноември Портних е предложил на Общинския съвет във Варна "да разгледа възможността община Варна да апортира акциите си от "Международен панаир Пловдив" АД в инвестиционното дружество "Пълдин туринвест" АД".

Има два любопитни момента тук. Първо, "по-сигурното" дружество наистина е на печалба, но в последните няколко години, основните приходи на "Пълдин" идват от продажба на активи с висока балансова стойност.

И второ, в момента капиталът на "Международен панаир Пловдив" е разпределен по следния начин - 50% на "Пълдин туринвест", 29% на Община Варна, 20.63% държавен дял и 0.01% за други акционери. Така с плана, предложен от Портних, дружеството щеше да е с мажоритарно участие и пълен контрол на Гергов върху Общото събрание на акционерите в компанията. А така и държавата, и Община Варна щяха да изпуснат всички лостове за защита на публичния интерес.

Приватизация под друго име

Планът беше осуетен точно преди гласуването. Малко преди края на работния ден във вторник председателят на съвета Тодор Балабанов и Портних получиха писмо от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

"Прехвърлянето на акции, собственост на община Варна, на физически или юридически лица с под 50% държавно или общинско участие в капитала им, каквото е "Пълдин туринвест" АД, е дефинирано в Закона за приватизация и следприватизационен контрол като приватизация", пише в писмото. Везиева предупреждава, че апортирането може да се тълкува като дисимулирано (прикрито, бел. ред.) приватизиране на акции от капитала на "Международен панаир Пловдив".

Това свали точката от дневния ред на общинската сесия във Варна. Сега градът трябва да реши какво да прави с дела от панаира, който все още, очевидно, притежава.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 8
    • + 3

    Пловдивския панаир отдавна е харизан на Гергов. Още по времето на Румен ви Овчаров и заместничката му тогава Корнелия Нинова през 2006 с които сега кръга Капитал се готви да коалира ДБ, ПП след изборите. Гергов притежава малко над 50% от панаира. Другите акции са държавни които се разпределиха между Пловдив и Варна. Ако не си спомняте единствен депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски подаваше многократно сигнали до прокуратурата всичко това да се разследва и я определи като "най-големия грабеж на Пловдив". Сега борбата трябва наистина да е държавата да си запази тези 49% по всякакъв начин иначе Пловдивския панаир ще бъде съборен и застроен кой знае с какво! За сега Борисов няколко пъти спира това да се случи. Ще видим дали близкият ортак на Радев Гергов ще вземе тези акции сега!

    Нередност?
  • 2
    tulup avatar :-P
    tulup
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Да, да, пази ни със зъби и нокти, особено като му хариза няколко десетки милиона за дупката във Варна. Как Pi ar Sevi успява толкова добре да ви изключи елементарното критично мислене?

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 3

    Дупката ти във Варна беше пак харизана на Гергов по същото време когато и Пловдивския панаир по времето на БСП-то ви 2005 или 2006. Община Варна я откупи по оценки на уж независими оценители за 43 милиона наскоро. Дали тази цена е висока или ниска е тема на интерперации на хора и медии анти-ГЕРБ и за ГЕРБ. Когато вие с 80 депутата имате отговорност да управлявате държавата и да пазите да има мир в нея тогава може да съдите за взети и не взети решения. 12 години тези от ГЕРБ опазиха държавните акции на Пловдвиския панаир, сега ще видим какво ще се случи при промяната ви - колко дълго ще задъжим този панаир в държавни ръце. Вижте сега дали с вашето критино мислене дали няколкото милиона повече за Гергов се равняват на това което чета в медиите напоследък:

    - Бъгария за последните 3 месеца изтегли дълг от 1.5 милиарда лева
    - НСИ излиза с данни, че смъртността тази година вече е с17.2% по-голяма от миналата
    - Хърватия ще приеме еврото година по-рано от България
    - Румъния вече с одобрен план за възстановяване
    - Инфраструкторните проекти замразени
    - България с 20% ваксинирани и първи по починали от ковид в света
    - Газът поскъпва, токът за битовите потребители с 40% след изборите
    - Рекорден брой починали от катастрофи по пътищата и контролът не се увеличава, дори напротив
    - Инфлацията може да достигне 10% до края на годината

    Нередност?
  • 4
    ilian4o avatar :-|
    ilian4o
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Абсолютно точно и вярно. Незнам защо всички се правят на ощипани и никой не го признава и дискутира.

    Нередност?
  • 5
    panteleev avatar :-|
    Явор Пантелеев

    До коментар [#3] от "scuby":

    Питам абсолютно безпристрастно - Това ли е пълния набор от опорки на Герб в момента?

    Учудвам се понеже преди бяха повече и ми е странно защо са така редуцирани?

    Нередност?
  • 6
    raicho avatar :-P
    Райчо

    Айде ся някой да ми обясни, като на прост човек за къв к*р Варна притежава акции в пловдивският панаир. Нали е пловдивски не ВАРНЕНСКИ :)

    Нередност?
Нов коментар