🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Актуализацията на бюджета: Рекорден дълг от 10 млрд. лв. и вече обещаните мерки

Дефицитът се увеличава номинално с 330 млн. лв, но остава 4.1% от БВП. Реформите се отлагат

Правителсвото предлага промени в държавните финанси да са изцяло свързани с пакета антиинфлационни мерки за около 2.1 млрд. лв., които са основно за вдигане на пенсии
Правителсвото предлага промени в държавните финанси да са изцяло свързани с пакета антиинфлационни мерки за около 2.1 млрд. лв., които са основно за вдигане на пенсии
Правителсвото предлага промени в държавните финанси да са изцяло свързани с пакета антиинфлационни мерки за около 2.1 млрд. лв., които са основно за вдигане на пенсии    ©  Юлия Лазарова
Правителсвото предлага промени в държавните финанси да са изцяло свързани с пакета антиинфлационни мерки за около 2.1 млрд. лв., които са основно за вдигане на пенсии    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Приходите растат с 1.65 млрд. лв., но увеличението на постъпленията от данъци е едва 350 млн. лв.
  • Разходите ще набъбнат с почти 2 млрд. лв. до рекордните 65 млрд. лв., или над 43% от БВП.
  • Обещаните с актуализацията реформи в ключови сфери се отлагат.

Правителството се е отказало от реформите в ключови сфери, които обещаваше да започне заедно с актуализацията на Бюджет 2022 в средата на тази година. Вместо това предлага промени в държавните финанси да са изцяло свързани с пакета антиинфлационни мерки за около 2.1 млрд. лв., които вече събраха куп критични коментари. Причината е, че те раздуват разходите и действат проинфлационно, вместо да са насочени само към подкрепа на доходите на най-нуждаещите се групи от обществото.Част от мерките дори няма да имат ефект като например премахване на ДДС за доставките на хляб.

Така касовият дефицит ще се увеличи номинално с още близо 330 млн. лв. и ще надхвърли 6.2 млрд. лв. Като съотношение спрямо БВП обаче остава 4.1%, тъй като според последната прогноза на Министерството на финансите БВП на страната също ще порасне повече номинално през тази година и ще надхвърли 150 млрд. лв. Това се вижда в доклада към проекта за промени на Закона за Бюджет 2022, с който разполага "Капитал".

Правителството предлага да се увеличи и таванът на новия дълг през тази година с още 3 млрд. лв., като така ще достигне рекордното число от 10.3 млрд. лв. Идеята е допълнително набраните средства да послужат за рефинансиране по падежиращия държавен дълг в началото на следващата година. През март 2023 г. страната трябва да погаси емисия еврооблигации на стойност 1.14 млрд. евро. Аргументът е, че лихвите сега ще са по-ниски. Числото от 10 млрд. лв. обаче звучи стряскащо голямо, последният сходен рекорд е от 2015 г., когато е било малко над 8 млрд.

Едрите промени

Ведомството на Асен Василев очаква данъчните приходи да са с почти 950 млн. лв. повече спрямо първоначално заложените за тази година. В същото време обаче с предложените антиинфлационни мерки на властта, които включват по-голяма данъчна отстъпка за деца, 0% ДДС за хляба, намален на 9% ДДС за доставки на газ и парно, освобождаване от акциз на ел. енергия и газ ще струват почти 600 млн. лв. Така в крайна сметка правителството залага едва 350 млн. лв. повече данъчни постъпления спрямо първоначалните сметки в бюджет 2022. За сметка на това се залагат малко над 1 млрд. лв. грантове по Плана за възстановяване на ЕК, които страната очаква като плащания тази година.

Общо се залага приходите да са с 1.65 млрд. лв. повече и да достигнат 58.9 млрд. лв. В същото време раззходите растат с почти 2 млрд. лв. и достигат рекордните 65 млрд. лв. или над 43% от БВП. Те са основно за финансиране на вече обявените спорни анткризисни мерки на властта, които освен данъчни отстъпки включват и по-голямо от предвиденото увеличение на пенсиите (за което ще са нужни почти 1.5 млрд. лв.), по 25 ст. отстъпка при зареждане на гориво за лични автомобили и намаляване на лихвата за забава.

Още преди дни финансовият министър Асен Василев заяви, че парите за инвестиции няма да се намаляват. Тази година в бюджета бяха заложени рекордните 8.5 млрд. лв. за капиталови разходи, но към април те са изпълнени на около 10% от плана. И играят роля на своеобразен буфер, който засега остава неизползван. Така обаче поне на пръв поглед изглежда, че увеличението на пенсиите ще се финансира с допълнителните средства по линия на ЕС.

Повече дълг

Министерството на финансите предлага да се увеличи и лимита на дълга, който държавата може да тегли през тази година с 3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв. Целта е да се вземе по-голям по обем дълг през тази година, за да може да се рефинансират и падежиращите емисии през следващата година. През март трябва да се погасят 1.15 млрд. евро (или 2.3 млрд. лв.) еврооблигации, има и падежиращи емисии ДЦК. От финансовото министерство обръщат внимание, че големите централни банки вече започват да повишават лихвите и това ще доведе до по-скъпо финансиране на държавата. "Очакванията са за продължаване на тази политика и през следващата година, като нивата на основните лихви в САЩ може да достигнат до 3.25%, а в Еврозоната - до 2.25%", се посочва в доклада.

Така - при допускания за поемане на дълг в пълния размер до 10.3 млрд. лв. се очаква държавният дълг да достигне ниво от 38.5 млрд. лв., или 25.6% от прогнозния БВП за 2022 г.

В доклада към проекта на актуализация се посочва още, че за да се обезпечи енергийната независимост на страната и за да се гарантира непрекъснатост на доставките на природен газ, "Министерството на енергетиката очертава необходимостта от използване на заемен ресурс с държавна гаранция" за две дружества от системата на енергетиката в общ размер на 532 млн. евро. Това са "Булгаргаз", който ще търси заемно финансиране за 150 млн. евро "във връзка с преустановените доставки на природен газ от основния доставчик на дружеството и необходимостта от спешно осигуряване на алтернативни доставки". Другото е "Булгартрансгаз", което има нужда от 382 млн. евро по три проекта: за разширение на капацитета на газохранилището в "Чирен" - 207 млн. евро, за междусистемна газова връзка България - Сърбия за 50 млн. евро и 125 млн. евро за задължения на "Булгартрансгаз".

С бонус от 60 лв. ще са и новите пенсионери

Ето какво се предвижда за пенсиите с актуализацията:

- Всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли 2022 г. с 10%

- Ковид добавката в размер на 60 лв. ще се добави към размера на пенсията, след като тя бъде преизчислена с тези 10%

- За пенсионерите, упражнили право на пенсия след 30 юни 2022 г., също се предвижда включване на 60 лв. в размера на пенсията им

- Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се увеличава от 370 лв. на 467 лв. (ръст от 26.2%)

- Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава от 1500 лв. на 2 хил. лв. От началото на октомври максималният размер на получаваните една или повече пенсии се увеличава допълнително на 3400 лв.

- Размерът на социалната пенсия за старост и обвързаните с нея размери на пенсиите, несвързани с трудова дейност, както и добавки, се увеличава от 170 лв. на 247 лв. (45.3% ръст) от 1 юли

- В началото на октомври размерът на пенсиите се преизчислява със средния осигурителен доход за страната за дванадесетте месеца преди месеца на отпускането им при запазване на достигнатата продължителност на осигурителния стаж към момента на преизчисляването и при процент за година стаж, какъвто е бил според законодателството, валидно към момента на отпускането на съответната пенсия. Отпуснатите до 31 декември 2007 г. включително пенсии, се преизчисляват със средния осигурителен доход за страната за 2007 г. от 398.17 лв.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 2
    • + 2

    Правят същите грешки като предните. Остава да разберат какви са схемите и да почнат да крадат. Някои като земеделското министерство са напред в това отношение. Жалко.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 1

    До коментар [#1] от "Rational":

    Вие сега ще видите какво са кражби и обиране на държавата. Излъгаха ви полезните идиоти с медийна пропаганда, манипулации, компромати, че предишните крали и сега изкуфелият и апатичен народ ще усети как ще му съдерат кожата. Ще се научите с времето, че в България тези които говорят и обвиняват, че някой краде точно те са крадците. Че тези който обвиняват, че някой фалшифицира избори и купува гласове точно те са фалшификаторите и измамниците. Тези, които обвиняват, че някой подслушва точно те се занимават с подслушвания. Тези, които обвиняват други в репресии и недемократични мерки точно те репресират. Но ще го разберете младите по трудния начин. Няма как като не слушате тези, които са патили!
    Чакат ви дългове, обедняване, престъпност следващите години!

    Нередност?
  • 4
    pqr331117193 avatar :-P
    pqr331117193
    • - 1

    Продължаваме Папкането

    Нередност?
  • 5
    popopo avatar :-|
    popopo

    До коментар [#2] от "scuby":

    Радваш ли се?
    А ти какво ще правиш?
    Харесва ли ти така?

    Нередност?
Нов коментар