Американската "пощенска кутия" на Ковачки за "Брикел" и "ТЕЦ Бобов дол"

Двете ТЕЦ, свързани с бизнесмена, ще се сдобият с американски инвеститор със съмнително минало

Потенциалния бъдещ инвеститор в "Брикел" и "ТЕЦ Бобов дол" Уилям Лойри е известен предимно с конференции след бедствия и обвинения в измама
Потенциалния бъдещ инвеститор в "Брикел" и "ТЕЦ Бобов дол" Уилям Лойри е известен предимно с конференции след бедствия и обвинения в измама
Потенциалния бъдещ инвеститор в "Брикел" и "ТЕЦ Бобов дол" Уилям Лойри е известен предимно с конференции след бедствия и обвинения в измама    ©  Ultimate Energy Investment Group
Потенциалния бъдещ инвеститор в "Брикел" и "ТЕЦ Бобов дол" Уилям Лойри е известен предимно с конференции след бедствия и обвинения в измама    ©  Ultimate Energy Investment Group
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Наскоро регистрирана американска компания планира да придобие дялове в свързаните с Христо Ковачки "Брикел" и "ТЕЦ Бобов дол".
  • Човекът зад нея - Уилям Лойри, има съмнително минало, включително и съдебни дела за измами.
  • Засега липсват детайли около сделката и логиката зад нея, като възможно обяснение е опит за полиране на имиджа на Ковачки и индулгенция за избягване на санкции.

Ако тръгнете на север от Сийгроув бийч, Флорида, след няма и половин миля, на края на ваканционното селце, ще стигнете до търговския център. Там в една от сградите на адрес 174, Watercolor Way, Suite 103, между салон за красота, бутик за дрехи и зала за баре тренировки (своеобразна кръстоска между балет и йога) е разположен мъничък клон на куриерската компания UPS. В него, или по-точно в пощенска кутия #262, се намира седалището по документи на Ultimate Energy Investment Group LLC.

Ползата от тези указания може да ви изглежда съмнителна, докато не добавим и че според уведомления до българската Комисия за защита на конкуренция въпросната американска компания възнамерява да придобие неясно колко големи дялове в "Брикел" - Гълъбово, и ТЕЦ "Бобов дол" - Големо село. Двата ТЕЦ-а формално се водят собственост на никому неизвестни чужденци, но се свързват с Христо Ковачки. А освен това сумарно отчитат над 400 млн. лв. оборот за 2021 г. и дават работа на над 2000 души.

Как точно наскоро регистрираната преди по-малко от година Ultimate Energy Investment Group е решила да се превърне в крупен инвеститор в България можем само да гадаем. Но предвид че буквално и преносно тя представлява пощенска кутия, изглежда доста вероятно това да е поредно отиграване на PR хода с "американския партньор", използван и от други местни бизнесмени, за да подсилят лобистките си кампании в САЩ по една или друга тема.

Катастрофично минало

Но сега е време от слънчева Флорида да се преселим в административната джунгла на Вашингтон, защото на сайта на самата Ultimate Energy Investment Group е даден адрес 1455 Pennsylvania Avenue, на крачки от Белия дом. В намиращата се там The Willard се предлагат реални и виртуални офиси под наем.

На същата уебстраница се обяснява още, че групата има борд от съветници, съставен от голям брой експерти в различни области. "Можем да предоставим биографиите на член(ове) на нашия борд на съветниците на нашите клиенти при поискване, ако и доколкото е обосновано", пише още там.

Така всъщност единственото налично име е това на председателя Уилям Лойри, което се вижда и при регистрацията на компанията. Самият той трудно може да мине за човек с безспорна репутация. Той се среща най-често като организатор на конференции след различни природни или други бедствия, които да помогнат за възстановяването на засегнатите региони. Такива той прави след опустошителни урагани като Катрина и Рита и след петролния разлив на BP в Мексиканския залив. Самият Лойри се описва като филантроп предприемач, който събира хора, които се нуждаят от помощ, с такива, които могат да им я предоставят.

Често обаче неговите събития предизвикват обвинения, че са по същество измама. Най-проблемно се оказва едно нереализирало се такова от преди десет години - насроченото за 17 декември 2012 г. - Superstorm Sandy Reconstruction Summit.

То е отменено след намеса на щатските власти в Ню Джърси, които завеждат дело и като крайно го печелят. Според съдебното решение от 2015 г. Лойри е трябвало да плати на щата над 46 хил. долара, които включват и 12.5 хил. долара за възстановяване на такси за регистрация и спонсорства от 55 клиента в Ню Джърси. От обясненията на щатския главен прокурор по това време Джон Хофман се разбира, че той е разпратил над 70 хил. мейла до получатели с призиви да посетят събитието, за което на специално създаден сайт се продавали регистрациите между 175 и 275 долара и фирмени спонсорства по 1000 долара.

Самият сайт, регистриран в деня, когато бурята удря щата - 29 октомври 2012, ползвал президентския печат и други атрибути, заблуждаващи, че конференцията е организирана от администрацията. Лойри се представя за председател на United States Leadership Forum и разпраща покани от името на NY/NJ Reconstruction Leadership, но всъщност проверката показва, че той вероятно е единствен служител или член на въпросните организации.

Разследване на изданието от Ню Орлиънс The Lens показва, че още преди това срещу него и неговата вече закрита фирма Equity International има поне 16 съдебни решения във Вирджиния, Вашингтон и Флорида. Те са за над 210 хил. долара, от които близо половината са задължения за неплатен от него данък върху доходите. Самият Лойри обявява личен фалит през 2011 г., като предоставя като адрес същата пощенска кутия във Флорида - самият той е родом от там.

Оценката на The Lens е, че над 60-годишният Лойри "си създава име и доходи като специалист по каквото и бедствие или геополитическа заплаха да предизвикват тревога (и разходи) във Вашингтон". Така той още рано в кариерата си има и досег с Източна Европа - около края на студената война той публикува наръчници за правене на бизнес в Русия и Балканите, като започва да капитализира познанието и връзките си в региона. Например през 1996 г. организира конференция, посветена на възстановяването на следвоенна Босна.

Неясно настояще

От заявлението до КЗК не става много какви са намеренията на новия инвеститор. Там се твърди, че той няма дейност, което предвид регистрацията на Ultimate Energy Investment Group от март 2022 г. звучи логично. Не е посочено за какъв дял става въпрос, а че ще се купят част от акциите на двете български компании.

Все пак инвестицията може донякъде да мине за очаквана. През юли 2022 г. около спирането на "Брикел" заради замърсяване на въздуха изпълнителният директор на дружеството Янилин Павлов обяви пред bTV, че има нов инвеститор: "Брикел" сключи договор за продажба на акции на американска компания, която ще ни преведе през този преход. В понеделник-вторник ще бъде оповестена повече информация", каза той. Това обаче така и не беше направено, като чак сега излиза име.

Другата компания - "ТЕЦ Бобов дол", също има намерения за зелени инвестиции. Нейният изпълнителен директор Любомир Спасов разказва пред "Капитал", че планира да вложи около 100 млн. лв. в 100 MW соларен парк, което да й позволи да намали въглеродните емисии. ТЕЦ-ът има 630 MW инсталирана мощност, като към деветмесечието отчита 151.5 млн. лв. приходи и 1.8 млн. лв. печалба, а миналата година приключи с 282 млн. лв. приходи и 12.3 млн. лв. печалба.

Към полугодието на 2022 г. "Номад енерджи дистрибюшън", което по договор от миналата година изкупува електроенергията от "ТЕЦ Бобов дол", отчита над 1.19 млрд. лв. приходи и 450 млн. лв. печалба. По данни от отчета на търговеца на ток ТЕЦ-ът му е основен доставчик с 33.9% дял.

Всички тези дружества се свързват с Христо Ковачки, макар официално той да няма дялове в тях. Чисто формално "ТЕЦ Бобов дол" e собственост "Консорциум Енергия МК", което пък се притежава от четири британски компании. Най-голям дял - 64%, има Stockett Limited, така че като действителен собственик на "ТЕЦ Бобов дол" е деклариран нейният собственик. А именно Ерлин Мей Родригез - родом от Сейшелските острови и живеещ в Белиз. "Брикел" също има британски акционер - еднолична собственост е на Bakkar Limited. Допреди година неин директор и действителен собственик е Дейвид Фордъм, който тогава е на 82 години и фигурира в подобни роли в още над 50 дружества. През декември обаче мениджмънтът чувствително се подмладява и сега компанията е притежание на 72-годишния Рой Кенеди, който управлява само седем други дружества. Любопитно защо, но тази смяна в контрола не е минала през санкция от КЗК.

Възможните цели в бъдеще

Каква е идеята зад тази бизнес комбинация все още не е съвсем ясно. Лойри така и не отговори на изпратените въпроси от "Капитал" (позиция на компанията беше получена след публикуването на статията, можете да я прочетете в края на този материал) и от групата на Ковачки не коментираха темата.

Донякъде аналогия може да се открие с обявеното през юни 2022 американско партньорство на "Инса ойл" на Георги Самуилов - отново прясно регистрирана компания от директор със съмнителен опит.

Възможна хипотеза е просто да се търси по-ефективно лобиране в полза на бизнес интересите на Ковачки в САЩ. През друга свързана с него компания - "Атоменергоремонт", той в последните две години е вероятно най-много похарчилият за такива услуги българин, като сумата общо надхвърля 0.5 млн. долара. Само за Qorvis Communications дружеството плаща по 35 хил. долара месечно за PR услуги, мейли и срещи с представили на медиите и администрацията. При "Атоменергоремонт" собствеността е българска - мажоритарен собственик с 55% е "Бултрейд корпорейшън". Самото то доскоро е притежание на 67-годишния машинен инженер Борис Методиев, но през октомври е продал за 438 хил. лв. дяловете си на Елица Лазарова (нещо, което също не е прекарано през КЗК). Официално контролирани от Ковачки компании обаче също са сред големите акционери - например застрахователят ОЗК и фондовете на пенсионната компания "Топлина" сумарно държат близо 20%.

И накрая, разбира се, обяснение за мистериозната история може да е и надвисналото от година и половина плашило за местни олигарси - "Магнитски". След наложените от САЩ санкции на депутата Делян Пеевски през 2021 г. периодично се разпалват очаквания и слухове, че списъкът може да се разшири и с още лица. Не е ясно дали това е фактор, но след това събитие със скъпи лобистки договори се озовават и други едри бизнесмени в страната като Георги Самуилов и братята Кирил и Георги Домусчиеви, чиито имена често са споменавани в комплект с това на Пеевски. Така, че "американският партньор" би могъл и да е стратегия за минимизиране на шанса за потенциални санкции. Друг е въпросът дали в този си полукомичен вид фиктивната промяна може да произведе ефект.

Право на отговор

След публикуването на статията в редакцията беше получено писмо Ultimate Energy Investment Group LLC, изпратено от адвокат и член на изпълнителния съвет на компанията. "Капитал" публикува текстът му без редакторска намеса с уточнението, че твърдението че Уилям Лойри не е потърсен за коментар не е вярно, тъй като въпроси към него са изпратени на мейлът даден на сайта на компанията за контакт: [email protected].

Относно: Статия с автор Николай Стоянов, публикувана във вестник "Капитал" на 9 декември 2022 г. под заглавието "Американската "пощенска кутия" на Ковачки за "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол""

14 декември 2022 г.

Уважаеми г-н Стоянов,

Горепосочената статия, публикувана от Вас на 9 декември 2022 г. в Capital.bg, представя невярно професионалния опит и квалификация на Уилям С. Лойри и очерня целта на участието на "Ултимът Енерджи Инвестмънт Груп, ЛЛС" ("UEIG") в дейността на "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол". Ако всъщност се бяхте свързали към г-н Лойри, както твърдите, за да зададете своите въпроси относно неговата професионална квалификация и целите на UEIG, щяхте да сте наясно, че всякакви инсинуации срещу г-н Лойри и UEIG са неоснователни и несправедливи. Само че Вие не сте потърсили контакт с г-н Лойри преди публикацията. Това щеше да бъде проява на истинска журналистика, а Вашата статия не е журналистика. Тя представлява защита на интереси и реклама, маскирани като журналистика, и пренебрегва обществения интерес да се знае истината за плановете на UEIG в полза на пристрастни възгледи и конкурентни интереси.

Целта на това писмо е да изложи ясно фактите. Фактите, за които трябваше да положите откровено усилие да узнаете преди публикацията. Намеците, че г-н Лойри има съмнително и подозрително минало, са просто възмутителни. Истината е, че г-н Лойри участва активно в популяризирането на възприемането на политики за чиста енергия от Правителството на САЩ. Например:

  • Г-н Лойри е съорганизатор на Международната конференция за възобновяема енергия във Вашингтон, открита от Президента Джордж У. Буш.
  • Г-н Лойри бе включен от Президента Бил Клинтън в Глобалната инициатива на Клинтън, чийто основен приоритет е международно развитие на чистата енергия.
  • Г-н Лойри е организатор на редица енергийни конференции във Вашингтон, Окръг Колумбия, в помощ на Департамента по отбрана на САЩ за намиране на производство на по-чиста енергия.


Г-н Лойри има опит по-конкретно в развитието на пазарите след Студената война. Например:

  • След падането на комунистическия режим г-н Лойри работи с Правителството на САЩ за развитието на банковите и капиталови пазари в Източна Европа.
  • Г-н Лойри е автор на първото ръководство за бизнес между САЩ-Източна Европа
  • Г-н Лойри е получил редица изключително положителни отзиви от американски и световни лидери, по-конкретно в областта на отбраната, сигурността, енергетиката, възстановяването и икономическото развитие. Прилагаме само част от тези отзиви.


Точна автобиографична справка за г-н Лойри е представена на уебсайта на "Ултимът Енерджи Инвестмънт Груп" на адрес: https://ultimateenergyleadership.com.

Твърдението, че срещу г-н Лойри са заведени шестнадесет дела в САЩ е също толкова невярно. Всъщност към настоящия момент срещу г-н Лойри няма заведени съдебни дела. Един бизнес журналист трябва да е наясно, че бизнес климатът в САЩ се опира на многобройни съдебни спорове. Съдебните спорове, в които г-н Лойри е трябвало да участва през своята многогодишна публична кариера, съвсем не са нещо толкова необичайно. Вярно е, че г-н Лойри бе въвлечен в спор с бившия щатски главен прокурор в Ню Джърси по въпроси във връзка с конференцията, която г-н Лойри организира за възстановяването след Супербурята Санди. Г-н Лойри продължава да твърди, че съдебното дело е мотивирано чисто от защита на финансовите интереси на местни строителни фирми. Независимо от това не може да се отрече, че изключително успешната конференция за възстановяване след Супербурята Санди бе организирана от г-н Лойри и проведена във Вашингтон, Окръг Колумбия. Събитието бе заснето от C-SPAN и записът е достъпен на линк: Hurricane Sandy Recovery and Reconstruction / C-SPAN.org. Говорители на събитието бяха висши длъжностни лица от Американския Конгрес, отговорни за планирането на федералните усилия за възстановяване, включително Чарлс Кийфър, Началник отдел "Кадри" към Бюджетната подкомисия на Сената за вътрешна сигурност, съвместно с общински и щатски лидери от засегнатите райони като Асбъри Парк, кметът на Ню Джърси Ед Джонсън, Подполковник Уейн Фокс от Гражданския въздушен патрул на Ню Джърси, и Ейприл Капоун, Координатор на Службата за политика и управление на Губернатора на Кънектикът. Това събитие с национален отзвук бе модерирано от Контраадмирал Доналд П. Лорън, Зам.-помощник секретар по интеграция на вътрешната сигурност към Департамента по отбрана на САЩ. Конференцията бе посрещната с огромно одобрение. Информацията за г-н Лойри е била свободно достъпна за Вас преди публикацията, намекваща, че г-н Лойри е съмнителна личност.

Освен това публикацията оспорва легитимността на UEIG, опирайки се на безпочвени твърдения. Указването на пощенска кутия като адрес на управление за дадена корпорация и ползването на споделени офис помещения са обичайна практика за бизнеса в САЩ в днешно време. През последните няколко години в условията на пандемия, стотици хиляди души в САЩ преминаха на работа от разстояние. UEIG не прави изключение. Споделените офис помещения в близост до Капитолия в САЩ се ползват от членовете на екипа на UEIG като юридическо лице, като неговите членове и Борд на съветниците, като физически лица, не лобират в САЩ за никое българско дружество и не са регистрирани по Закона за регистрация на чуждестранни агенти в САЩ, за да могат да правят това. Това може да се провери в Департамента на правосъдието на САЩ на адрес: https://www.justice.gov.

Единствената цел на UEIG, що се отнася до неговите бизнес усилия в България, е въвеждането на зелени технологии в електроцентралите "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол". UEIG ясно разбира, че въвеждането на зелена енергия в двете електроцентрали е необходимо и важно за подобряване на околната среда. UEIG освен това е наясно, че преминаването на двете електроцентрали към зелена енергия е важно и от гледна точка на защитата на неговите инвестиции в България. Основанието на UEIG да инвестира време и пари в България е, че страната представлява все още неразработен пазар на зелена енергия. Не само съоръженията за производство на енергия, притежавани от частния сектор, имат нужда да преминат към зелена енергия, но и остаряващите и неработещи държавни електроцентрали имат нужда от обновяване и въвеждане на зелени технологии. Настоящите условия в много електроцентрали в България създават предпочитан пазар за инвеститорите и за новите съвременни технологии, достъпни в САЩ. В допълнение, UEIG вижда България като вход към Европейския съюз, по-конкретно към източноевропейските пазари, както и към пазарите в Близкия изток и Каспийския регион.

UEIG очаква извинение и опровержение на статията. Това писмо следва да бъде публикувано в пълния му вид в следващото издание на Capital.bg, така че фактите да бъдат изложени правдиво. Статията е клеветническа и може да доведе до икономически и репутационни щети съгласно законите на САЩ за клевета и представяне в "лоша светлина". UEIG си запазва правото да предприеме съдебни действия и да потърси други средства за правна и справедлива защита. Моля да вземете това предвид във Вашите по-нататъшни действия.

С уважение,

(подпис)

Джон Шорман, Адвокат, Адвокатска кантора "Макфадън & Шорман"

Член на Изпълнителния съвет на UEIG
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 2

    Много добро решение от страна на другаря Ковачки да използва услугите на човек имащ опит в катастрофични събития, вероятно този човечец ще успее подобаващо да оцени щетите причинени от новия му работодател върху българската енергетика, събития които обаче помогнаха на другаря Ковачки и хората позволили му да открадне през последните 4 години най-малко 3 милиарда узурпирайки входа и изхода на най-голямата и единствена атомна централа в страната. Много е интересно за това му деяние колко шкафчета могат да се напълнят с рубли(грешка с евро).

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 2

    Браво за статията! Важното е че сега вече комините на Ковачки автоматично ще бъдат наречени "американски" и хората ще псуват американците за мръсния въздух, въпреки че всичко отново ще си остане собственост на мафиота Ковачки. Предвидим ход, но много шарани ще се хванат на въдицата - все пак, това е България!

    Нередност?
  • 3
    parazitko avatar :-P
    Паразитко
    • + 3

    Всички скрити, прикрити и открити комунисти, американизирайте се !!!

    Нередност?
Нов коментар