Бюджетът е на минус още през февруари

Според Министерството на финансите са нужни спешни мерки, защото има риск годината да завърши с дефицит над 3% от БВП

Ако приоритет ни е еврозоната, тригодишната бюджетна прогноза за 2024 – 2026 г. трябва също да е с дефицит под 3 % от БВП, предупреди служебният финансов министър Росица Велкова
Ако приоритет ни е еврозоната, тригодишната бюджетна прогноза за 2024 – 2026 г. трябва също да е с дефицит под 3 % от БВП, предупреди служебният финансов министър Росица Велкова
Ако приоритет ни е еврозоната, тригодишната бюджетна прогноза за 2024 – 2026 г. трябва също да е с дефицит под 3 % от БВП, предупреди служебният финансов министър Росица Велкова    ©  Цветелина Белутова
Ако приоритет ни е еврозоната, тригодишната бюджетна прогноза за 2024 – 2026 г. трябва също да е с дефицит под 3 % от БВП, предупреди служебният финансов министър Росица Велкова    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бюджетът на държавата светна на червено още през февруари. По предварителни данни на Министерството на финансите минусът на касова основа е в размер на 250 млн. лв., или 0.1% от прогнозния БВП. За сравнение, през първите два месеца на миналата година финансите на държавата са били на плюс от почти 715 млн. лв.

Дефицитът се дължи на по-бърз ръст на разходите - с 2.3 млрд. лв. спрямо приходите - с 1.3 млрд. лв. към края на февруари. В традиционното месечно съобщение за изпълнението на бюджета този път има нетрадиционна част - от ведомството на Росица Велкова обръщат внимание, че при запазване на очерталите се тенденции в приходите и разходите, има "риск от формиране на прекомерен дефицит над референтната стойност от 3 на сто от прогнозния БВП по Пакта за стабилност и растеж, основен показател в контекста на усилията за присъединяване на България към еврозоната". Според тях това налага в Бюджет 2023 "да бъдат обсъдени и приети мерки както в разходната част на бюджета, така и за подсилване на приходите".

В момента служебният кабинет работи с т. нар. удължителен закон - той позволява докато няма приет финансов план за следващата година, държавата прави разходите, съответстващи на направените през съответния месец на 2022 г., като към тях се добавят и гласуваните нови задължения. А очакванията са новият парламент след изборите на 2 април да гласува реален бюджет за тази година. Велкова обаче вече предупреди, че бюджетен дефицит в рамките на 3% от БВП за 2023 г. и за следващите години ще бъде постигнат трудно, "защото имаме изоставане в усвояването на европейските средства".

Откъде е минусът

С най-значително нарастване според Министерството на финансите през първите два месеца на годината спрямо същия период на 2022 г. са разходите за пенсии, които се увеличават с над 700 млн. лв., за субсидии (с около 680 млн. лв.), за издръжка (с около 400 млн. лв.), разходите за персонал (с близо 400 млн. лв.) и др. "Данните показват още, че за първи път след 2015 г. към края на месец февруари е формиран дефицит по консолидираната фискална програма", се посочва в съобщението на министерството.

Преди няколко дни управителя на БНБ Димитър Радев също обърна внимание на фискалната политика на държавата - според него тя крие рискове. "Налице е тенденция на разхлабване на традиционно силната фискална позиция на страната, което подхранва инфлацията и затруднява пазарните мерки за нейното намаляване, тъй като фискалната експанзия все по-видимо влиза в конфликт с глобалната тенденция за затягане на паричната политика", предупреди Радев. Според него служебният кабинет е направил усилия да вкара дефицита в Бюджет 2022 в допустимите рамки, но е нужно да бъде приет финансов план на държавата за тази и следващите две години, който да е достатъчно дисциплиниран, т.е. да вкара дефицита под 3% от БВП.

След като стана ясно, че България не отговаря на критериите за членство в еврозоната от 1 януари 2024 г., като вероятна следваща дата се очертава началото на 2025 г. Преди това обаче ЕК и ЕЦБ трябва да изготвят анализ дали страната е изпълнила всички условия. А освен инфлацията рискова започва да изглежда и финансовата политика на страната.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • - 5
    • + 1

    от година е ясно, че когато започнат инвестиционните разходи, свързани с европроектите, и бюджета ще светне. Асенчо заби мините и те почват да гърмят.

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 5
    • + 1

    Състоянието на държавната хазна е в резултат на бюджета, подготвен и приет по времето, когато Асен В. се правеши на министър на финансите.
    Пак овластете тия мошеници след месец.

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 4

    Все пак да припомним, че ударното раздаване на пари започна при ГЕРБ, когато усетиха, че властта им се изплъзва. Кой започна с 10% увеличение на заплатите на администрацията от нищото, увеличение на пенсии и помощи на калпак?
    https://www.mediapool.bg/gerb-zaveshtava-10-mlrd-lv-defitsit-za-2020-i-2021-g-news313480.html

    Пък и от ремонти на пътища може да се спестят много пари, ако асфалта се влага в шосето, а не разликата да отива в чекмеджето.

    Нередност?
  • 4
    toshiro avatar :-|
    Lazar Petrov
    • + 2

    До коментар [#3] от "Rational":

    така беше, Бойко започна с тези раздавания, факт. Той започна тези безумия

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Нова декларация на Весела Лечева - министър на спорта в преназначеното от президента Румен Радев служебно правителство, потвърждава, че тя е декларирала неверни данни в предишна декларация и от август 2022 г. продължава да бъде в несъвместимост със заеманата от нея длъжност.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161393691156189

    Нередност?
Нов коментар