🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пари от REPowerEU може да се насочат към санирането

Плановете за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са в ход

Василев очаква ресурс по новата програма REPowerEU, по която вече се обсъждат седем проекта за България, да се пренасочи към финансиране за саниране.
Василев очаква ресурс по новата програма REPowerEU, по която вече се обсъждат седем проекта за България, да се пренасочи към финансиране за саниране.
Василев очаква ресурс по новата програма REPowerEU, по която вече се обсъждат седем проекта за България, да се пренасочи към финансиране за саниране.    ©  Велко Ангелов
Василев очаква ресурс по новата програма REPowerEU, по която вече се обсъждат седем проекта за България, да се пренасочи към финансиране за саниране.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Програмите за справедлив преход най-накрая тръгват, RepowerEU ще се ползва за саниране, а България като цяло ще се опита да намали загубите на евросредства. Това стана ясно от изслушването на финансовия министър Асен Василев във вторник в Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове в Народното събрание.

От изказванията на Василев още се разбра, че през 2024 г. ще се работи по третото и четвъртото плащане, по които страната може да поиска общо 2.5 млрд. лева. Реално изплатени средства и по второто, от което се чакат около 1.3 млрд. лв., още липсват заради забележки от Европейската комисия и недовършено законодателство (включително Закона за личния фалит).

"Забавянето е от около 6 месеца, което предвид дългия период на служебни правителства е обяснимо, защото нямаше как да се случат всички законодателни мерки", коментира още Асен Василев. Преговорите по основните елементи от глава "Енергетика" в плана, които предишното НС задължи правителството да започне, ще се проведат, след като окончателно се приключи с условията за второто плащане.

"Аз лично очаквам да можем някъде края на февруари-март да влезем с конкретни предложения, които да бъдат изговорени между енергийната комисия, Европейската комисия и Министерството на енергетиката", посочи Асен Василев като индикативен срок да се случи това.

По-интересното от думите на Василев е, че се очаква ресурс по новата програма REPowerEU (с общ бюджет 480 млн. евро за България), по която вече се обсъждат седем проекта за България, да се пренасочи към финансиране за саниране.

"Знаете, че при наличен ресурс от около един милиард имаше заявления за около 3 милиарда за саниране на сгради. Това, което сме помолили Министерството на енергетиката, е много сериозно да помислят дали голяма част от ресурса по новия инструмент на плана не може да бъде използван за увеличение на средствата по програмата за саниране. Предварителни сондажи с Европейската комисия показват, че те биха били склонни на едно такова решение", каза още Василев. Той добави, че заемно финансиране няма да се ползва за тази и друга линия за финансиране.

Василев бе контриран от бившия вицепремиер по еврофондовете Томислав Дончев, че колкото и средства да се налеят в програма, която е зле формулирана и е загубила доверието на бенефициерите, това няма е успешен проект.

Затваряме програмния период 2014 - 2020 с 0.1% неусвоени средства

Колкото до бюджета от приблизително 7.9 млрд. евро по кохезионните фондове за изминалия програмен период 2024 - 2020, финансовият министър Асен Василев увери, че рискът от загуба на средства е незначителен. "В рамките на договореното напълно усвоени са 99%, в риск са под 1% по тези програми, като даже и за този под 1% ние имаме серия от мерки, които в момента работим, за да може да бъде намален допълнително."

Василев говори за текущите преговори по европейското законодателство STEP, които включват предложения за удължаване на крайния срок за искания за окончателно плащане до края на юли 2025 г. и на крайния срок за подаване на документи за приключване до февруари 2026 г. (вместо средата на 2024 г., както беше досега). Това ще даде допълнително време на държавата и бенефициерите да приключат окончателно проектите си и според Василев ще намали нивото да неусвоени средства до под 0.1%.

Разбира се, България вече се възползва и от възможността за релокиране на средства от някои от най-проблемните програми към други, които разполагат с проекти в по-напреднала фаза. По този начин над 1.5 млрд. лв. за жп линии бяха пренасочени към софийското метро и проекти във Варна и Бургас. Крайният срок за това беше 31 декември 2023 г.

Колкото до новите програми (2021 - 2027) те вече работят, казва Василев, с изключение на парите за здраве, тъй като Националната здравна стратегия още не е приета от НС.

Отваря се и вратичка за някои регионални проекти, първоначално финансирани от държавния бюджет, при добро реализиране да бъдат след това компенсирани с новите кохезионни пари. По това предложение обаче още се работи.

Най-накрая се работи и за справедливия преход

След загуба от 100 млн. евро през 2022 г. и за малко да се загуби по-голямата част от цялото финансиране и през 2023 г., плановете за справедлив преход на Стара Загора, Перник и Кюстендил вече са одобрени и в ход.

"В момента текат разговори и с профсъюзите, и с местните общности, и с работодателските организации по места, за да може тези колективни планове всъщност да започнат да подпомагат конкретните общности", казва Василев.

Това потвърждават и от Европейската комисия за "Капитал": "Това включва създаване на местни подкомисии към Фонда за справедлив преход, подготовка на първите процедури за подбор на проекти, изготвяне на критерии за подбор и изготвяне на насоки за кандидатите. Комисията е в тесен контакт с управляващите органи, за да се случат нещата."