🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България може да се възползва от близо 1 млрд. лв. за енергийни проекти по REPowerEU

Те трябва да бъдат включени в отделна глава в плана за възстановяване, а срокът за това е кратък

   ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • България все още е сред най-големите въглеродни замърсители в ЕС въпреки огромния си потенциал за преминаване към чиста енергия.
  • Страната получи 1,37 млрд. евро в края на миналия година от плана си за възстановяване, но поне още толкова тази година са в риск.
  • Допълнително още 480 млн. евро по REPowerEU трябва да бъдат договорени в рамките на следващите месец-два, за да не бъдат загубени.

Бързото възстановяване на икономиките и производствата след ковид пандемията увеличи търсенето на енергия и още тогава предизвика скокове на цените в различни индустрии. Освен това дългосрочното преминаване към нисковъглеродни енергийни системи продължава да набира скорост и се ускорява. В контекста на руската агресия в Украйна пък България е изправена пред нови предизвикателства - сред най-големите са зависимостта от руските енергийни ресурси и закъснелият енергиен преход. Овладяването на цените на електроенергията, енергийната подкрепа за бизнеса и намирането на нови надеждни доставчици на газ бяха най-спешните задачи пред местните власти през 2022 г. Но оттук нататък основният фокус ще бъде върху европейските цели за достъпна, сигурна и устойчива енергия.

Именно тук на помощ на държавите идват мерките по REPowerEU на Европейската комисия. Това са спешни политически и икономически мерки, които трябва да бъдат включени в отделна глава в националния план за възстановяване на всяка страна от ЕС. Това ще даде на държавите членки допълнителни средства за прекъсване на зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, като същевременно ще помагат и за справяне с настоящата климатична и енергийна криза. Заради забавянето по плана си за възстановяване и намеренията за предоговаряне България обаче разполага с твърде кратко време, за да се възползва от близо 1 млрд. лева по REPowerEU, които да и позволят да направи прехода лесен и ефективен, като запази конкурентоспособността на сектора.

Това бяха само част от темите, които бяха обсъдени по време на конференцията на "Капитал" Energy and Power, която се проведе на 28 февруари в София.

Новото европейско енергийно законодателство за зелена енергия

"Бих искала да подчертая за безпрецедентния законодателен процес на ЕС в последните две години за осигуряване на енергийна сигурност на континента, за достатъчно налични запаси от газ (към момента 63% налични в хранилищата в сравнение с 35% миналата година), дистрибутиране на свръхпечалбите от производителите на енергия, механизма за коригиране на пазара и др., които вече допринасят не само за засилване на зеления преход, но за повече енергийна ефективност", коментира Йоланда Гарсия-Мескита, ръководител на отдел TF2, Европейска комисия, Генерална дирекция "Енергетика" - Работна група за енергийна платформа, по време на откриващия панел на събитието.

Тя добави, че България е успяла да осигури мерки за домакинствата и бизнеса за справяне с високите цени на енергетиката, както и че страната ни е успяла да внедри 17 гигавата възобновяема енергия за една година, но все още има сложни дълги процедури, бюрокрация и забавяния, което затруднява процеса.

Според ръководителя на отдел в ЕK страната ни все още остава сред най-големите въглеродни замърсители в ЕС въпреки огромния си потенциал за преминаване към чисти енергии. България получи 1,37 млрд. евро в края на миналата година (първия транш) от плана си за възстановяване, но поне още толкова тази година са в риск заради забавяне на реформите и нужното законодателство, коментира Гарсия-Мескита. Допълнително още 480 млн. евро по REPowerEU трябва да бъдат договорени в рамките на следващите месец-два, за да не бъдат загубени.

REPowerEU - още една възможност, която не бива да бъде пропускана

Според евродепутата Радан Кънев целта на новото финансиране по REPowerEU е ясно формулирана - намаляване на зависимостта от руски енергийни доставки и изкопаеми горива в краткосрочен план. "2023 ще бъде критична по отношение на доставките на енергия. Ускореното разрешаване на ВЕИ още от 2023 е свръхамбициозна цел, включително чрез обособяването на определени зони за това", казва Кънев.

Сред мерките, които REPowerEU може да подкрепи, са критична инфраструктура за диверсификация на енергийните газови пазари, проекти за енергийна ефективност на бизнеса и индустрията, за декарбонизация на индустриалните процеси, средства инсталиране на ВЕИ в преносната мрежа и др.

Той обръща внимание на важен детайл - само част от средствата по REPowerEU са "свеж" ресурс, останалите са пренасочени средства от кохезионни пари за минали периоди, неизползвани заемни средства по плана за възстановяване и др.

Според Радан Кънев последните могат да бъдат използвани за изграждане на капацитет в страната за работа с други нефтени продукти (освен руските), преобразуване на топлоцентралите и др. Евродепутатът се надява, че служебното правителство вече работи по вариантите за REPowerEU и скоро ще станат обект на обществен дебат.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    umv16206834451053261 avatar :-P
    Peter Tomov

    ФБР на сълзи не вярва! В ТВ репортаж от сгрдата на ФБР "Едгар Хувър" във Вашингтон стана известно, че скандалната криптокралица Ружа Игнатова вероятно е инсценирала своята смърт. Според твърдение на полицията в България Ружа е била убита на яхта в Егейско море още порез 2018 г. Да, но, през януари т.г. британската преса докладва, че тя е предявила претенции към солидни имоти в центъра на Лондон. Обикновено ФБР не гони Михаля. Щом снимката на Ружа Игнатова още е на стената във ФБР като №1 международен прстъпник, който се зидрва, значи тя е още жива. Предполага е, че Ружа си е направила майсторска платсична операция и си е сминла документите. Вероятно затова шансовете да бъде заловена клонят към 0.

    Нередност?
  • 2
    rfv24877449 avatar :-|
    rfv24877449

    "страната ни е успяла да внедри 17 гигавата възобновяема енергия за една година" ???
    Би трябвало поне да не се бъркат мерните единици!

    Нередност?
Нов коментар