🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ВиК - Бургас" ще строи пречиствателна станция в Карнобат

Водното дружество е обявило обществена поръчка за изграждане на станците за 11.4 млн. лв. без ДДС

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ВиК - Бургас" е обявило търг за проектиране и строителство на пречиствателна станция за отпадни води в Карнобат. Прогнозната стойност на поръчката е 11.4 млн. лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти е 29 октомври.

Това е вторият опит да бъдат събрани оферти в тази поръчка, като тя беше прекратена през август заради грешки на възложителя.

Поръчката е част от големия воден проект на "ВиК - Бургас", финансиран по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Водоснабдителното дружество ще получи най-много пари по програмата в сравнение с дружите ВиК оператори - близо 460 млн. лв. е планираната инвестиция в настоящия програмен период. За сравнение - Варна, Русе и Пловдив имат проекти за около 130 - 140 млн. лв.

Бургас трябва да завърши проекта си до 31 май 2024 г.

Какво ще строи "ВиК - Бургас"

Освен за станцията на Карнобат предстоят и търгове за реконструкция на две други станции за питейни води - Камчия и Ясна Поляна, които работят към едноименните язовири в общини Поморие и Приморско.

Водният проект по ОПОС предвижда реконструкция на общо 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа, както и изграждане на близо 7 км нова водопроводна и 73 км канализационна мрежа.

Освен инвестициите от европейската програма вероятно в региона ще "завалят" и други пари за ВиК инфраструктура. Преди седмици министърът на околната среда Емил Димитров спомена, че се планира евентуалната криза с водоснабдяването на Черноморието да бъде решена с още ремонти. Димитров обясни, че се предвижда да се изградят деривации на два язовира - "Порой" и "Ахелой", които в момента се използват за напояване към Министерство на земеделието. За да се ползват тези водоеми, е необходимо да се изгради 10 км довеждащ водопровод, както и две пречиствателни и три помпени станции и да се качи водата от тях в същия довеждащ водопровод, който отива за Бургас. За целта ще са необходими 50-60 млн. лв., като още не е ясно откъде ще дойдат парите, но най-вероятно източникът ще е новият ВиК холдинг, който разполага с капитал от 1 млрд. лв.

Докъде са другите поръчки

Поръчката за пречиствателната станция в Карнобат е третата обявена от "ВиК - Бургас", която е финансирана по ОПОС.

Едната е за почти 15 млн. лв. без ДДС и е за реконструкция на ВиК мрежата в бургаските квартали "Изгрев", "Зорица", централна градска част, "Акация" и "Победа". Кандидатите обаче не са публикувани на страницата на профила на купувача.

Другата поръчка е за 20.6 млн. лв. без ДДС и е разделена на две позиции - реконструкция на ВиК мрежата в кв. "Меден рудник" и съответно в кв. "Крайморие".

Сред кандидатите са познати в сектора компании като ГБС, "Райкомерс конструкшън", "Автомагистрали Черно море", "Виа конструкт груп", както и няколко местни компании като "СМК Монтажи" и "Бургаска строителна компания".