🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Игра за шампиони

Спортен клуб по шахмат "Шумен" е успешен пример за сътрудничество между община, бизнес и спорт

Игра за шампиони
Игра за шампиони
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шумен да бъде шахматната столица на България - за това се борят с последователност, спортен дух и медали от ръководството на Спортен клуб по шахмат "Шумен". Целта не изглежда трудна - през септември в града се очаква да отвори врати най-модерната и голяма клубна база за шах в България, като инвестираните средства в нея са над 100 000 лв. Основни спонсори на клуба са община Шумен и местните компании "Теси", "Алкомет" и "Симекс".

Началото

Всичко започва преди повече от година, когато ръководството на клуба разработва своя визия, мисия, ценности и дългосрочна стратегия и цели. С тях спортният екип се представя на община Шумен с молба да предостави база за играчите и децата, които се обучават. Шахматистите получават подкрепата на кметския екип и на общинския съвет, които предоставят сградата на бившия пионерски дом до площад "Кристал" за срок от 10 години, като от Спортен клуб по шахмат "Шумен" се ангажират да инвестират 85 000 лв. в обновяване. Сега новата клубна база е почти готова и от есента очаква своите шампиони и гости.

Мисията

За членовете и ръководството на клуба мисията е да рекламират шахмата като предпочитан спорт и да предлагат качествени услуги за хората от всички възрасти, като стимулират тяхното интелектуално развитие и удоволствието от играта. Към момента в клуба тренират около 60 деца, като амбицията на "Шумен" е в следващите година и половина - две те да станат повече от 150 и да се обучават в новата база, а по-малките - в училищата.

"Искаме да достигнем и до съседните населени места около Шумен, където да създадем филиали. Осигурили сме методика и най-модерни шахматни пособия за тренировките. Разполагаме с трима опитни треньори и на този етап търсим финансова подкрепа да привлечем четвърти треньор, за да можем да посрещнем всички желаещи. Също и да осигурим възможност на млади състезатели да пътуват и да участват в турнири", разказват от ръководството на клуба.

Целите

Техните планове обаче не се изчерпват само с покоряване на местни върхове. Друга цел е да бъде организиран представителен мъжки отбор, който изисква сериозно финансиране. "В състояние сме да сформираме мъжки отбор с много силни играчи, които още тази година ще са претенденти за призови места", казват още от клуба.

Ръководството има амбицията да организира и ежегоден международен шахматен фестивал в Шумен, който да се превърне във водещото събитие в спортния календар, както и в емблема на града. Планирането и цялостното провеждане на подобно събитие няма да е ново за ръководството на спортния клуб. През миналата година в града се проведе национална индивидуална купа по ускорен шахмат и блиц за мъже VI мемориал "Стоян Иванов" в зала "Арена Шумен".

Това веднага се превърна в най-добре организираното и значимо събитие в българския шахматен живот. Затова и визията на "Шумен" е той да бъде припознат като водещ български шахматен клуб, който развива и постига високо спортно майсторство и стъпвайки върху своята многогодишна история, продължава да разгръща и популяризира ползите и радостта от играта.

"Такова събитие също изисква финансиране, особено ако искаме да привлечем престижни международни учатници", признават от спортния клуб. А това е по-скоро ново предизвикателство, отколкото невъзможна цел - въпреки неволите през годините клубът устоя на трудностите, а екипът му продължи да работи с деца, да прави турнири и да "произвежда" шампиони.

"Искаме да сме вдъхновение и пример за всички, които желаят да направят нещо за спорта, децата и родния си град", обобщават от ръководството на Спортен клуб по шахмат "Шумен".