Бижуто на Шумен

Спортната зала е най-мащабният проект на града за последните 30 години, а в момента до арената се строи и хотел

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първите са "Сигнал". Следват успешни събития на Камен Донев и Димитър Рачков. Изложба на гълъби. Събитието на военните "Бъди войник". Хандбалът и бойните спортове. И, разбира се, Лили Иванова, която има запазени дати и занапред.

През юли 2020 г. се навършват две години от откриването на "Арена Шумен", станала известна като "бижуто на Шумен". Ако влезе Тони Стораро, който е от града, прогнозата е, че залата ще се пръсне заради големия интерес, но все още не се е случвало подобно мероприятие.

Мултифункционалната зала всъщност се оказа най-мащабният инфраструктурен проект в района за последните 30 години, като за нея са похарчени около 13 млн. лв., 8.5 млн. лв. от които бяха отпуснати от държавата за строителство на самата арена. Останалите средства дойдоха от общината за изграждане на прилежащата инфраструктура и зелени площи. Изпълнител на проекта беше "Джи Пи груп".

Арената се появи на мястото на бившите казарми, тънещи в разруха, а работата в тези терени все още продължава. В момента местна компания изпълнява първия от 80-те години насам проект за нов голям хотел в града. Той ще бъде с две спортни игрища и басейн, а зад арената предстои да бъдат изградени жилищни сгради и магазини.

Многофункционалната зала на Шумен е само един пример от множеството построени спортни зали в страната, които станаха запазена марка на управлението на ГЕРБ. Основната критика към това масово строителство обаче продължава да бъде свързана с трудностите около издръжката на съоръженията и недостатъчното им натоварване, което да оправдае инвестицията. Срещу арената в града имаше и атаки, че не генерира достатъчно приходи. Все още не е въведена и гъвкава ценова политика, която да позволи наемането й за по-кратък период и по-ниска цена.

Комплексът около залата

Въпреки критиките е факт, че залата в Шумен успя да отприщи вълна от нови инвестиции. Проектът за пространството около нея не е завършил окончателно, като в момента от едната й страна напредва изграждането на хотелски комплекс.

Той е бил предвиден още в първоначалния проект за изграждане на многофункционална зала и прилежащ хотел. Идеята е двете сгради да се допълват, като участниците или зрителите на събитията да има къде да отседнат. Поставеното изискване е било да има и две игрища и открит басейн между залата и хотела, разказва Пламен Инджев, директор в общинското предприятие "Общински жилища и имоти", отговарящо за стопанисването на злата. Параметри на хотела не са заложени, като тук свобода на действие има инвеститорът. Първоначалната идея е била за много голям хотел, но впоследствие се решава да е по-малък, но по-луксозен.

За източния терен до залата е проведен търг и той е продаден за 735 хил. лв. Инвеститорът в хотела е дружеството "Виас груп", което се заминава с алуминиеви профили. В момента компанията завършва и новото си производство в индустриалния парк на града - подзона C, което се очаква да бъде открито през август или септември.

Около залата като цяло предстои развитие. Там има още около 20 декара свободни парцели за жилищно строителство и магазини, които ще бъдат предлагани на търг.

104 събития

Инвестициите в парцелите около залата обаче не са достатъчно условие проектът да се нарече успешен и въпросът за това дали тя оправдава инвестицията продължава да стои на дневен ред.

За изминалата 2019 г. броят на събитията в "Арена Шумен" е 104, като приходите от тях са 82.4 хил. лв., показва справка, предоставена ни от кмета на града Любомир Христов.

Най-високият наем е платен за събития като предизборно представяне на ПП ГЕРБ (4560 лв.), Дипломирането на Шуменския университет, концерта на Държавна опера - Русе. Следват концертите на Графа, на "Скандау", някои състезания по кикбокс и т.н.

Настоящата година започва с 13 събития, като приходите от тях са 4800 лв. Ограниченията около COVID-19 обаче спряха ивентите, а залата разчита на доход основно от тях. Регулярните наеми не са големи, има например работещо кафене.

Цената за наем на залата варира от 480 лв. до 3600 лв. за до 12 часа. В зависимост от това какво е събитието - спортно или друго, дали зрителите са седящи по трибуните или и в зона "терен", ще е нужна ли допълнителна настилка или инвентар. Ако събитието е музикално, фактор при цената е и броят на местата и т.н.

"Имаме възможност да поддържаме залата", твърди Инджев. Общинското предприятие се грижи само за материалната база. Активната страна при организацията на дадено събитие и неговата реклама обикновено са агенциите, с които работят артистите или спортните клубове.

Цената на спорта

Темата с цените на залата е важна и за местните спортни школи. През 2019 г. тя дори скара общинските съветници в Шумен.

Тогава беше направен опит да се промени общинската наредба, така че да се въведе опция за наем на залата почасово. Сега наемането е за 12 часа и струва минимум 480 лв. за спортни събития. Според тогавашния директор на ОП "Общински жилища и имоти" Юлиан Вълчев, няма поносима цена за спортните клубове. Заради това се е стигнало и до въпросните 480 лв., които са по-ниски от себестойността. Впоследствие обаче възникнала нуждата спортните отбори да тренират преди събитие и съответно следва предложение за почасово използване на залата. Предложението е за 90 мин. залата да може да се наеме за 84 лева с ДДС. То обаче не е прието на общински съвет. Почасовите цени също са окачествени като високи и е преценено, че чрез тях общината ще изяде субсидията на школите. Като вариант е отправено предложение да има възможност и за безплатно ползване на залата.

"Това, че не идват спортни клубове в арената се дължи на други фактори. Спорт от години трудно се прави тук", казва Инджев. "Гледаме да се възвръщат традиционните спортове на Шумен - борба, щанги", продължава той и пояснява, че вече 30 години в града не е имало първенство по борба.

От общината контрират, че арената е платена, но безвъзмездно могат да се ползват двете стари тренировъчни зали на града - "Младост" и "Плиска", където наскоро са извършени ремонти. Освен това за стопанисването им общината харчи 250 хил. лв. на година. "Шумен дава много за залите. Има гимнастика, фехтовка, хандбал, волейбол, ММА, кик бокс", казва Инджев. За клубовете, които са 18 на брой пък се заделяли 230 хил. лв. субсидия, обяснява още той.

Друга хлъзгав момент около новата зала е, че тя не е нито малка, нито голяма. Тоест трудно може да приюти голяма звезда с висок хонорар, който трябва да бъде платен от многото продадени билети. Разбира се, община Шумен има и проект за стадион, които може да се яви алтернативата в тези случаи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 12
    • + 1

    Това са тези лошите от ГЕРБ.

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby":
    Тато строеше във всеки окръжен град резиденции. Рапоня като негов ученик арени и хотели. Като останат на сухо ще си проличи кои са лошите!

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#2] от "telqk":

    Аха, сравняваш спортните зали с резиденциите на Тато ти :(. Аха, и Рапоня строил хотели :(. Много прост народ има по тези земи и няма оправия :(

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-(
    Rational
    • + 6

    "като за нея са похарчени около 13 млн. лв.....За изминалата 2019 г. броят на събитията в "Арена Шумен" е 104, като приходите от тях са 82.4 хил. лв."

    Хайде да минат още 1-2 години, за да е по-обективно, но с такива темпове залата няма как да се изплати. За сметка на това Валентин Василиевич и неговата Джи Пи Групи отдавна са усвоили държавните пари.

    Нередност?
  • 6
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen

    До коментар [#1] от "scuby":

    Кое е по-важно у нас............?Да има повече пари за здравеопазването и стимулиране на раждаемостта у нас или да има прехвалени и скъпи пътища...........?Кое е по-добре - да има малко по-високи пенсии или да има луксозни спортни зали.............????Истината е , че у нас се влага само в инфраструктурни проекти , защото от тях може да се КРАДЕ ЯКО!!!!

    Нередност?
  • 7
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen

    "... Ако влезе Тони Стораро, който е от града, прогнозата е, че залата ще се пръсне заради големия интерес..................'

    Тази фраза много ме кефи!Звучи все едно държавата строи такива съоръжения, за да подпомага развитието на циганизацията- колкото по-прост е народа , то толкова по-лесно се управлява/има някаква някаква символика в това/

    Нередност?
Нов коментар