🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Онова, което стърчи

Недовършеният соццентър на Шумен по всяка вероятност ще остане проблем за идните поколения

Част от сградите от недовършения градски ансамбъл са обявени за продажба, но изглежда, че ще чакат дълго своите нови собственици
Част от сградите от недовършения градски ансамбъл са обявени за продажба, но изглежда, че ще чакат дълго своите нови собственици
Част от сградите от недовършения градски ансамбъл са обявени за продажба, но изглежда, че ще чакат дълго своите нови собственици    ©  Цветелина Белутова
Част от сградите от недовършения градски ансамбъл са обявени за продажба, но изглежда, че ще чакат дълго своите нови собственици    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Основите на максимата "да не се изложим пред чужденците" са положени тържествено през 70-те години на миналия век. Тогава ръководителят на ЦК на БКП Тодор Живков започва да води на посещение представители на дипломатическите мисии в страната в окръжните градове. Дипломатите обикалят в Пловдив, Русе, Габрово, включително и родния на Живков Правец.

През 1981 г. на ред е Велико Търново, като визитата става повод за обновяване на част от сградите в града. Мащабните реконструкции, разразили се през 80-те години в чест на дипломатическия корпус, белязват центровете на градовете за десетилетия, а най-вероятно и ще пребъдат във времето. В списъка са Добрич, Плевен, Ловеч, Смолян. Размахът е голям, като една от витрините остава центърът на Благоевград.

Естетическата издържаност на соцархитектурата, разбира се, е под въпрос и до днес. А в тази върхушка от ремонт късата клечка изтегля Шумен. Споменът за лошия късмет е жив и в наши дни - той си има и чисто физическо измерение във формата на висок сив скелет на сграда, забучен на централната пешеходна улица на града и извисяващ се драматично над хотел "Мадара". Архитектурното соцзлощастие на Шумен е видимо отвсякъде и трудно може да остави минувачите безразлични. Недовършената сграда върви в комплект с ансамбъл от няколко по-ниски, но все така изоставени строежи в съседство, както и с гигантско подземно строителство. Каква обаче е историята?

Да те хване демокрацията

Работата по реконструкцията на центъра на Шумен започва през 1988 г. Само две години по-късно градът трябвало да посрещне Тодор Живков и дипломатическия корпус. Заради официалната визита започва трескаво строителство, а високата сграда, която стърчи недовършена, е мислена да бъде модерна поща. В комплекса са се предвиждали още търговски дом, ресторант, кафе-сладкарница и ледена пързалка. Мащабите на проекта са солидни в невидимата му част под земята. Прокопано е платно на по-ниско ниво, което трябвало да свързва подземно успоредни улици, предвиден е и подземен тролей. Краят на социалистическия строй обаче изпреварил визитата на корпуса и строителите хвърлят лопатите преди сградите и инфраструктурата да бъдат завършени.

Това, което остава за шуменци, са плашещо зле изглеждащите, нефункционални и опасни постройки. И градски център, който ще бъде трудно променен, без над него да види грозната сянка на един нереализиран соц. С този естетически проблем в Шумен вече живеят няколко поколения, а по всяка вероятност той ще бъде наследство и на бъдещите.

Проблем за идните поколения

"Ако Шумен беше на ред за визита през 1989 г., щеше да има един различен център", казва кметът на града Любомир Христов. "Сега това е един огромен проблем за шуменци", коментира той по отношение на архитектурата в центъра, като допълва, че казусът ще остане и за в бъдеще и няма да може да го реши нито кмет, нито общински съвет или фирма.

Сградите не са общински. "Това са частни фирми, които са получили от приватизацията и от продажби в миналото всичко това, което е на центъра", обяснява той. "Онова високото е на "Виваком" и на "Български пощи". Третият собственик е "Магистрали Черно море", казва кметът.

Според Христов разрушаването би било една много скъпа опция, защото има голяма част подземно инфраструктурно строителство. "Аз няма как да мисля вариант за частно имущество. Собствениците също търсят начин как да решат проблема, да се отърват от това нещо - да го продадат или да инвестира някой", казва той. А някой от тях вече го правят. Високата сграда в центъра на Шумен може да се види в списъка с предложенията за продажби на "Виваком". Дали ще се намерят купувачи е съвсем друг въпрос.

Минали и заминали проекти

Останалите сгради от недовършения градски ансамбъл също чакат своите нови собственици. През 2011 г. общината за малко се разминава с шанса да продаде собствеността си в Търговския дом. Кандидат е компанията "Юнайтед финанс ХМВС груп - Плиска". Дружеството е регистрирано през януари 2011 г. от Любомил Хаджиниколов с капитал 2 лева и със седалище в Шумен, но после претърпява някои промени на собствеността.

Плановете на компанията за Търговския дом са той да се превърне в модерен търговско-развлекателен център с киносалони, хотел, ледена пързалка, малък аквапарк, детски площадки и търговски помещения. Планираните инвестиции са около 35 млн. евро. Общината не се нуждае от дълго убеждаване и бързо взима решение за провеждането на търг за продажбата на общинската част от имота - около 10 хил. кв.м терен и незавършена част от сграда с площ от 3983 кв.м. Спечелилият търга трябвало да получи и бонус - около 6000 кв.м тунел под нивото на площада.

Определената начална цена е малко над 5.8 млн. лв., а с парите общината планирала подобряване на инфраструктурата в центъра на Шумен. Единственият кандидат-купувач "Юнайтед финанс ХМВС груп - Плиска" печели търга с 10 лв. цена над началната. Компанията обаче така и не превежда парите след търга и нещата остават постарому.

След провала на сделката за управата не остава нищо друго, освен да се опита да опази имота си, възпрепятствайки влизането в изоставения строеж. Ансамбълът от изиставени сгради е облечен в пана, които освен като бариера, успяват да послужат и за разкрасяване на пейзажа. На паната са изобразени ключови за Шумен забележителности като паметника "Създатели на българската държава", читалището "Добри Войников", театъра "Васил Друмев", герба на града.

Трудното обаче е да се скрие всичко онова, което стърчи в Шумен - събирателен образ на едно зле случило се минало, хвърлящо сянка върху настоящето и без никакъв шанс да изчезне от самосебе си в бъдеще.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    clint_eastwood avatar :-?
    clint_eastwood
    • - 2
    • + 9

    Моля някой да ми обясни как целият строителен екип зад това чудовище не е осъзнал, че строи нещо, което прилича на пенис?

    Нередност?
  • 2
    daj1411760716377796 avatar :-|
    Александър Вълчев
    • + 6

    До коментар [#1] от "Clint_Eastwood":

    Хаххаха в Социализма пенеси нямаше, а само светло бъдеще и равенство!

    Нередност?
  • 3
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 5
    • + 1

    30 години демокрация... неспособна нито да поддържа построеното от "лошия" социализъм, нито да довърши започнатите тогава проекти. Общестени сгради почти не са строени, освен ония спортни зали по села и паланки с европари, дето стоят заключени или са раздадени на правилните хора за стопанисване, опс за използване.

    Нередност?
  • 4
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 3
    • + 1

    От статията разбрах, че лошите социалисти е трябвало да го довършат, за да могат добрите частници да го използват вече готово, защото те са частници, за тях е само печалбата, разходите са за държавата.

    Нередност?
  • 5
    mbf1585671911645928 avatar :-@
    Ивелин Георгиев

    Зле случило се минало е журналистката писала тая статия.Ако познаваше проекта,което за жалост не е така щеше да знае,че ако беше реализиран от демокрацията при положение,че е почти завършен той щеше да нареди Шумен до Барбикан в Лондон примерно или изобщо в топ 5 на градовете в България.Това е един изключително важен от гледна точка и на транспорт и на социални и на културни връзки проект.През 1989 година град Шумен има население от 125 000,към 2021 година то е 70 000.А правете си сметка,къде е изчезнал почти половин областен град за 31 години демокрация.Емигрираха в по-големи градове в България или в чужбина,а още колко неродени бебета има благодарение на демокрацията...Приватизацията се случи чак през 1998 година,за 8 години защо не беше построен,като се им предвид,че за само 3 години е достигнато сегашното му ниво ?Аз ще ви кажа,защо.Защото всички държавни предприятатия тогава ангажирани със строежа му бяха фалирани и парите откраднати от предалите клетвите си комунисти.Това е истината.Всеки след разпада на комунизма гледаше,както и досега да открадне както може колкото се може повече.

    Нередност?
Нов коментар