🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Черното поморийско злато

Калолечението има огромен туристически потенциал

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поморие е привлякло малко над 10% от всички туристи и приходи от тях в района на Бургас през 2020 г., става ясно от данни на НСИ и община Поморие. Това не е никак зле, предвид че в областта попадат богати общини като Бургас, Созопол, Приморско и др. И макар 2020 г. да беше изключително тежка за туристическия бранш заради пандемията и липсата на чужденци, Поморие (въпреки че отчита спад от 35% на приходите) успява да достигне нивата от 2018 г., дори леко да ги задмине (виж таблицата). Това най-вероятно се дължи на уникалния продукт, който предлага градът, а именно лечението с кал и луга от Поморийското езеро. Около този ресурс се е оформил специфичен туристически продукт с медицинска, СПА и уелнес насоченост.

Поморийската кал

Поморийското езеро е образувано след земетресение през 740 г. пр.н.е. На дъното му в продължение на хилядолетия се е образувала т.нар. лиманна кал: със специфичен химичен състав, с високо съдържание на сяра и желязо. Поморийската кал е уникална и се различава съществено от другите находища на лиманна кал по света. "Медицинските опити с поморийската кал започват от 20-те години на миналия век, тогава е построена първата калолечебница и оттогава се провежда медицинско лечение", разказва д-р Антония Грозева, директор на Медицинския колеж към Бургаския университет. Тя е работила над 30 години в Специализираната болница за рехабилитация в Поморие (т.нар. държавен санаториум), като 10 от тях е била директор.

"Лечението с кал много бързо придобива популярност. В периода 1935 - 1939 г. в Поморие има много поляци, които искат да построят лечебна база, но световната война спира тези планове. Същевременно започват да се появяват първите научни наблюдения за ефектите от лиманната кал, и то на международни форуми. По онова време вече има десетки научни публикации по темата. Това е кал, която се образува при наличие на солена морска вода, водорасли, планктон и др. Такава кал има и на други места в Черно море, в Русия, на полуостров Крим, но тази тук е много по-богата, с много богат физико-химичен състав, съдържа в себе си органични и неорганични елементи, натрий, магнезий, калий, калций, всъщност цялата Менделеева таблица; освен това различни видове ензими и хормони. Всичко това е доказано през 50-те и 60-те години от Научния институт по курортология и физиотерапия в квартал "Овча купел", закрит преди 20 години. Там имаше много специалисти, много лаборатории, които изследваха всички минерални води и кал. Така че уникалността и лечебните й свойства са доказани", разказва тя.

Д-р Грозева посочва, че калолечението трябва да се провежда под медицински контрол: "Това не е безопасен метод, това е много силно лечение, което оказва цялостно въздействие на организма и при определени придружаващи заболявания може да има отрицателен ефект." Нещо друго, което трябва да се знае, е, че ефектът се проявява след 12 - 14 процедури или почти 20-дневен престой. След това обаче ползите се усещат в продължение на шест месеца, твърди специалистът.

За какво е полезна

Поморийската кал се прилага основно при заболявания на опорно-двигателния апарат. "Това са различните артрози, артрити, травми, дискови хернии, дископатии, неврологични заболявания, радикулити, плексити, травматични наранявания на нервите след катастрофа. С поморийска кал се лекува едно много тежко кожно заболяванe - псориазис, с което имаме опит с клиенти от скандинавските страни, където заболяването протича много тежко. Калта има добро козметично приложение: при акне, косопад и др. Повече от 60 години в санаториума се прилага и метод на калолечение при семеен стерилитет", казва д-р Грозева.

Освен кал от Поморийското езеро се добиват още няколко лечебни продукта: луга и т.нар. рапа - езерна вода. "Лугата придоби известност, защото калта, изкарана на въздух, скоро губи голяма част качествата си, лугата, напротив - може да стои в една туба с години. Тя е един много интересен продукт и може да се каже, че е патент на България. Още през 60-те започва приложението й при рани, при пародонтити, тогава е създадена и първата паста "Поморин". Свойствата й са изследвани от редица наши български учени и е доказан нейният противовъзпалителен ефект. Процедурите с луга включват компреси, електрофореза, инхалации и др.

Потенциалът на СПА и уелнес хотелите

След двата държавни санаториума - специализираната болница и военната болница, може би най-известното лечебно заведение в Поморие е "Грандхотел Поморие". Той беше открит през 2007 г., работи целогодишно и допреди пандемията посреща над 2800 души на година, основно чужденци. "При изграждането на хотела е открито находище на минерална вода, която се оказва солена - не е морска вода, а минерална вода, изключително богата на соли. Извира от земята на 11 градуса", разказва д-р Стефан Шишков, ръководител на медицинския център в грандхотела. "Калолечение има и на други места в Европа - Италия, Португалия, Франция, но поморийската кал е с уникален състав", казва той и посочва, че хотелът работи изключително с германци, които идват в хотела с направления и разходите им се покриват от здравните каси на страната им. "Пробвахме една година да работим с български пациенти с направления и доплащане, но беше много тежко, дойдоха много хора. Сега, за да работим със здравната каса, трябва да сме регистрирани като специализирана болница и да покрием редица високи изисквания за медицински лица и др., което няма как да стане и ще оскъпи много дейността ни", казва д-р Шишков. Той посочва още, че дори държави като САЩ и Канада имат практика да покриват изцяло или частично разходите на клиенти на медицински СПА хотели.

Поморие има уникални дадености: освен СПА и уелнес услугите още разположението, историята, виното може да привлекат много посетители с правилната кампания, смята от своя страна Георги Тръпков, собственик на СПА хотел "Свети Георги" в центъра на градчето. За целта обаче трябва и съдействие от държавата, хотелиерите няма как да го направят сами, посочва той. От община Поморие обясниха, че са приели Програма за развитие на туризма в община Поморие през периода 2021 - 2027 г. "Тя е насочена към преодоляване на породените от пандемията дисбаланси и цели максимално оползотворяване на идентифицирания местен потенциал за развитие на туристическия сектор при разрешаването на специфичните местни проблеми и предизвикателства", се казва в отговори на общината до "Капитал". От тях става ясно, че местната власт си поставя за цел да превърне мястото в целогодишна туристическа дестинация: заради възможностите за лечение, културен и спортен туризъм, винени дегустации и др.