🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Академичен Капитал": Студентски кредити, стажове в EVN и Sensata, видеокаст с Appolica, проучване на Revolut

Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.    ©  Иван Куманов
Програмата "Академичен Капитал" стартира през април тази година и е насочена към студенти и преподаватели от университети в цялата страна.    ©  Иван Куманов
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

В "Академичен Капитал" може да се включите чрез регистрация на официалната страница на програмата, като използвате e-mail, предоставен ви от университет в страната, или уникалния номер на ISIC картата ви.

Повече за програмата виж тук.

Новият месец е вече тук, вързахме мартениците, отпразнувахме всеки по свой начин националния празник 3 март, а 8 март и първа пролет вече чукат на вратата. Ако през почивния и неучебен дълъг уикенд не сте успели да отскочите до слънчева Гърция, то при следващата възможност го направете. От нас (по-скоро от колегите в "Бакхус") имате няколко съвета как да оползотворите времето си, ако посетите Солун за 48 часа.

И след като ви подсигурихме с идеи къде да хапнете във втория град в южната ни съседка, let's do business. В това издание на бюлетина сме подготвили няколко текста от архива на "Капитал", до който може да има достъп всеки с абонамент. За академичната общност в страната сме го намалили от 29 лв. на месец на едва 7 лв., за което можете да си припомните тук.

Колегите от "Кариери" са подбрали за вас най-интересното от обявените стажантски позиции, а от Lidl обясняват за собствените си стажове в общо осем отдела.

А ето и обобщение какво да очаквате в бюлетина тази седмица:

  • Отворени стажантски позиции
  • "Успешен Капитал" с Ралица Иванова и Мартин Марков от Appolica
  • Лекари Made in BG
  • Студент на кредит: Каква е процедурата в България
  • Revolut: Младите искат да финансират образованието си, но малка част спестяват за това

Големите теми

Лекари Made in BG

Все повече младежи от цял свят пристигат в България, за да учат медицина, фармация или стоматология, като за учебната 2022/2023 г. броят им надхвърля девет хиляди.

Общото между държави като Великобритания, Германия, Италия, Гърция, ЮАР и Пакистан е че всяка година в България пристигат оттам стотици току-що завършили младежи, избрали страната ни за мястото, където да станат лекари, стоматолози или фармацевти. В същия момент българските младежи намаляват и дори не успяват да покриват свободните бройки в университетите.

Темата на броя от миналия май за това как чужденци получават медицинското си образование в България може да прочетете на сайта на "Капитал" тук.

Студент на кредит: Каква е процедурата в България

Как се кандидатства за държавно гарантираните заеми за покриване на университетски такси и издръжка.
Revolut: Младите искат да финансират образованието си, но малка част спестяват за това

Най-предпочитани варианти от Gen Z са спестяване и студентски заеми, показва проучване на финтех компанията за България.

Успешен капитал

В новия епизод на видеокаста на "Академичен Капитал" Мери Иванова разговаря с Ралица Иванова и Мартин Марков, основатели на българската технологична компания Appolica. Двамата са съученици от гимназията, а от девет години успешно съуправляват собствен бизнес, в който днес работят 60 души.

В епизода двамата разказват за общия си път със съдружника им Деян Геновски като млади предприемачи, допуснатите грешки и какво биха променили. Обсъждат още как българският бизнес може да подпомогне развитието на повече предприемачи, както и каква е ролята на образованието в развиването на лидерски качества у младите. Също така споделят къде младежите могат да търсят помощ и какво могат да очакват тези от тях, които искат да направят своя собствена компания.

Освен в YouTube може да чуете разговора и в предпочитаната от вас платформа.

Отворени стажове

  • EVN Bulgaria набира кандидати за стажанти с различни профили за своите офиси в Пловдив и Стара Загора.
  • Sensata Technologies България има обява за Supply Chain Customer Service Intern.
  • "Геострой" търси стажант по маркетинг и офериране в строителството за своята лятна програма.
  • "Търговска банка Д" търси стажант срещу заплащане в дирекция "Финансови пазари и инвестиции", за да подпомага екипа в цялостната му дейност, свързана с управлението на ликвидността на банката и инвестициите на финансовите и капиталови пазари.
  • Желаещите да се развиват в света на автомобилното инженерство могат да кандидатстват за позицията Internship Program in Hardware Design на Visteon Corporation.
  • Асоциация "Култура и книжовност" търси стажант на почасова позиция, който ще подпомага изпълнението на проектите и организирането на събития.

Условията и срокове за кандидатстване можете да откриете тук.

Университетски живот

На среща, с представители от Столична община и преподаватели от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) студенти даваха своите идеи за справяне с четири дълго трупани общински проблема - сметосъбирането и оползотворяването на отпадъците, които са важна стъпка към преминаването към кръгова икономика, както и проблемите с Витоша и "Топлофикация", свързани с подобряване на начина на живот на софиянци

На 27 февруари се проведе бизнес форум ESG&FRIENDS 2024 с модератор доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Общото послание на участниците в него е, че информацията, иновациите и инвестициите са ключът към трансформацията на бизнеса към по-устойчиво бъдеще.

Студенти от Аграрен университет - Пловдив, отбелязаха втория рожден ден на европейския алианс Unigreen Alliance, на който университетът е член. Студентите се запознаха с възможностите, които алиансът UNIgreen ще им предостави за повишаване на техните знания и умения.

На 5 март премиерът акад. Николай Денков разговаря с младите за почтеността в управлението и за своя мандат, ден преди ротацията. Срещата се проведе в Софийски университет "Св. Климент Охридски" в късния следобед.

На 15 февруари в ЧПГДН "СофтУни БУДИТЕЛ" се проведе "Среща с бизнеса". Учениците от 10-и до 12-и клас, които задължително провеждат стаж, получиха ценна възможност да се докоснат до реалния бизнес свят и да обогатят идеите си как да изберат и да се подготвят за успешен стаж.

Платен летен стаж от Lidl

10 стажанти ще трупат знания и опит в "Лидл България" това лято

Кандидатстването за програмата е до 15 май

"Лидл България" отново дава възможност за платен летен стаж на студенти от България и чужбина. Той е двумесечен - от 1 юли до 30 август, а кандидатстването за отворените позиции е до 15 май.

Проектите за стаж ще се реализират в централата на компанията в София - в отделите "Корпоративни комуникации", "Администрация", "Продажби", "Логистика", "Управление на стоки", "Право и нормативно съответствие", "Човешки ресурси" и "Lidl Plus".

Отличителни предимства на програмата са опитът по проект в реална бизнес среда, участието в специални обучения, ценни за цялата кариера, работата с персонален ментор и участието в различни събития на компанията.

За времето на стажа си стажантите получават месечно заплата от 1300 лв. плюс 200 лв. ваучери и други придобивки. Те имат възможност за 5 дни неплатен отпуск, ако искат да отидат на море.

Заслужава си да разгледаш обявите и да кандидатстваш на jobs.lidl.bg.

Ако имате въпроси или предложения, пишете ни на [email protected].
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар