Академичен достъп | Календар със събития - Октомври 2023

Димитър Марков    ©  Димитър Марков
Календарът със събития е изготвен специално за читателите на "Капитал" от академичната му програма и е достъпен за всички участници в нея, които получават месечния ѝ e-mail бюлетин. Той се подготвя от журналисти на медията, които подбират подходяща за академичната аудитория информация - от анонси за стажове и стипендии до образователни статии по актуални теми, анализи, както и вдъхновяващи бизнес истории. За програмата можете да прочетете повече тук.

28.09-12.10

В парк "Врана" в София ще се проведе третото издание на Sofia Lights, единствения фестивал у нас за потапящи светлинни арт инсталации. Всяка вечер входът за посетители ще е отворен от 20:00 до 23:30, а инсталациите ще изгасват в 00:00.

12.10-13.10

В международния панаир в Пловдив ще се проведе годишната конференция за онлайн маркетинг и търговия Digital4Plovdiv.

12.10-15.10

Базар на изкуствата ще се проведе на площад Славейков в София.

13.10

Операта "Амадис Галски". Концертът с музика на Хендел е част от Фестивала на барока, а полският контратенор Рафал Томкевич влиза в ролята на Амадис. Зрителите ще видят любовна история с драматични обрати, дигитални образи, 3D maping и музика, изпълнена от международни солисти и фестивален оркестър. Освен Томкевич на сцената ще излезе Румяна Костова в ролята на Ориана, Карлота Коломбо като Мелиса и Маргерита Мария Сала като Дарданус. В Софийска опера, начало 19 ч.

13.10-15.10

Фестивал на кестена. Тридневното събитие започва с конференция на тема "Местни общности и защитени територии". В двора на дирекцията на Природен парк "Беласица" ще има изложение на местни храни през целия ден. На 14 октомври в с. Габрене ще се проведе работилница за габренска сарма от винобой, или както го наричат в с. Габрене - бутима. 15-и е посветен на фестивала на кестена в с. Коларово, където всички подгорски села ще имат щандове заедно с производители от мрежата на Slow Food. В Беласица, с. Габрене и Коларово

13.10-19.10

София филм фест в Ловеч. Програмата се открива с "Оловния войник" на Костадин Бонев на 13-и, в събота следва от 11 ч. анимационна история от френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. След прожекцията има уъркшоп по анимация за деца с Little Makers, която е за възраст от 7 до 12 години. Жулиет Бинош и Венсан Линдон са в главните роли на филма "Двете страни на острието", който ще е на 16-и. "Когато се научих да летя" закрива това издание на филм феста на 19-и. В Ловеч, кино "Космос".

14.10

"Франц Кафка през очите на Орсън Уелс". Прожекция на "Процесът" от 1962 г. на Орсън Уелс по емблематичната творба на Кафка. Филмът е определян като шедьовър заради сценичния си дизайн и начин на снимане от различни ракурси и нестандартна употреба на фокуса. Кратък разговор преди прожекцията с участието на Найо Тицин. Модератор: Станислава Айви. В Дом на киното, от 18 ч.

14.10

Основен курс по първа помощ. Лекарски екип ще ви научи да окажете първа помощ на пострадал, в случай, че пред вас човек изпадне с безсъзнание, "глътне си езика", получи тежко кървене или си счупи ръката, в случай на катастрофа. Курсът е подходящ и за планинари, пътешественици, на които често им се налага да се оправят сами на дълъг път, скиори, сноубордисти, мотористи, колоездачи и други фенове на екстремните спортове. А най-хубавото е, че могат да се включат деца от 10-годишна възраст. В Парк-хотел "Москва", от 10 до 17 ч., цена 100 лв.

14.10-21.10

Career days за ИТ, комуникации и аутсорсинг, организирани от JobTige. Ще се проведат в София, Варна, Пловдив и Габрово.

15.10

100 години Итало Калвино. Третото събитие от годишната програма на "Литературни срещи" е посветено на италианския писател Калвино, който е известен с оригиналния си стил и експериментирането в прозата, поезията и театралните текстове. Вечерта започва с пърформанс "Господин Паломар" на режисьорката Валерия Вълчева, следва дискусия на "Писателят, който играе с жанровете, стила, началата". Финалът е четене на авторски текстове, вдъхновени от "Ако пътник в зимна нощ". В Casa Libri, от 17 ч., вход свободен.

15.10

Музиката на Дани Елфман. Понякога саундтракът на даден филм е по-гениален и запомнящ се дори от самия филм - благодарение на Софийската филхармония можем да чуем любими композиции от Уенсдей", "Батман", "Кошмарът преди Коледа", "Булката труп", "Чарли и шоколадовата фабрика", "Алиса в Страната на чудесата". Елфман има четири номинации за "Оскар", две награди "Еми", една "Грами", седем награди "Сатурн" за най-добра музика. Диригентът Григор Паликаров и музикантите ще ни пренесат във филмите на Тим Бъртън, Гюс ван Сант, Сам Рейми, Питър Джаксън, Анг Лий, Роб Минкоф, Гилермо дел Торо и др. В зала "България", начало 17 ч., билети: от 30 до 55 лв.

16.10

Френски макарони. Кулинарният клас е планиран така, че участниците да научат тънкостите на едни от най-пипкавите десерти. Сладкарката Дарина Ушева ще научи участниците как да приготвят ванилови френски макарони с маслен чийзкрем и боровинково сладко и шоколадови френски макарони с шоколадов ганаш и фъстъчено масло. Тя ще ви предупреди и за рисковите моменти и за какво е важно да се внимава. Във Food Connection, зала "Цариградско шосе", начало 18:30, цена 90 лв.

До 17.10

Surf expo. Традиционното изложение за водни спортове и плажен начин на живот, ще се проведе и тази година. Производители, вносители и магазини ще представят разнообразни нови продукти. А това, което привлича най-много посетители и любители на водните спортове, е, че винаги ще има големи намаления, някои от които стигат до 60% от продуктите. Организаторите ще се постараят за приятна селекция от музика, която да предразполага срещи-разговори за плажове, море и океани. В "Софарма център", от 9 ч.

17.10

Среща на бизнеса с правителството, организирана от вестник "Капитал". То среща бизнес лидерите с ключови представители на правителството. Основната тема ще бъде очакванията и прогнозите за 2024 година.

17.10

"Мария Монтесори: новата жена". Леа Тодорова, режисьорка и сценаристка, дъщерята на Цветан Тодоров, представя дебютния си пълнометражен игрален филм, посветен на Монтесори. В главната роля на прочутата педагожка и учен е Жасмин Тринка. Леа режисира документалните филми "Спасяване на човечеството през работно време" (2012) и "Руска утопия" (2015). Участва в биографичната драма "Спомен за болката" (2017), адаптация по романа на Маргьорит Дюрас. Прожекцията е част от фестивала "Синелибри". В кино "Люмиер", начало 19 ч.

18.10-21.01

Японска гравюра. По повод на 190-ата годишнина от издаването на най-популярната серия японски гравюри укийо-е - "53 спирки по пътя Токайдо" на Утагава (Андо) Хирошиге. Японският специалист проф. Джуничи Окубо проучва колекциите с японските гравюри из галерии и колекции в цяла България. Златка Димитрова е куратор на изложбата, а през следващите месеци ще има и съпътстваща програма: лекции, специализирани турове и уъркшопове за деца. В Квадрат 500

19.10

Darik business radar: бизнесът през следващото десетилетие.

20.10

Кръгла маса "Наука и журналистика: Заедно срещу инфодемията" ще се проведе в Пловдив на 20 октомври (петък) от 10:00 ч. в Дом на културата "Борис Христов". АЕЖ-България, заедно с партньорите си Тракийският университет, Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), Асоциацията за кариерно развитие и обучение (АКРО) и Norsensus Mediaforum, Норвегия, ще представи резултатите от двугодишния проект, посветен на стратегии за справяне с инфодемията.

20.10

Концерт представяне на новия албум "96" на Михаела Филева.

21.10

Кампанията "Капачки за бъдеще" в Пловдив, Русе, Монтана и Търговище.

22.10

"Капачки за бъдеще" в Кърджали.

24.10

Организираното от "Кариери" и "Капитал", шестнадесето издание на събитието за HR и мениджмънт Future of Work Summit, ще събере експерти и лидери в областта, за да дискутират и предложат работещи примери и решения от практиката.

31.10

Halloween Shame Party в киноцентър "Ню Бояна"

До 3.11

Международно биенале на стъклото. По време на изложбата ще се покажат творби на чешкото дуо Станислав Либенски и Ярослава Брихтова, както и нидерландски художници, селектирани от куратора Хан де Кльойвер - член на международното жури. С пластика, напомняща разточителното рококо, участва един от световноизвестните италиански майстори - Лучо Бубако, както и бижутерката Катерина Дзуки, има и представители на италианската муранска школа. Съпътстващата програма включва лекции. В Квадрат 500 и галерия "Средец".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал