Военното министерство отваря оферти за нови 3D радари, проектът ще е за над 400 млн. лв.

Пет отбранителни компании ще се състезават в процедурата за модернизация на радиолокационните системи на армията

3D модел на трикоординатния радар на израелската отбранителна компания ELTA Systems, която участва в надпреварата
3D модел на трикоординатния радар на израелската отбранителна компания ELTA Systems, която участва в надпреварата
3D модел на трикоординатния радар на израелската отбранителна компания ELTA Systems, която участва в надпреварата    ©  Elta Systems
3D модел на трикоординатния радар на израелската отбранителна компания ELTA Systems, която участва в надпреварата    ©  Elta Systems

Пет големи военни компании са подали обвързващи оферти за доставка на нови - трикоординатни, радари за нуждите на българските въоръжени сили. Предложенията им ще бъдат отворени публично в четвъртък в Министерството на отбраната по време на открито заседание на междуведомствената група, която се занимава с процедурата, съобщават днес от военното ведомство. Настоящият министър на отбраната Тодор Тагарев набеляза проекта за нови радари като един от своите първи приоритети заедно със закупуването на бронирани бойни машини за пехотата и натовски самоходни гаубици. Модернизационната програма беше сред водещите акценти и при управлението на служебния му предшественик Димитър Стоянов.

Фирмите, които са решили да участват в настоящата радарна надпревара, са "Локхийд Мартин" (САЩ), "Леонардо" (Италия), "Елта" (Израел), "Индра" (Испания) и "Талес" (Франция). Закупуването на 3D локационните системи ще се извърши по процедура за "наличие на основен интерес, свързан със сигурността на страната по смисъла на чл.149, ал.1, т.2 от Закона за обществените поръчки", или казано по-просто - без тръжно наддаване. Решение за това беше взето от Министерския съвет на 1 февруари тази година.

Междуведомствена група ще разгледа подадените оферти, ще ги анализира, ще ги оцени, ще ги класира, след което най-вероятно ще бъде взето политическо решение с кого да се преговаря за сключване на договор. Основното предимство на въпросната извънредна процедура по ЗОП е, че загубилите фирми няма да могат да блокират процеса и да го обжалват до безкрай, тъй като става дума за защита на националната сигурност. Не е изключено да се премине и към пряко договаряне с някоя държава по въпроса - по време на последното правителство на ГЕРБ например неофициално се твърдеше, че се правят стъпки за доставка на локационни станции на "Локхийд Мартин", които да дойдат под формата на пакетна сделка със САЩ заедно с изтребителите F-16.

Критично важен проект

Проектът за закупуване на нови 3D радари е от критична важност за отбраната на страната ни. Спираловидната ескалация в черноморския регион след руската инвазия в Украйна, както и предстоящото пристигане на новите изтребители F-16 Block 70 спешно налагат закупуването на съвременни радари от западен тип, които да са напълно съвместими със стандартите на НАТО. Отделно от това е публична тайна, че радиолокационното покритие над България от години не е достатъчно добро и плътно. Това нагледно беше демонстрирано през лятото на миналата година, когато малък литовски самолет прелетя през въздушното пространство на 7 държави, необезпокоявано кацна край Видин за презареждане, след което пак излетя и се приземи на селскостопанско летище между Шумен и Търговище, преди да дойде полицията.

Затова вече няколко години Министерството на отбраната се опитва да започне проекта за придобиване на модерни радиолокационни станции. Целта е да бъдат закупени поне седем радара - пет стационарни и два мобилни. По разчети от 2019 г. цената им трябваше да бъде около 390 млн. лв. В контекста на галопиращата инфлация от последните месеци и постоянното поскъпване на отбранителната продукция покрай войната в Украйна стойността на проекта почти сигурно ще прескочи 400 млн. лв.

Освен придобиването на радарите, срещу тази сума военните разчитат да се осигури обучение на личния състав, гаранционна поддръжка за не по-малко от 24 месеца и последваща интегрирана логистична поддръжка за 5 години. Локационните системи ще трябва да бъдат доставени в рамките на максимум 2 години след сключването на договора.

Актуалната цена на бъдещите 3D-радари обаче вероятно ще научим, едва когато Министерството на отбраната официално внесе в Народното събрание т.нар. проект за инвестиционен разход, или ПИР. Одобряването му ще означава, че правителството ще бъде задължено от парламента да предостави на военните средствата за въпросната програма за превъоръжаване.

До момента въпросният ПИР се внасяше в Народното събрание на много по-ранен етап - още преди да започнат преговорите с потенциалните компании изпълнители и да бъдат подадени обвързващи оферти. Сега отбранителното ведомство е решило да премине към нов подход - да иска одобрение за финансиране от депутатите едва след като е събрало необвързващите оферти от военните контрагенти и има по-обективна представа за крайната стойност на проекта. Защото досега програмите за модернизация на армията обикновено се влачеха с години и на финала цените на оръжейните системи се оказваха съвсем различни от първоначалните.