Армията може да поръча натовски 3D радари през лятото

Стартирането на военния проект за близо 400 млн. лв. ще зависи от евентуалната актуализация на държавния бюджет

Българската армия иска да придобие 5 стационарни радара с голям обхват и 2 мобилни - със среден, на ориентировъчна стойност между 150 и 200 млн. евро.
Българската армия иска да придобие 5 стационарни радара с голям обхват и 2 мобилни - със среден, на ориентировъчна стойност между 150 и 200 млн. евро.
Българската армия иска да придобие 5 стационарни радара с голям обхват и 2 мобилни - със среден, на ориентировъчна стойност между 150 и 200 млн. евро.    ©  Elta Systems
Българската армия иска да придобие 5 стационарни радара с голям обхват и 2 мобилни - със среден, на ориентировъчна стойност между 150 и 200 млн. евро.    ©  Elta Systems
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В средата на тази година Министерството на отбраната може да даде началото на стратегически важния проект за купуване на модерни трикоординатни радари по стандартите на НАТО. Това става ясно от изказване на военния министър Стефан Янев пред комисията по отбрана на парламента във вторник. Задвижването на модернизационната програма обаче ще зависи от това дали през лятото се стигне до актуализация на държавния бюджет, каквито планове има правителството. Причината е, че ориентировъчната сума за купуване на поне 7 локационни станции е около 390 млн. лв. и в момента не е заложена като планиран разход за тази година.

Бързото купуване на модерни 3D радари за армията е наложително поради поне две причини - актуалната ескалация на напрежението в Черноморския регион заради кризата между Русия и Украйна и предстоящото преминаване на българските военновъздушни сили (ВВС) към американски изтребители F-16. На практика в момента войската ни използва стара и условно модернизирана "на парче" радиолокационна техника от времето на Варшавския договор, която, от една страна, няма пълна съвместимост със стандартите на НАТО, а от друга, не дава достатъчно добро радарно покритие на страната и зоната за въздушно опознаване около нея. Почти сигурно е, че бъдещите български изтребители F-16 Block 70 ще бъдат несъвместими с използваните в момента радари.

От ключово значение

Придобиването на модерни трикоординатни радари ще е ключово и за ефективното изпълнение на съвместния съюзнически ер полисинг на НАТО във въздушното пространство на страната ни. На днешното си заседание Министерският съвет одобри разполагането у нас на четири испански бойни самолета Eurofighter, които трябва да дойдат до седмица и да патрулират заедно с българските МиГ-29 до края на март. След това в страната ни ще бъде разположена и двойка стелт изтребители F-35 ot ВВС на Кралство Нидерландия.

"Тъй като целият пакет от способности, който предполага 7 или 8 радара, надвишава 300 млн. лв. и когато сме готови с разчетите и с предполагаемата схема, по която можем да реализираме този тип покупка, тогава ще направим необходимото, ако е възможно в рамките на актуализацията на тазгодишния бюджет в средата на годината", коментира вчера военният министър по повод евентуалната реализация на проекта. По принцип техническото задание за него би трябвало да е вече напълно готово, тъй като служебният военен министър Георги Панайотов обяви още през октомври, че се готви да вкара програмата за одобрение в Министерския съвет "в най-скоро време".

Какво се търси

Първите подробности за проекта изтекоха още през есента на 2020 г. по време на презентация на израелската отбранителна фирма ELTA Systems. Според нейните представители българската армия иска да придобие 5 стационарни и 2 мобилни радара с ориентировъчна стойност 150 - 200 млн. евро. Интеграция на системата трябва да стане в рамките на 2 години, което според представителите на ELTA е "доста кратък срок, но може да го направим".

Година по-късно ексминистър Панайотов уточни вече официално, че проектът ще струва около 390 млн. лв. и все още се уточнява дали да бъде изпълнен с обществена поръчка или при пряко договаряне с правителството на друга държава. По неофициална информация запитвания за необвързващи оферти са изпратени до компаниите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra, Elta Systems, Bae Systems и Hensoldt. По време на правителството на Бойко Борисов бяха проведени серия срещи с представители на Lockheed Martin, които лобират за пряко договаряне по подобие на сделката за произвежданите също от тях изтребители F-16.

Подобна среща с висши представители на щатската военна корпорация е била проведения и вчера в Министерството на отбраната, като официалната тема обаче е очакваното забавяне в доставката на бойните самолети заради производствени проблеми, провокирани от ковид пандемията. Още в края на януари Стефан Янев призна, че закъснение ще има, но "ще е от порядъка на месеци, а не пет или десет години". Независещи от страната ни геостратегически фактори обаче могат да доведат и до по-голямо забавяне от това, за което нашият военен министър говори в момента. На вчерашната среща от Lockheed Martin трябва да са предоставили повече подробности по темата и как пропуснатите срокове евентуално биха могли да бъдат наваксани поне частично. Най-вероятно също така е обсъден и въпросът с евентуалната поръчка на втората "полуескадрила" от още осем F-16, за която страната ни направи официално запитване и очаква официална обвързваща оферта от американското правителство, както и за придобиването на радари. За момента от военното министерство не са обявили конкретна информация и по двата въпроса.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6

    "Натовски радари"! ? Срамежливо смокиново листо пред стоките т сергията на американския ВПК.
    Помня скандала, когато "натовските" Ф-16 пр@@баха "натовските" Грипен и които Ф-16 ги платихме авансово не на нато в Брюксел, а на водещата в американския ВПК Lockheed Martin, ако, че ще дойдат, когато внуците ми се заженят.

    Така че - не размахвайте смокиновото листо, че отдолу са единствено висящи срамотии.

    Нередност?
Нов коментар