🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Предизборните програми на партиите за съдебната реформа - законови промени, но трудна конституционна реформа; КС: Машинното гласуване не е противоконституционно

Тържествено събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България се проведе в четвъртък в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" под патронажа на държавния глава. В речта си президентът призова за улеснен достъп до конституционно правосъдие.
Тържествено събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България се проведе в четвъртък в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" под патронажа на държавния глава. В речта си президентът призова за улеснен достъп до конституционно правосъдие.
Тържествено събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България се проведе в четвъртък в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" под патронажа на държавния глава. В речта си президентът призова за улеснен достъп до конституционно правосъдие.
Тържествено събрание по случай 30-годишнината от приемането на Конституцията на Република България се проведе в четвъртък в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" под патронажа на държавния глава. В речта си президентът призова за улеснен достъп до конституционно правосъдие.
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Наближаващите избори белязаха и акцентите в правните новини на седмицата - предложенията на партиите за съдебна реформа и докъде може да стигне тя, скандалите около блокираните промени в бордовете на държавните предприятия, решението на Конституционния съд, с което се даде зелена светлина на машинното гласуване.

Варненският адвокат Юлиян Георгиев е оспорил избора на част от членовете на новия Висш адвокатски съвет (ВАдС), делото е насрочено за 13 юли. Георгиев атакува избора на девет от общо 25 членове на ВАдС - Валя Гигова и Красимир Краев (избрани на първи тур), Ценимир Братоев, Асен Георгиев, Димитър Вълчев, Нина Седефова, Бойко Ботев, Красимира Иванова и Катерина Михайловска. Делото може да събере в една съдебна зала председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и главния прокурор Иван Гешев, които по закон участват в това производство, коментира lex.bg.

Жалбите във Върховния административен съд срещу решението на правителството за създаване на разширен списък на лица и фирми, засегнати от санкциите по закона "Магнитски", вече са 42, всички те са окомплектовани, съобщава "Сега". Очаква се в началото на тази седмица съдът да се произнесе по исканията за спиране на предварителното изпълнение на решението на кабинета.

//ТОП 3

Съдебната реформа - консенсусни законови промени и трудна конституционна реформа

Серия от консенсусни законови промени по съдебната реформа могат да се извършат само до няколко месеца в новия парламент, но конституционна реформа няма да бъде задвижена нито бързо, нито лесно. Очертава се достатъчно съгласие за приоритетно закриване на антикорупционната комисия КПКОНПИ и създаването на нови институции на нейно място, закриване на спецправосъдието, изваждане на Бюрото за закрила от контрола на главния прокурор, разширяване на съдебния контрол върху актовете на прокуратурата. Това са част от изводите от дебата за съдебната реформа, който "Капитал" организира. Отстраняването на главния прокурор, което бе акцент на протестите от миналата година, може да стане само през конституционни промени и нов състав на ВСС, единодушни са участниците. Предложенията на "Има такъв народ" за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и прекият избор на главния прокурор се очертават като основните препъникамъни пред политическия консенсус за конституционни промени. Прокуратурата няма място в съдебната власт, заяви в интервю пред "Капитал" Ива Митева, кандидат за депутат от ИТН.

Противоречивата съдебна практика по вписването на бордовете на държавните дружества породи напрежение и много критики

Казусите със спрените от съда вписвания на промени в бордовете на държавните дружества извадиха на бял свят куп проблеми около противоречивата съдебна практика. След две поредни спирания на вписването на новото ръководство на ББР икономическият министър Кирил Петков обяви, че е готов да внася заявления за вписване всеки ден, а междувременно се подготвя "многомилионен иск" за вреди към двамата членове на старото ръководство, които блокираха процедурата с искове. В края на миналата седмица в Търговския регистър беше вписано новото ръководство на държавното дружество "Автомагистрали", което стана след третата заповед на регионалния министър Виолета Комитова. Министерството на правосъдието сезира Инспектората към ВСС с искане за проверка на случайното разпределение на делата в Софийския градски съд след критиките, че един и същи съдия е спрял вписванията. Съюзът на съдиите в България пък разпространи позиция, в която се казва, че "публични критични коментари на съдебните актове са допустими, но ако това се прави от висши представители на изпълнителната власт, те са подложени на известни ограничения".

Коментари по темата

Михаил Екимджиев: Магистратската тога не е шапка невидимка, прикриваща невежество и корупция. Логиката на закона е ясна - такова спиране, което може да продължи години, е мислимо само когато предявеният иск е с преюдициално значение за законността на вписването, когато е допустим и вероятно основателен.

Дяволът и КОЙ са в буквата на закона? Недопустимият иск означава, че той не подлежи на разглеждане, т.е. не може да има съдебно решение, което да разреши въображаемия спор. Няма как да обезпечиш спор, по който няма да имаш съдебно решение изобщо (от сайта Грамада)

Машинното гласуване не е противоконституционно, реши Конституционният съд

Седмица преди изборите Конституционният съд (КС) обяви, че задължителното машинно гласуване в секции с над 300 гласоподаватели не е противоконституционно. Според КС и новите правила за сформиране на Централната избирателна комисия не противоречат на конституцията. В искането на ГЕРБ бяха оспорени 14 разпоредби от промените в Изборния кодекс, извършени от 45-ото Народно събрание, от тях само една е обявена за противоконституционна - че пропорционалната изборна система за парламентарни избори се прилага само за предстоящите избори на 11 юли. Според КС тази разпоредба е неясна, противоречива и на практика неизпълнима, доколкото предписва на следващото Народно събрание "в неопределен срок да приеме нови правила за произвеждане на парламентарни избори по неуточнена изборна система, различна от пропорционалната". Решението е придружено с много особени мнения.

Също в петък, малко след обявяването на решението на КС, Върховният административен съд отхвърли жалбата на ГЕРБ-СДС срещу методическите указания на ЦИК за машинното гласуване.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Как Висшият съдебен съвет саботира въвеждането на е-правосъдие >> Електронното правосъдие трябва да заработи от 1 юли т.г., но по всичко личи, че това е поредният провал на ВСС. И двете системи - Единен портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), през която трябва да общуват съдилищата с институции, граждани и фирми, както и Единната информационна система на съдебната власт (ЕИСС), през която трябва да работят служителите на съдилищата, страдат от сериозни недостатъци, които не позволяват ефективното им използване.

Прокурорският монопол не е азбучна истина - разказва главният прокурор преди 100 години >> НБУ преиздаде изследването "Прокурорският надзор: произход, развитие, функции" на Светослав П. Велчев - главен прокурор при Върховния касационен съд (1920 до 1932 г.), първи председател на Върховния административен съд (1932 г. до 1938 г.). Книгата излезе с встъпителна студия и научна редакция на проф. Веселин Вучков, преподавател в НБУ. Любопитното е, че политическият дебат за "мястото на прокуратурата" е воден у нас и преди точно 100 години, коментира адв. Андрей Янкулов.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

За дигитализацията на правосъдието. На 30 юни т.г. влязоха в сила измененията в ГПК и НПК, които дават възможност за видеоконференции по граждански дела и по някои наказателни дела. Нито съдилищата, нито гражданите и техните защитници имат опит в дигиталните съдебни процеси, не са осигурени защитени онлайн платформи за провеждане на виртуални заседания, няма необходимата техника. Коментар на Вергиния Мичева-Русева, съдия в СГС >> Лекс.бг

За субективната страна на престъпленията по чл. 342 и чл. 343 НК (транспортни престъпления). Наложително е не само да бъдат преобмислени редица установени модели в превенцията, но и да се направи критичен преглед на законодателството и съдебната практиката по тези дела. Проблемите на субективната страна продължават да бъдат препъникамък за правоприлагащите органи. Коментар на проф. Момяна Гунева >> Лекс.бг

Хомеопатията в България: прекалено строго регулиране или разумни предпазни мерки? Опит на чужди държави. Преглед на законодателното регулиране на хомеопатичното лечение в България, Германия, Франция и Русия и какво следва да се препоръча у нас >> Предизвикай правото!

//ИЗБРАНО ОТ ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИК

КФН обнародва промени в процедурата за прехвърляне на средствата за втора пенсия в друг фонд

Комисията за финансов надзор (КФН) обнародва промени в Наредба № 3/2003 г. за реда и начина за промяна на участие и за прехвърляне на натрупаните средства на осигурено лице от един фонд за допълнително пенсионно осигуряване в друг съответен фонд, управляван от друго пенсионноосигурително дружество. Промените са с оглед измененията в Кодекса за социално осигуряване от началото на годината за реда за изплащане на втората пенсия и възможността на лицата, придобили пенсия от универсален фонд, еднократно да прехвърлят средствата по индивидуалната си партида в друг фонд. Актуализирана е процедурата за промяна на участие, променени са и образците на документи. Процедурите по заявления, подадени до 30 юни т.г. се осъществяват по досегашния ред.

Все още няма коментари
Нов коментар