🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Правосъдният министър поиска нова наредба за обучението по право и изплащане на обезщетенията, присъдени от Страсбург, от бюджета на съдебната власт; омбудсманът атакува пред КС пожизнено намалените пенсии

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и представители на юридическите факултети действието на наредбата за образованието по право. Според проф. Стоилов досега промените в наредбата са били фрагментарни и не са засягали комплекса от съществени въпроси, а в обозрима перспектива трябва да се изработи нова наредба.
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и представители на юридическите факултети действието на наредбата за образованието по право. Според проф. Стоилов досега промените в наредбата са били фрагментарни и не са засягали комплекса от съществени въпроси, а в обозрима перспектива трябва да се изработи нова наредба.
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и представители на юридическите факултети действието на наредбата за образованието по право. Според проф. Стоилов досега промените в наредбата са били фрагментарни и не са засягали комплекса от съществени въпроси, а в обозрима перспектива трябва да се изработи нова наредба.    ©  Министерство на финансите и ВСС
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и представители на юридическите факултети действието на наредбата за образованието по право. Според проф. Стоилов досега промените в наредбата са били фрагментарни и не са засягали комплекса от съществени въпроси, а в обозрима перспектива трябва да се изработи нова наредба.    ©  Министерство на финансите и ВСС
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Непосредствено преди изборите в интервю за парижкия вестник "Монд" лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че ако партията му победи във вота, ще работи за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, който е недорасъл за поста си, не се бори срещу корупцията, а "столът му е твърде голям за него". Партията на Трифонов спечели първото място на изборите, макар и с малка преднина, а яснота за намеренията му да състави правителство се очакват още днес.

Във вторник, 13 юли, се очаква Европейският съд по правата на човека да обяви първото си решение за т.нар. гражданска конфискация в България. Делото обединява седем жалби от различни лица, всичките във връзка с приложението на първия конфискационен закон от 2005 г. - Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, известен още като закона "Петканов".

На 9 и 16 октомври 2021 г. ще се проведе общото събрание на съдиите, на което ще трябва да изберат нови двама членове на Висшия съдебен съвет на мястото на подалите оставка Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова. Датите са определени със съвместна заповед на председателите на върховните съдиилище Лозан Панов и Георги Чолаков.

//ТОП 3

Обезщетенията, присъдени от ЕСПЧ, да се изплащат от бюджета на съдебната власт, а не от МС, предлага правосъдният министър

Обезщетенията, присъдени по дела в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) срещу България, трябва да се изплащат от бюджета на съдебната власт, а когато става дума за повтарящи се нарушения, би трябвало да се отразят при атестирането на съответните магистрати като един от факторите за цялостната им оценка. Това виждане сподели правосъдният министър проф. Янаки Стоилов в четвъртък на заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет. Стоилов обясни, че са му били задавани въпроси защо кабинетът трябва да отделя средства за тези обезщетения, когато в повечето случаи става въпрос за решения на прокуратурата и съдилищата, заради които България е осъдена. Ден по-рано Министерският съвет прие Осмия годишен доклад на министъра на правосъдието за изпълнението на решенията на ЕСПЧ, който принципно би следвало да бъде внесен в Народното събрание за обсъждане. Докладът по правило отразява данни за новите решения, висящите жалби и открояващите се проблеми.

Правосъдният министър Янаки Стоилов повдигна въпроса за нова наредба за образованието по право

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с представители на юридическите факултети действието на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността "Право" и професионална квалификация "Юрист". Според проф. Стоилов, наложително е да се приеме нова наредба, която да уеднакви изискванията за прием на студенти по право, така че те да бъдат национално класирани, да се предвиди общ държавен изпит и да се помисли дали да има степен "бакалавър" в юридическото образование или само магистри да упражняват класическите юридически професии. Парадоксалното е, че само преди година, в края на май м.г., Министерският съвет отмени новата наредба за обучение по право, приета от втория кабинет на ГЕРБ през 2017 г., а после неколкократно отлагана, още преди тя да се задейства. В нея се предвиждаше именно цялостна реформа на юридическото образование, включително нови правила за прием, общ държавен изпит, осъвременяване на учебните програми, премахване на задочното обучение по право, повече практическа насоченост в обучението и др.

Омбудсманът Диана Ковачева атакува пред Конституционния съд пожизнено намалените пенсии

Омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) заради текст от Кодекса за социално осигуряване (чл. 68а, ал. 1), който отрежда пожизнено с 4.8% по-малка пенсия за хора, които имат необходимия осигурителен стаж, но са се пенсионирали година по-рано от отредената възраст. Според омбудсмана текстът противоречи на няколко разпоредби от конституцията, той е в разрез с принципа на справедливост и равенство на гражданите пред закона, ограничава социалните им права и не гарантира правна сигурност и предвидимост. Според нея подобна разпоредба би била справедлива само за една календарна година от пенсионирането. Докладчик по делото е съдия Красимир Влахов.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Глобалната данъчна сделка - дяволът е в детайлите. 130 страни и юрисдикции се споразумяха да реформират облагането на мултинационалните компании, за да се ограничи избягването на плащането на данъци. В нея има два основни стълба - нов минимален данък печалба за мултинационалните компании и правото да се облагат с данъци най-големите там, където извършват продажбите си, а не където са регистрирани. Ирландия, Унгария и Естония са против въвеждането на данъка, като се позовават на решение на СЕС от 2006 г. относно компанията Cadbury Schweppes, според което базирането на дъщерни дружества на международни корпорации в по-ниски данъчни юрисдикции не представлява избягване на данъци.

Чудният свят на търговската регистрация, роден от законодателна еуфория >> Процедурата по скоростно спиране на вписване по партида на дружество е ключов механизъм за предотвратяване на злоупотреби като т.нар. кражби на фирми. Вината за проблемите около бордовете на държавните дружества е най-вече на законодателя, при който често водещи са ентусиазмът и еуфорията, а не експертизата и анализът, коментира адв. Александър Иванов.

Магистратската тога не е шапка невидимка, прикриваща невежество и корупция >> Бруталните откази на съдии да допуснат вписването на промени в бордовете на държавни дружества се обосновават със самоцелен формализъм и автоматизъм, коментира адв. Михаил Екимджиев. Логиката на закона е ясна - такова спиране, което може да продължи години, е мислимо само когато предявеният иск е с преюдициално значение за законността на вписването, когато е допустим и вероятно основателен.

Действията около списъка по закона "Магнитски" изглеждат като партия пинг-понг >> Развитието на съдебните дела по жалби срещу правителствения списък на свързани лица показва, че трябва да се търси законодателно решение. Самото решение на Министерския съвет има оповестителен характер, незадължителен, и по-скоро информира обществеността и субектите на гражданския оборот, отколкото да ги задължава да предприемат действия, коментира адв. Ивайло Дерменджиев.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

За решенията на Конституционния съд, правовата държава и правосъзнанието. Конституционното правосъдие по-скоро се търпи, отколкото се зачита, коментира конституционният съдия Красимир Влахов и сочи редица примери за това незачитане: мълчаливото "продължаване" на мандата на главния инспектор и инспекторите на Инспектората към ВСС, липсата на съдебен контрол върху решенията на Висшия дисциплинарен съд на адвокатурата, отказът на парламента да се съобразява с решенията на КС. >> Лекс.бг

Когато властта промени незаконна наредба, делото срещу нея "умира" - ще обърне ли СЕС практиката на ВАС. Преюдициално запитване на съдия Луиза Христова от Административен съд София-град пред Съда на ЕС по повод на дело срещу ВАС заради поредния случай на отказано правосъдие след промяна на оспорен подзаконов акт. Темата е много актуална предвид последните изменения в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, с които се даде възможност на гражданите и бизнеса да търсят обезщетения за действието на незаконни наредби. >> Лекс.бг

Съдът: КПКОНПИ е тормозила Трайчо Трайков, но умерено. Върховните съдии намалиха обезщетението на Трайков от 100 000 на 10 000 лв., като обаче разделя делото на две части и връща за ново разглеждане на първа инстанция частта за пропуснатите ползи от заплати. >> Сега

//СЪДЕБНИ

ВКС в тълкувателно решение: Отстраняването на купувача не разваля по право договора за продажба на имот и той може да поиска развалянето с иск.

Съдебното отстраняване на купувача на имота заради права на трето лице, не разваля по право договора за продажба и в този смисъл купувачът има право на последващ иск за разваляне на договора по реда на чл. 87, ал. 3 от Закона за задълженията и договорите. Това се казва по същество в Тълкувателно решение №1/2019 на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегия на ВКС, от 2 юли т.г., с което се отговаря на въпроса дали при евикция на купувача договорът се разваля по право или трябва да се предяви иск за разваляне. Развалянето на договора е право на кредитора на неизпълненото задължение поради причини, за които длъжникът отговаря, и поради това то винаги е алтернатива на другите способи за защита на кредитора при неизпълнение.

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Единен електронен регистър на вещите лица ще заработи от 1 януари догодина

Информационна система "Единен регистър на вещите лица", поддържана от Министерството на правосъдието, ще осигури централизиран електронен достъп до данни за вещите лица. Това предвиждат промени в Наредба № 2 от 2015 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица, изготвени на основание на промени в Закона за съдебната власт от октомври м.г. Системата ще даде възможност на органите на досъдебното и съдебното производство да намират бързо и лесно вещи лица с подходяща специалност, се казва в мотивите. Тя ще има публична част, която ще съдържа трите имена на вещото лице, научната степен или академичната му длъжност, вида експертиза, съдебния район, образователни компетенции, и непублична част с ЕГН, номер на личната карта, адрес, имейл и др. под. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2022г.

Все още няма коментари
Нов коментар