Показната акция на МВР и прокуратурата срещу Настимир Ананиев

Масирано присъствие на полиция и жандармерия в два столични офиса, насочено към събиране на документи по Европейска заповед за разследване, се превърна в поредния политически скандал

Показната акция на МВР и прокуратурата срещу Настимир Ананиев
Показната акция на МВР и прокуратурата срещу Настимир Ананиев
   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Поредна рутинна полицейска акция в сряда бе превърната в показно за институционална репресия срещу активен депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" по утвърдения вече начин - с неофициално промотиране през медии бухалки, което позволи да се вкара името на Настимир Ананиев в контекста на изпълнение на Европейска заповед за разследване от белгийските власти. Така и не стана ясно какво е българското участие в престъплението, разследвано от белгийските власти, и дали изобщо има връзка с Ананиев, но именно това стана хедлайнът в многобройните медийни публикации по темата

Около 10:30 сутринта първо ПИК съобщи, че полицията провежда акция срещу Настимир Ананиев. Случайно екипи на ПИК са се оказали на място при двата претърсвани офиса на столичната улица "Парчевич" и в офис сграда на бул. "Стамболийски". После се оказа, че само един от тези офиси е на фирма на Ананиев - тази на "Стамболийски".

До късно през деня нямаше никакво институционално съобщение за акцията - нито от МВР, нито от прокуратурата, въпреки силния медиен интерес и коментарите на самия Ананиев. Това даде възможност за разнообразни интерпретации в медиите, включително и от опозиционните партии в парламента, които с охота подеха темата, за да атакуват ПП-ДБ.

Едва към 16 часа Софийската градска прокуратура публикува кратко съобщение, от четири изречения, за да отговори на "множество журналистически запитвания", че се изпълнява Европейска заповед за разследване, издадена от съдия-следовател в белгийския град Антверпен, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица. Акцията се извършва с разрешение на съдия, се казва в съобщението.

Настимир Ананиев: Това е политическа бухалка

В изявление пред журналисти още по обед Настимир Ананиев окачестви акцията като "политическа бухалка" - заради начина, по който е извършена и оповестена. Той обясни, че за самата акция разбрал от медиите, като изобщо не е бил търсен от полицията. "Това ако не е политическа бухалка... то си е по система. Първо излиза нещо в ПИК, започва да се дъвче, изкривява се информацията, която има. Не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността", коментира Ананиев. Подчерта, че липсата на институционална информация е позволила от трибуната на парламента да се цитира "любимата ПИК". Заяви, че няма нищо общо с офиса на ул. "Парчевич" и намиращата се там фирма.

Пред "Капитал" Ананиев уточни, че става въпрос за неговата фирма Слийв блум", която се занимава със счетоводно обслужване на много чуждестранни фирми, включително белгийски, холандски и др. (Повече за фирмите на Ананиев вижте в карето най-долу.) Към този момент обаче той не е в състояние да посочи името на белгийската фирма, по повод на която е издадена ЕЗР, тъй като то все още не му е съобщено. Знае само, че договорните отношения с тази фирма са били прекратени преди няколко години, но това важи за няколко такива белгийски фирми, с които са имали договор за счетоводно обслужване. Едва след приключването на акцията щял да разбере от управителя на фирмата повече подробности.

Ананиев повтори тезата си за акция бухалка и пред "Капитал", като обясни, че при подобни акции по изпълнение на Европейска заповед за разследване, каквито и преди са правили, обикновено се праща едно писмо с искане да се предостави конкретен документ или документи. Изпращането на няколко коли с полиция и жандармерия е абсолютно излишно в този контекст, затова е очевидно, че става въпрос за целенасочена демонстрация, на каквото и досега сме били свидетели.

Фирмите на Ананиев

През годините Настимир Ананиев е имал участия в петнадесетина фирми. В част от тях той е бил съдружник (или само съуправител) с чужди граждани - често от Белгия, но също и от Ирландия, Русия и др. Това може да е индикация, че това са били по-скоро клиенти и партньори, които са имали нужда от местен представител. Самият той е живял и учил в Ирландия и е имал ирландско гражданство, от което се отказва през 2014 г., за да стане депутат.

Покрай влизането му в политиката Ананиев излиза от управлението, а на някои места и от собствеността, като фирмите са поети от негови роднини: част - от съпругата му, други - от баща му.

Някои от години са без дейност или отчитат минимални обороти. Може би най-съществен и растящ през годините оборот реализира "Слийв блум" с предмет на дейност счетоводно обслужване, която има 11 служители. Тя е отчела 466 хил. лв. приходи и 22 хил. лв. печалба за 2022 г., като за сравнение - предходната година приходите са били 411 хил. лв. при 21 хил. лв. загуба. В нея депутатът все още е едноличен собственик, а управител е Петя Ананиева. Другото дружество, негова собственост, е "Анимекс", но там оборотите са едва по 20-ина хил. лв. годишно и от 2017 г. няма служители. В една от фирмите за кратко е бил съдружник със съоснователя на Nexo Антони Тренчев, с когото са били и съпартийци в "Движение България на гражданите".
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 7

    Дебелио е прибрал на Буци телефона и е взел нещата в свои ръце. По-първичните гербаджии му симпатизират, защото бяха истински скандализирани как така ще ти държат сметка за златния гьол и студения резерв, че и "8-те джуджета", а ти да държиш силовите ведомства и да бездействаш

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 3

    Пародия на държава, не защото се претърсват офиси, а начинът по който се прави това. Накрая пак ние ще плащаме обезщетенията.

    Нередност?
  • 4
    beky avatar :-|
    1999
    • - 5
    • + 8

    ЕС, братлета! Прокурор от европейски Антверпен изисква процесуални действия в БГ покрай разследване за КОНТРАБАНДА.

    Контрабандата стана втората специалност на ППДБ!
    Коцев с контрабандисти.
    Киро с контрабандисти.
    Асен с контрабандисти.
    Рашко с контрабандисти.
    Настимир с контрабандисти.

    Всъщност тия са ПП (Партията на Пудела, дето си играе с пачки евро). Останаха само Калина и лаборанта да не са ги изтипосали до ТИР с контрабандни цигари...

    Допускам, че Галя вече е в немилост заради динената кора, която пъдпъхна на посланика.
    Пак набутайте в леглото на мафията вече изпедепцаните ПП (Партията на Пудела)...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4
    • + 7

    Поредният осветен пепейски тарикат...
    Нещо лавина стана!
    И никой ли не чете, че поръчката за ровенето му е от Белгия, не от МАсква? Или баци/шиши управляват Брюксел?
    Само това ще да е обяснението...

    Нередност?
Нов коментар