🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Едно шоу - двама водещи: какво ще стане с властта

Коалиция на голямата корупция, коалиция на протеста или нови избори, са вариантите за следващите седмици

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изглежда като хаос, но това е само защото мина много време. Вече повече от 10 години, с малки изключения, управлението на държавата е концентрирано в един човек - Бойко Борисов. Политиката беше сменена от все по-откровено спазаряване по къщи и хотели около София. Заедно с многото пари беше откраднато и усещането, че властта реално принадлежи на хората.

Резултатите от изборите сега променят тази схема, или поне има шанс да го направят, а политиката - състезанието между хора и идеи, изглежда, се завръща. Първо ще изглежда като хаос, но после, ако имаме късмет, ще свикнем, че важните решения не се взимат винаги само от един човек.

В парламента сега има две групи партии - тези, които са направили сегашните схеми и са се възползвали от тях, и тези, които казват, че искат да ги разрушат. След неочаквано голямата избирателна активност в неделя втората група - противниците на кражбите, имат толкова депутати, че сегашният модел много трудно може да се запази. Отношенията между тях ще определят какво ще се случва в близките месеци.

Възможностите пред новия парламент са три:

  • Да бъде направена коалиция на голямата корупция с всички партии, които досега са се възползвали от властта - ГЕРБ, ДПС и БСП. Това обаче изглежда все по-невъзможно. В краткосрочен план подобно групиране ще запази контрола върху паричните потоци, но ще заплаши съществуването на поне две от партиите - ГЕРБ и БСП, които и без това са в спирала на политическо пропадане.
  • Вторият вариант е коалиция между т.нар. протестни партии - Слави, "Демократична България" и Мая Манолова, подкрепена от някоя от старите формации. Рискът тук обаче е противниците на статуквото, веднъж влезли във властта, да бъдат купени от него.
  • Третият вариант е изборите да се повторят след още два месеца и половина. Рискът при него е резултатите да са други - патериците на ГЕРБ и ДПС да се мобилизират, схемите за купуване на гласове да заработят на пълна мощност и през лятото да има нова, но пак същата коалиция на кражбите. Надеждата обаче е, че сега много хора ще са видели, че ГЕРБ и ДПС имат съвсем нормална алтернатива и дори към тях ще се присъединят още. Ще може да има мнозинство на промяната.

Последният вариант към момента изглежда най-вероятен. Следващите дни и седмици, изглежда, ще бъдат началото на предизборната кампания за парламентарните избори през юни. Заедно с нея ще започнат и първите стъпки от танца за идващите през есента президентски избори.

Сега ситуацията изглежда като хаос, но в този брой на "Капитал" има няколко текста, които го подреждат и дават възможност да се предвиди какво ще се случва.

През следващите седмици политиката ще се доминира от трима основни герои.

  • 1. Бойко Борисов ще представлява силите на статуквото. Те в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. Зад сегашния премиер стои огромен ресурс от пари, акумулирани през последните десет години, всички институции на превзетата държава - от данъчни, през полиция и служби до прокуратурата и съдебната система. Последните са повече под контрола на ДПС, така че могат да се обърнат в първия момент, когато това стане изгодно, но поне засега са от един отбор. Сегашният премиер влиза в битката за следващото мнозинство с цел да запази позициите си или ако не това, поне да си гарантира, че няма да го преследват. (Вижте повече за Бойко Борисов и в каква форма излиза той от изборите тук.)
  • 2. Слави Трифонов ще представлява силите на промяната. Въпреки че е част от медийния пейзаж през последните 30 години, шоуменът успя да събере в себе си надеждите за промяна на няколкостотин хиляди човека. "Има такъв народ" стана втора партия и сега от нея се очаква не просто да направи така, че да се изпълнят точките от референдума на Слави. Не, сега в партията са фокусирани мечтите на много хора България да се промени. И от решенията на хората около Трифонов през следващите седмици, а може би и след това, наистина ще зависи в каква посока ще поеме страната. (Вижте портрет на Слави и как е организирана партията му тук.)
  • 3. Румен Радев ще бъде не само арбитърът в спора между статуквото и промяната, но и вероятно ще е активен участник в него. През следващите дни той ще трябва да зададе ритъма, в който да започне работа новият парламент и да се завърти връчването на мандати на различните партии. Това може би ще се случи бързо, защото вероятността някой да състави правителство изглежда все по-малка. Освен ако Борисов не реши да бави, е напълно възможно още следващата седмица да стане ясно, че ще има предсрочни избори. Така президентът ще трябва да назначи служебно правителство, което да организира новия вот. Ролята на Румен Радев през следващите три месеца ще бъде много по-голяма, отколкото досега. (Прочетете какво зависи от него в процедурата, която предстои, тук.)

Това обаче не са единствените нови герои в политическата конфигурация след изборите. На по-преден план след изборите излиза и "Демократична България". Обединението получи много над очакваните от социолозите гласове и за съвсем малко не успя да изпревари ДПС. Десетте процента на "Демократична България" на пръв поглед не изглеждат много, но всъщност дават доста възможности. (Вижте какви тук.)

Накратко, само за един ден - този на изборите, България се промени. Бойко Борисов, макар и още да е на власт, е в съвсем различна позиция от миналата седмица. Силните сега изглеждат други.

Ключовата дума тук е "изглеждат". Абсолютно нищо не гарантира, че промяната ще бъде постоянна. Сега за кратко има ситуация, която позволява да започне нещо различно. Дали обаче то ще се случи и до какво точно ще доведе, ще стане ясно през следващите седмици. Или дори по-вероятно - след другите избори през юни.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 10
    • + 18

    Когато ножът опре до кокъла, "лицето на промяната", чалгаджията Станислав Трофонов, винаги се изпокрива под претекст че е "болен" - това е стар негов номер още от bTV. Това да ви напомня на една друга мутра, която винаги изчезва от общественото полезрение в най-критичните моменти? Да, това са нашите български "мъжкари"!!! Но не са виновни те, а тези които гласуват за тях. Прост народ - слаба държава!

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 10
    • + 3

    Ми те новите партии да не станат кат глобалното затопляне ! После сички да риват и подсмърчат за леда ...

    Нередност?
  • 3
    043 avatar :-P
    043
    • - 5
    • + 1

    Коалиция на старата корупция, коалиция на новата корупция, или нови избори за преструктуриране на новите и старите лапачи...Честито на потърпевшите!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 20

    Всъщност шоуто е с много повече от двама водещи. И всеки от тях със зъби и нокти драпа да го покажат по телевизора...

    А обзорът е обидно схематичен: добри и лоши, черно и бяло.

    И пак анонимният писач е забравил, че парламентът е законотворецът, и за да не се повтори отново през лятото или когато и да било схемата с купуването на гласове, принудата и опростачването на изборите, трябва да се промени Изборният кодекс.

    Т.е. докато чакат един или друг партиен вожд да реди кабинет, депутатите да поправят юридическия боклук на Герб, като започнат от най-належащото - Изборния кодекс.

    Обидно схематично е и събраните за 2-3 месеца депутати от "новите" партии, които дори не се познават едни други, да се разглеждат като монолитни блокове в местения като тетрис журналистически парламентарен калкулатор. Но дори и групите им в НС да останат цели, т.н. протестърски партии събират 92-ма депутати, които без подкрепа на БСП просто ще клатят въздуха над Борисов и Со.

    И за финал няколко азбучни истини:
    а) Сектантското отношение към демонтажа на превзетата държава обрича добрите намерения на провал;
    б) Провалът на демонтажаниците ще налее нова увереност в тандема Доган-Борисов, че няма кой да им потърси сметка;
    в) Разочарованието от неспособността на демонтажниците ще обезвери хората и определено ще свие подкрепата им на следващи избори;
    г) И при засилена апатия и избори по същите "правила", Герб може и да си управлява и неродените ни внуци.

    Народен фронт срещу Герб е единствената възможност да си върнем държавата.

    И последната.

    Нередност?
  • 5
    ross.pero avatar :-|
    ross.pero
    • - 14
    • + 7

    Демократична България е била коалиция за промяната... смях:)))
    Та нали ДСБ е основната партия в нея... те брутално ограбиха държавата по времето на Костов, милярди бяха заграбени...
    Манолова... сестра Галева, както е наричат, играе с кеша и на Черепа... смях:)))))
    Слави чалгата, който плачеле след убийството на Васил Илиев..., който 30 години опростачваше и зомбираше този тъп народ, да не забравим, че в партията му е пълно с политически, нереалирали се номади...
    Татяна Дончева... комунистипеска отломка... ще бори корупцията... смях:))))
    Народът прост, животът тежък, скучен, като озъбено свирепо куче...
    Многоооо тъп народ

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 6

    "Накратко, само за един ден - този на изборите, България се промени. Бойко Борисов, макар и още да е на власт, е в съвсем различна позиция от миналата седмица. Силните сега изглеждат други.

    Ключовата дума тук е "изглеждат".

    Те и комунистите изглеждаха много уплашени през 1989-а година, но бързо се окопитиха, след като народът масово гласува за тях. Дано и сега да не си останат само с уплаха!

    Нередност?
  • 7
    wxnema_ivanova avatar :-|
    Ema
    • + 3

    Според мен на партиите от статуквото им е намекнато, че трябва да се самоозаптят. Заради корупцията, но най-вече заради проблемите в оравосъдната система и върховенството на закона. ДОС веднага се преориентираха. А на Борисов директно му е показан червен картон, защото срами колегите си от ЕС години наред.
    И еврофондовете, разбира се.

    Нередност?
  • 8
    vmware18 avatar :-|
    vmware18
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#5] от "ross.pero":

    Костов е виновен, нали така колега?

    Нередност?
  • 10
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев
    • - 6
    • + 5

    Почти всички парламентарно представени партии искат нови избори:

    ГЕРБ се надяват, че с нова коалиция в парламента ще влязат патриотите.
    БСП се надяват, че със спада на истерията около третата вълна ще съберат повече вот от твърдия си електорат
    ДПС очевидно не си дадоха много зор на изборите, разчитайки на фрагментирания парламент и нов вот
    ДБ се надяват, че са доказали способността си да генерират повече от 6% и вече няма да има разубедени гласоподаватели, разчитащи да заложат на партия с тежест.
    Даже президента ще е доволен, защото получава възможност да сформира служебно правителство.
    Само Мая Пеевска има какво да губи, а това стана много ясно в светкавичните метежи в парламентарната група.

    Все повече си мисля, че нови избори няма да доведат до позитивни новини, а ще налеят вода в мелницата на статуквото. ВМРО, НФСБ и Воля като нищо ще съберат към 7% в коалиция и да си продължат мандата с малко напазарувани депутати и негласната подкрепа на ДПС.

    Нередност?
Нов коментар