Директорите на ББР настойчиво крият информация за големите заеми

Икономическият министър Кирил Петков обяви, че ще сезира БНБ за отказаните на одитния комитет кредитни досиета

Директорите на ББР Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов, които първоначално обявиха, че ще съдействат на проверката, са отказали информация на одитния комитет без мотиви
Директорите на ББР Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов, които първоначално обявиха, че ще съдействат на проверката, са отказали информация на одитния комитет без мотиви
Директорите на ББР Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов, които първоначално обявиха, че ще съдействат на проверката, са отказали информация на одитния комитет без мотиви    ©  Цветелина Белутова
Директорите на ББР Живко Тодоров, Николай Димитров и Панайот Филипов, които първоначално обявиха, че ще съдействат на проверката, са отказали информация на одитния комитет без мотиви    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Информацията за кредитните досиета е готова, но няма да ви я дадем." С този, по думите му, точен цитат служебният министър Кирил Петков обяви, че управителният съвет на Българска банка за развитие (ББР) е отказал да предостави данни на назначения от него одитен комитет на институцията.

Според министъра това представлява нарушение на Закона за независимия финансов одит. Той обяви, че днес ще сезира БНБ за това. "Надявам се в максимално бърз срок, по възможност в рамките на деня, одитният комитет да има тази информация", заяви още Петков.

Поредно бламиране

Това е пореден ход, чрез който опитите за внасяне на прозрачност по темата ББР се блокират. Още при повдигането й от служебния кабинет от банката заявиха, че ще съдействат на принципала за обявените проверки, но последвалите действия на управителния съвет рязко контрастират с тази заявка. Преди това и надзорният съвет на ББР отказа да се яви на поканата за публично изслушване от министъра, а назначената от него комисия, която трябваше да ревизира големите експозиции на банката, също не получи информация и затова се стигна до опит такава да се получи през одитния комитет.

По-общият Закон за независимия финансов одит не предвижда конкретни действия от БНБ, а само глоби, но регулаторът при желание би могъл да намери основание за действия. По Закона за кредитните институции БНБ има много правомощия за предписания и надзорни мерки, с които да изиска информация и да принуди ръководството на всяка банка да предприеме конкретни действия. При желание те могат да бъдат приложени. Например основание за надзорни мерки е "сключване на банкови сделки, които засягат финансовата стабилност на банката, или на банкови сделки, които чрез използване на подставени лица осуетяват или заобикалят прилагането на разпоредбите на този закон, на нормативните и други актове и предписанията на БНБ". За някои от големите кредити на ББР има обосновани предположения, включително и изказвани от икономически министър, че реално зад декларираните действителни собственици стоят други лица.

След изказването на министъра от държавната банка пуснаха съобщение, че са дали обща информация на одитния комитет, но за кредитните досиета са попитали регулатора на одиторите и БНБ. Новост е и че управителният съвет вече няма да дава кредити над 5 млн. лв., както настояваше Петков.

Вечерта от БНБ съобщиха за БНТ и Свободна Европа, че започват надзорна проверка в държавната банка от утре, макар да не са уведомени от министъра за случая. Като мотив посочват: "създалата се ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера, която е безпрецедентна".

Малките предприятия с големите кредити

Междувременно вчера самата ББР разпространи публично информация за своята кредитна дейност и за това колко малки и средни предприятия е финансирала през годините. "От 2009 г., когато се трансформира в банка за развитие, до днес, Групата на ББР е подкрепила 18 500 български компании. От тях на 6500 малки и средни фирми са отпуснати над 2.6 млрд. лв. кредитиране или друга форма на финансова подкрепа", се казва в съобщението. От представените данни става ясно обаче, че в тази сума влизат не само директните кредити от ББР, а и кредитните линии през банки, към които досега не са изказвани критики или резерви. Директните заеми за МСП са за 1.6 млрд. лв.

Отделно е посочено и че 62% от кредитния портфейл е за МСП, а едва 22.4% от него са насочени към големи корпоративни клиенти. Това противоречи на вече обявената концентрация от 1 млрд. лв. експозиции за топ 8 частни кредитополучателя на банката, като само те са около 50% от фирмения кредитен портфейл на ББР.

Тук разковничето е дефиницията за малко и средно предприятие, каквато е по закон - то трябва да има средносписъчен състав не повече от 250 души и годишен оборот, който не превишава 97.5 млн. лв., и/или стойност на активите, която не превишава 84 млн. лв.

При тези критерии дори и сред въпросните топ осем клиента с кредити, достигащи 150 млн. лв., има малки и средни предприятия. Например курортът "Слънчев ден" (формално собственост на Ангел Палийски), "Роудуей кънстракшън" (на адвоката на Румен Гайтански-Вълка) и "Интернешънъл инвестмънтс" (чрез което е финансирано придобиване на хотел в Гърция) имат по под 250 служители. А в последно време, след закриването на цигарените фабрики, вероятно под прага е и "Благоевград БТ".

Статията е допълнена с реакцията на БНБ в 19.30 ч

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 5

    Никой нищо не казва за кредитите без обезпечения! И освен един сред големите 8 с милиарда, колко още има?

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160011017231189
    "А кредитите без залози? Налице са обаче други големи експозиции на ББР, за които няма абсолютно никакви публични данни за заложени активи.
    Такъв е кредитът от над 115 милиона лева от ББР за фирмата „Интернешънъл Инвестмънтс“ ЕАД – друга фирма свързвана с кръга на Делян Пеевски. ББР не е поискала залог на търговското предприятие, става ясно от данните от Търговския регистър, но не е поискала и никакви обезпечения в имоти."

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    Клиентите на ББР: 2 милиарда обществени поръчки и 123 милиона дълг към НАП https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159997794281189
    Търсачката открива и 15 фирми кредитополучатели на ББР сред отписаните 3 милиарда дългове през октомври 2020 г. Това означава, че само тогава НАП е отписала 25,5 милиона лева задължения на фирми с кредит в ББР. Има вероятност някои от тези фирми да са се издължили към ББР преди да задлъжнеят към НАП. Дали това е така трябва да каже проверката в държавната банка инициирана от министъра на на икономиката.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 6

    НАП за “Швейцарския диск”: Има над 700 сметки, но швейцарците не дават информация https://bird.bg/nap-swiss-disk/

    Нередност?
  • 4
    causaperduta avatar :-|
    Умен
    • - 6
    • + 3

    от ляво на дясно - Живко алкохолика - кадър на фалиралата ПИБ, Николай Димитров - корумпиран и безочлив син на червен кмет, Панайот - тъпото, син на прокуристката на ОББ.

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 10

    Страхуват се, че ако не се съпротивляват до последно, Буци ще им отнеме отличието "Железен к*р за храброст - първа степен", връчено за яко крадене под знамената на ГЕРБ

    Нередност?
  • 6
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 4

    До коментар [#] от cinik "":

    Много добре написано, хахаха!

    Нередност?
  • 7
    julida avatar :-|
    Karamelski
    • + 4
  • 8
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 5

    "А в последно време, след закриването на цигарените фабрики, вероятно под прага е и "Благоевград БТ"."
    Дружеството окончателно затваря врати в края на 2018 г. А според подписания приватизационен договор купувачът има ангажимент да запази основния предмет на дейност и седалището си в България - това е средата на м. октомври 2021 г. Служителите от АПСК се оправдават през 2019 г., че не им било известно прекратяването на работата в "Благоевград БТ" и изнасянето на оборудване оттам, защото... собственикът не ги бил уведомил.
    И въпреки това им е отпуснат кредит от ББР.

    Нередност?
Нов коментар