Виктор Орбан може да бъде победен на изборите и вече го осъзнава

Опозиционният алианс в Унгария трябва да издържи на атаките най-централизираната машина за пропаганда и дезинформация в Европа

Кандидатът на обединената опозиция за премиер Петер Марки-Зай се определя като християнски консерватор, проевропеец и трансатлантик. Снимка Shutterstock
Кандидатът на обединената опозиция за премиер Петер Марки-Зай се определя като християнски консерватор, проевропеец и трансатлантик. Снимка Shutterstock
Кандидатът на обединената опозиция за премиер Петер Марки-Зай се определя като християнски консерватор, проевропеец и трансатлантик. Снимка Shutterstock
Кандидатът на обединената опозиция за премиер Петер Марки-Зай се определя като християнски консерватор, проевропеец и трансатлантик. Снимка Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петер Креко е директор на унгарския институт "Политически капитал" и старши сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика CEPA. Текстът е предоставен на "Капитал" от Европейския съвет за външна политика.

Чуждестранните политици и журналисти имат мъчителен спомен от 2015 г. с опита си да се научат как да произнасят името на тогавашния нов премиер на Унгария Дюрчани (Gyurcsany). Днес имат подобни проблеми с името на града Ходмезьовашархей (Hodmezovasarhely), чийто кмет Петър Марки-Зай стана кандидат на унгарската опозиция за министър-председател.

Малцина очакваха владеещият английски език бивш маркетингов експерт и бизнесмен да изпревари много по-известни политици на първичните избори на обединената опозицияпрез октомври. MZP, както го наричат разговорно, се представяше недобре в проучванията преди първия тур и изглеждаше много малко вероятно той да стигне до последния кръг. Но той го направи само с 21% от гласовете, а след това с помощта на висока избирателна активност и тактическото оттегляне на кмета на Будапеща Гергели Карачони спечели почти 57% от гласовете на финалния балотаж .

Повече от 850 000 бюлетини бяха пуснати по време на първичните избори на опозицията, което означава, че в тях са участвали почти 11% от избирателите в страната. Това би се квалифицирало високо дори по стандартите на страните, където традиционно се провеждат първични избори, като САЩ и Франция. С над 370 000 гласа, подадени общо за Марки-Зай, той се радва на силна легитимност сред опозицията.

Управляващата в Унгария партия "Фидес" го беше отписала и се беше съсредоточила върху Карачони и Клара Добрев като съперници на Виктор Орбан на изборите през 2022 г. Така изненадващата победа на кмета на Ходмезьовашархей хвана Орбан и екипа му неподготвени.

Предвид това, че унгарската опозиция се обединява зад единен кандидат, за да победи Орбан следващата година, Марки-Зай сега е фактически лидер на блок от шест партии, въпреки че не е свързан с нито една от тях. Този парадокс разкрива една от ключовите му силни страни: той успя да убеди избирателите, критично настроени към елита - не само ядосани от режима на Орбан, но и недоволни от опозицията, да участват във втория тур на първичните избори.

Според анкетите и моделите на гласуване кандидатурата на Марки-Зай се приема добре сред по-младите поколения и градската интелигенция, като в същото време се вписва в популисткия "дух на времето" (Zeitgeist). Антиистаблишмънт настроенията и нови политически партии и движения доведоха през последните години до възхода на Еманюел Макрон във Франция, Владимир Зеленский в Украйна и Игор Матович в Словакия. Но тези сравнения не бива да се преувеличават в случая с Марки-Зай.

Марки-Зай сега е фактически лидер на блок от шест партии, въпреки че не е свързан с нито една от тях.

Макар и склонен към бомбастични изказвания, той заявява открито идеологическите си позиции, определяйки се като истински християнски консерватор, проевропеец и трансатлантик. Резултатите показват, че идеологическите различия почти не са имали значение по време на първичните избори: дори някои от най-либералните избиратели са гласували за по-консервативния кандидат на втория тур. Една от причините е, че те търсеха най-мощния съперник на Орбан и предположиха, че консервативен политик ще има по-голям шанс да победи настоящия премиер, отколкото либерален.

Марки-Зай същевременно е на доста непопулистки позиции по отношение на държавните разходи. По време на първичните избори станахме свидетели на поредица от обещания от различните кандидати за повишаване на заплатите на учители, медицински сестри, лекари и други, докато той стоеше самотен в призивите за благоразумие и суверенитет.

Успешната организация на първичните избори, високата избирателна активност и убедителните резултати са поводи за празнуване за опозиционните партии. Но има още много какво да се направи, ако искат да спечелят достатъчно гласове, за да имат мнозинство в парламента - особено в малките градове и селища, където опозицията има по-ниска подкрепа.

Динамиката на шестстранната машина на опозицията също крие рискове и потенциал за междуособици. Вече има признаци на битка за надмощие между Демократическата коалиция на Дюрчани/Добрев (вероятно в съгласие с Йобик) и Марки-Зай. Малко вероятно е това да взриви опозицията, но може да намали ефективността на нейните действия.

Неотдавнашно допитване показва, че опозицията има инерция - мнозинство от 47% от респондентите заявиха, че искат да видят Орбан победен догодина. Но за да се преодолеят изкривяванията на избирателната система, като огромните избирателни райони например, опозицията трябва да спечели с поне 4-5 процентни пункта, за да е сигурно, че ще победи "Фидес".

Опозиционният алианс трябва да се пребори и с ефекта от огромното предизборно разхищение на "Фидес", която обеща 13-а пенсия за възрастните хора, освобождаване от данъци за младите и данъчни облекчения за семейства.

Самият Марки-Зай пък трябва да устои на жестоките атаки на това, което се превърна в най-централизираната и опитна машина за дезинформация в Европа, работеща с неограничени средства. Проправителствената пропаганда ще го изобрази като кариерен левичар и приятел на Дюрчани (непопулярният бивш премиер, чиято съпруга Клара Добрев загуби първичните избори на опозицията), както и като избрания кандидат на Европейския съюз, който Орбан рутинно подкопава и обвинява за провалите на партията си.

Въпреки това с Марки-Зай като лидер на обединената опозиция режимът в Унгария може да бъде победен - нещо, което Орбан вече осъзнава.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 1

    Ех много ви е мъка за този Орбан. Само той запази малката си държава от натиска на парите на Сорос и НПО-тата му. За съжаление Борисов се оказа по-голям демократ отколкото трябва да е и тук го свалят когато, за каквото и както си поискат.

    Нередност?
Нов коментар