🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защитните тези на Меркел за Украйна и Путин – и двете неубедителни

Бившата канцлерка на Германия отхвърли критиките, че политиката й е окуражила Кремъл за сегашната война с аргументите на Чембърлейн за Хитлер

Меркел блокира пътя на Украйна към НАТО, а след това отстояваше руския газопровод "Северен поток-2", дори след като Путин анексира Крим и разпали сепаратистка война в Донбас.
Меркел блокира пътя на Украйна към НАТО, а след това отстояваше руския газопровод "Северен поток-2", дори след като Путин анексира Крим и разпали сепаратистка война в Донбас.
Меркел блокира пътя на Украйна към НАТО, а след това отстояваше руския газопровод "Северен поток-2", дори след като Путин анексира Крим и разпали сепаратистка война в Донбас.
Меркел блокира пътя на Украйна към НАТО, а след това отстояваше руския газопровод "Северен поток-2", дори след като Путин анексира Крим и разпали сепаратистка война в Донбас.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Матю Карничниг в коментар за европейския "Политико"

Ангела Меркел не е ядосана, а просто е разочарована.

Тя винаги е знаела, че Владимир е проблем, но това, което извърши сега, е варварско.

Не е виновна Германия, още по-малко тя. В крайна сметка никой не би могъл да предвиди тази катастрофа.

Така се разви изненадващото завръщане на Меркел на политическата сцена миналата седмица след шестмесечна пауза от явяване пред очите на обществеността. В 90-минутен разговор на четири очи с германски журналист Меркел успя не само да се освободи от всякаква отговорност за войната в Украйна, но направи същото и за цялата германска нация. "Няма да се извинявам", заяви тя, когато се появи темата за Украйна, като даде знак, че нейните сънародници също не трябва.

В момент, когато няколко от източните партньори на Германия - от Полша до балтийските страни, настояват Берлин честно да отчете ролята, която Германия изигра в проправянето на пътя за руската инвазия в Украйна, предизвикателната позиция на Меркел, като се има предвид несравнимото доверие, с което се ползва в Германия, е предназначена да усложни допълнително тези отношения.

Когато 67-годишната пенсионирана канцлерка излезе иззад завесата на барокова театрална къща в центъра на Берлин, която е била артистичен дом на драматурга Бертолт Брехт, това беше политически театър от висока класа. С един от блейзърите, които са й си запазена марка, и с кехлибарено колие, Меркел изглеждаше като старата си личност - докато не започна да говори.

"Мисля, че мога да се примиря с тази нова фаза от живота си и да бъда много щастлива", довери бившият канцлер, разказвайки как е прекарала месеците, откакто напусна офиса, четейки "дебели" книги, пътувайки из Италия и разхождайки се по плажове на балтийското крайбрежие на Германия.

Това бяха лични данни, които Меркел пазеше като държавни тайни, когато беше канцлер. Единственият детайл от личния си живот, който позволи на служителите си да дадат на репортерите, е, че тя обича да готви померанска картофена супа. По този стандарт интервюто беше нещо като еквивалент на появата й "В крак с Кардашиян".

Въпреки това основната му цел не беше Меркел да сподели чувствата си, а да защити политиката си по време на канцлерството. Още от началото на войната в Украйна Меркел е изправена пред интензивни критики от чужбина за това, което нейните недоброжелатели казват, че на практика е жертване на Украйна в полза на Русия, за да се гарантира достъпът на Германия до евтина енергия. След месеци на мълчание Меркел реши, че е време да защити репутацията си.

Украинската критика към Меркел се корени в нейния ход да блокира пътя на Украйна към НАТО през 2008 г., а критиката и от партньорски държави - в твърдото й отстояване на газопровода "Северен поток 2" от Русия, дори след като страната анексира Крим през 2014 г. и разпали сепаратистка война в Донбас.

На сцената в Берлин Меркел защити хода си за НАТО, като каза, че ако Германия беше позволила членството на Украйна да се придвижи напред, за което се застъпваха САЩ, Путин е щял да го сметне за "обявяване на война". Тя заяви също така, че Украйна е била незряла, корумпирана демокрация по това време и под контрола на олигарси.

Разсъжденията й бяха погрешни и по двете точки.

Като начало въпросът в дневния ред на срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ не беше незабавното членство на Украйна, а поставянето на страната по пътя към присъединяване. Временните договорености за нейната сигурност в рамките на алианса, като двустранните гаранции, които Обединеното кралство и други дадоха на Финландия и Швеция през последните седмици, докато се подготвят за присъединяване към НАТО, можеха да бъдат приложени и към Украйна по онова време.

И докато Украйна едва ли беше крайъгълен камък на демокрацията през 2008 г., ясната перспектива за членство можеше да помогне за укрепване на нейния демократичен път, точно както беше направено за друга някога проблемна членка на НАТО - Западна Германия. Когато тя се присъедини към НАТО през 1955 г., правителствената й администрация все още беше пълна с бивши нацисти, а армията й почти не съществуваше. Но независимо от това беше доведена в кошарата.

Меркел също така отхвърли критиките, че тя на практика е изоставила Украйна и е насърчила Путин да тества решителността на Запада, като не зае твърда позиция по отношение на агресията му към съседите си. Нещо повече, бившата канцлерка твърди, че тя всъщност е помогнала да спечели време на Украйна, за да се подготви да се защити, като ангажирала Русия в поредица от продължителни преговори, които завършиха с т. нар. Мински споразумения - опити, които нито една от страните никога не е приемала сериозно.

"Само защото дипломацията може да не проработи в крайна сметка, не означава, че е била грешна в началото", каза Меркел.

Нейната линия на разсъждения напомня защитната линия на Невил Чембърлейн, британския премиер, чиито опити за умилостивяване на Хитлер в навечерието на Втората световна война направи името му синоним на катастрофална грешка във външната политика. Въпреки погрешната преценка на Чембърлейн за Хитлер, твърдят неговите защитници, неговият курс в крайна сметка помогна на Великобритания, като й даде повече време да се подготви за война. Подобни разсъждения са малка утеха за страните като Полша, която първа понесе удара на Хитлер след миротворческата стратегия на Чембърлейн.

Докато Меркел сега казва, че нейното "сърце винаги бие за Украйна", действията й като канцлер разказват друга история. Ако наистина е искала да помогне на Украйна да се изправи срещу заплахата от руска атака, тя и нейната коалиция щяха да снабдят Киев с необходимите му оръжия. Вместо това те отказаха.

Не че Меркел съжалява за нещо. "Аз лично се справям много добре", заяви тя с усмивка в началото на сценичното си шоу, като добави, че има "чиста съвест".

Колкото и потресаващо да звучи това за някои чужди уши на фона на войната, думите на Меркел предложиха мехлем за много германци, които я смятат за морален авторитет и им липсва постоянното й успокояващо присъствие.

В отговор на острата критика за справянето на сегашното германско правителство с кризата в Украйна тя заяви, че има пълно доверие на своя наследник Олаф Шолц. "Ако смятах, че нещата вървят в грешна посока, ще има много хора, на които мога да се обадя. Още не ми се е налагало", каза тя пред публиката.

Само ако имаше на кого да се обадя за Меркел.

Все още няма коментари
Нов коментар