Коментар | Сбогом и благодарим за законите

За три месеца депутатите не можаха да придвижат ключови закони, но на финала се впуснаха във видимо лобистки поправки

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В журналистическите среди като анекдот се разказва една стара случка, когато в комисия един депутат възкликва: "Колеги, моля ви, подкрепете ми поправката, че тоя парламент скоро свършва, а аз все още съм на минус." И те взели, че го съжалили.

Отбелязването на точки в настоящия парламент обаче може да струва много на обществото. За три месеца депутатите не можаха да придвижат изключително важни за цялото общество закони, но само за две седмици в дневния им ред се появиха куп видимо лобистки поправки.

Министерството на финансите например предложи промени в Кодекса за застраховането с идея да се бетонира основният принцип в системата "Зелена карта" - "първо плащаш, после оспорваш". Те са важни, тъй като са свързани с поет от България ангажимент за влизането й в еврозоната. Между двете четения на проекта обаче депутати от ГЕРБ и от "Български възход" внесоха своя добавка, която обезсмисля идеята. Текстовете им са еднакви, включително и правописните грешки в тях, и реално са в полза най-вече на лидера при застраховка "Гражданска застраховка" - "Лев инс". Така иначе проевропейската партия ГЕРБ е напът на спъне България за еврото.

"Свеж" пример са и внесените в последния момент скандални поправки в Закона за горите от депутати от ДПС и "Български възход", които за щастие не получиха одобрение. Те целяха да разхлабят правилата за сечи в горите и връщаха отново стария казус с улесняването на строителството на ски писти и влекове в горите. Измененията всъщност са почти същите като поправките "Витоша ски" от 2012 г., които тогава бяха правени по мярка на концесионера на зоната в Банско - "Юлен". И които отпаднаха след масови протести. Връщането им на дневен ред отново впряга публична енергия в казус, по който обществото отдавна и категорично вече е показало мнението си. А това носи тъжно усещане за въртене в омагьосан кръг.

А законите, които са ключови за еврото, реформите в съдебната система или за плащанията по Плана за възстановяване - тях да ги мисли следващият парламент.

Все още няма коментари
Нов коментар